דמעות: המפתח לאבחון מוקדם של עיוורון? פריצת דרך ישראלית עשויה לחולל מהפכה!

האם דמעה אחת יכולה להציל את ראייתכם? מחקר ישראלי פורץ דרך שנערך בבית החולים איכילוב בתל אביב, בשיתוף פעולה עם פרופ' יפעת מרבל ממכון ויצמן למדע, מצביע על פוטנציאל עצום לאבחון מוקדם של מחלות רשתית, ובראשן ניוון מקולרי תלוי גיל (AMD), באמצעות בדיקת דמעות פשוטה.
חברת ביולייט, העומדת מאחורי המחקר המבטיח, בדקה דגימות דמעות מ-30 נבדקים הסובלים מ-AMD בשלבים שונים של המחלה, לצד דגימות מ-10 נבדקים בריאים. התוצאות המרעישות חשפו הבדלים משמעותיים בפעילות הביולוגית של הדמעות בין קבוצות הנבדקים, מה שמצביע על יכולתה של הבדיקה להבדיל בין שלבי המחלה השונים.
ניוון מקולרי תלוי גיל היא אחת הסיבות העיקריות לעיוורון בקרב מבוגרים. אבחון מוקדם של המחלה חיוני לעצירת התקדמותה ולמניעת אובדן ראייה בלתי הפיך. שיטות האבחון הקיימות כיום הן מורכבות ויקרות, ולעיתים אף פולשניות. בדיקת הדמעות החדשה עשויה לספק אלטרנטיבה פשוטה, זולה ונגישה.
"מדובר בפריצת דרך משמעותית בתחום רפואת העיניים", מסבירים בביולייט. "היכולת לאבחן מחלות רשתית באמצעות דמעות עשויה לחולל מהפכה באופן שבו אנו מזהים ומטפלים במחלות אלו. אבחון מוקדם ומהיר יאפשר התערבות טיפולית יעילה יותר וישפר משמעותית את איכות חייהם של מיליוני אנשים ברחבי העולם".
ביולייט, המתמחה בפיתוח טכנולוגיות רפואיות חדשניות בתחום העיניים, מתכננת להמשיך במחקר על מנת לאשש את הממצאים ולפתח ערכה מסחרית לבדיקת דמעות לאבחון מחלות רשתית. האם בקרוב נוכל להיפרד מבדיקות העיניים המסורבלות ולהסתפק בבדיקה פשוטה ומהירה של דמעה אחת? ימים יגידו.