הסוד מאחורי דלתיים סגורות: מה באמת סיפרו ראש המוסד וראש אמ"ן לשופטים כדי לבטל את משפט נתניהו?

דרמה חסרת תקדים התחוללה השבוע בבית המשפט המחוזי בירושלים, כאשר דיוני משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בוטלו במפתיע. הסיבה הרשמית שהוצגה על ידי נתניהו הייתה הצורך לעסוק ב"סוגיות מדיניות, לאומיות וביטחוניות ראשונות במעלה". אולם, בעוד אולם בית המשפט נותר מיותם, לוח הזמנים של ראש הממשלה התמלא בסיורים פומביים, כולל ביקור מתוקשר במכללה לשוטרים, מה שהעלה תהיות וביקורת ציבורית לגבי הדחיפות האמיתית שהוצגה.
ההחלטה הדרמטית על ביטול הדיונים לא התקבלה בקלות. היא הגיעה רק לאחר דיון חשאי ויוצא דופן, שבו התייצבו בפני הרכב השופטים לא פחות מאשר צמרת מערכת הביטחון הישראלית: ראש המוסד, ראש אמ"ן וראש המל"ל. בכירי המערכת העבירו סקירות מודיעיניות מקיפות שנועדו לשכנע את השופטים בנחיצות המוחלטת של הדחייה. בהחלטתם, ציינו השופטים כי קיבלו "הסברים שהיו בהם תוספת ושינוי של ממש ביחס לתשתית שהוצגה עובר להחלטות הקודמות", רמז עבה לכך שהמידע שהוצג הפעם היה בעל משקל כבד במיוחד.
אז מה נאמר באותה ישיבה חשאית ששינה את דעתם של השופטים? על פי פרטים שהותרו לפרסום, ראש המל"ל, צחי הנגבי, היה זה שפרש בפני השופטים את התמונה המודיעינית המורכבת. בין היתר, נסקר המשא ומתן הרגיש והדינמי המתנהל בין איראן לארצות הברית על רקע הפסקת האש, וכן דווח על התפתחויות אפשריות בקידום 'מתווה וויטקוף' לשחרור החטופים – סוגיות המחייבות את מלוא תשומת ליבו וזמינותו של ראש הממשלה.
במקביל לדרמה המשפטית-ביטחונית, נתניהו עצמו נצפה באירועים פומביים. ביום שני, תועד ראש הממשלה במכללה לשוטרים בבית שמש, שם הציג לראווה שרידי טיל בליסטי איראני שיורט. בתמונות אחרות מאותו אירוע, הוא נראה מעניק תעודות הוקרה למשטרת ישראל. ביקורים אלה, לצד פעילויות נוספות כמו ביקור בקצא"א, נועדו אולי לשדר חוסן ו'עסקים כרגיל', אך עמדו בניגוד מסוים לתחושת החירום שהועברה לבית המשפט.
נזכיר כי במקור, ביקש נתניהו לבטל שבועיים מלאים של דיונים לצורך חקירתו הנגדית. בית המשפט אישר בתחילה רק שבוע אחד של דחייה, אך לאחר הסקירות הביטחוניות שהוצגו בפניו השבוע, נעתר לבקשה לבטל גם את יתרת הדיונים. כך, הסאגה המשפטית פינתה את מקומה, לפחות זמנית, לסאגה מדינית-ביטחונית שהצריכה התערבות של צמרת מערכת הביטחון כדי לאפשר לראש הממשלה להתפנות מדוכן העדים לטובת ניהול ענייני המדינה.