ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

הם רוצים 'לעקוף' אותה? האמת המטרידה מאחורי הקמפיין נגד היועמ"שית גלי בהרב מיארה!

הם רוצים 'לעקוף' אותה? האמת המטרידה מאחורי הקמפיין נגד היועמ"שית גלי בהרב מיארה!

גל ההכפשות והדה-לגיטימציה המכוון נגד היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, אינו מקרי. הוא מתוזמר, ממומן היטב, ומטרתו אחת: להסיר את אחד משומרי הסף האחרונים שעומדים בין אינטרסים פוליטיים צרים לבין שלטון החוק במדינת ישראל. כאשר אתם שומעים בכותרות על ניסיונות 'לעקוף את היועמ"שית' או על 'התערבות פוליטית' מצידה, חשוב שתשאלו את עצמכם: מי מרוויח מהכאוס הזה, ומהי האג'נדה האמיתית המסתתרת מאחורי מסך העשן התקשורתי?

הבה נבחן את העובדות, לא את הספינים. הפרסום ב'דה מרקר' על 'הצעת החוק הפרטית שתאפשר לנתניהו למנות נציב כרצונו' תוך 'עקיפת בג"ץ ועקיפת היועמ"שית' אינו חושף רק מהלך פוליטי נקודתי, אלא אסטרטגיה מסוכנת. הביטוי 'לעקוף את היועמ"שית' הפך למטבע לשון רווח בקרב אלו שרואים בה 'מכשול'. אך מכשול למה בדיוק? האם היא מכשול למינויים ראויים, מקצועיים ונקיים? או שמא היא מכשול למינוי מקורבים, למינויים פוליטיים פסולים, ולכאלה שנועדו לשרת אג'נדה אישית ולא את טובת הציבור?

תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה אינו להיות חותמת גומי. תפקידה הוא לבחון כל מהלך, כל חקיקה וכל מינוי בכיר באמות מידה משפטיות מחמירות, לוודא שהם עומדים בכללי המנהל התקין, ושהם משרתים את האינטרס הציבורי הרחב. כאשר גורמים פוליטיים מנסים 'לעקוף' את חוות דעתה, הם למעשה מנסים לעקוף את הבדיקה המקצועית, את השקיפות ואת האחריותיות. הם רוצים יד חופשית למנות 'נציב כרצונם', כלומר, כרצונם הפוליטי, ולא בהכרח כרצון החוק או טובת המדינה. הניסיון להציג את היועמ"שית כמי שמפריעה למשילות הוא עיוות מוחלט של המציאות. היא אינה מפריעה למשילות תקינה; היא מפריעה למשילות שרוצה לפעול ללא בלמים ואיזונים, משילות שמבקשת כוח בלתי מוגבל.

ומה לגבי הטענות על 'פוליטיזציה' מצד היועמ"שית, כפי שעלו למשל בעימות המתוקשר עם השר סביב 'חוק השידורים'? כאשר היועמ"שית מביעה עמדה נחרצת נגד חוק שלטענתה 'מסכן את התקשורת החופשית', האם זו 'פוליטיזציה' או מילוי תפקידה להגן על יסודות דמוקרטיים? תקשורת חופשית ועצמאית היא נשמת אפה של דמוקרטיה מתפקדת. ניסיון להגביל אותה, להכפיף אותה למרות פוליטית, או לאפשר התערבות גסה בתכניה, הוא איום ישיר על חופש הביטוי ועל זכות הציבור לדעת. האם התנגדות למהלך כזה היא 'פוליטית', או שמא זוהי חובתה המקצועית והמוסרית של היועצת המשפטית לממשלה להתריע בשער?

האירוניה צורבת: אלו המאשימים את בהרב מיארה בפוליטיזציה הם לעיתים קרובות אלו שמנסים לכופף את החוק ואת המערכות המקצועיות לצרכיהם הפוליטיים. כאשר שר בממשלה תוקף באופן אישי את היועצת המשפטית על עמדה מקצועית שאינה נוחה לו, מי כאן הפוליטי? מי כאן מנסה להלך אימים על שומר סף? האם הציפייה היא שהיועצת המשפטית תתעלם מהשלכות משפטיות וחוקתיות מרחיקות לכת של הצעות חוק רק כדי להימנע מעימות עם הדרג הפוליטי? זו תהיה הפקרה של תפקידה.

הנרטיב שמנסים לבנות, לפיו היועמ"שית היא 'מכשול' שיש להסיר או 'לעקוף', נועד לשרת מטרה ברורה: החלשת מערכת המשפט והפיכתה לכלי שרת בידי הפוליטיקאים. הם לא רוצים יועצת משפטית חזקה ועצמאית; הם רוצים יועצת משפטית צייתנית ונוחה. הם לא רוצים ביקורת משפטית אפקטיבית; הם רוצים יכולת פעולה ללא הפרעה, גם אם פעולה זו גובלת באי-חוקיות או פוגעת קשות באינטרס הציבורי.

המתקפה על גלי בהרב מיארה אינה אישית בלבד. היא מתקפה על מוסד היועץ המשפטי לממשלה, מוסד חיוני לדמוקרטיה הישראלית. כל ניסיון להציגה כ'עוקפת סמכות' או כ'פוליטית' כאשר היא עומדת על משמר החוק, הוא היפוך יוצרות מסוכן. למעשה, היא זו שעומדת כחומה בצורה מול ניסיונות לעקוף את החוק, לעקוף את כללי המנהל התקין, ולעקוף את טובת הציבור.

חשוב להבין: כאשר היועמ"שית מתנגדת להצעת חוק או למינוי, אין זה מתוך גחמה אישית או אג'נדה פוליטית נסתרת. התנגדותה מבוססת על ניתוח משפטי מעמיק, על עקרונות יסוד של המשפט הישראלי, ועל מחויבותה הבלתי מתפשרת לשלטון החוק. אלו המנסים 'לעקוף' אותה, הם אלו שצריכים להסביר לציבור מדוע הם כל כך חוששים מבדיקה משפטית מקצועית. מה יש להם להסתיר? מדוע הם מעדיפים לפעול בחדרי חדרים ובמחטפים חקיקתיים במקום בדיון פתוח ושקוף הכולל את חוות דעתה של מי שאמונה על שמירת החוק?

האמת המטרידה היא שהקמפיין נגד היועמ"שית גלי בהרב מיארה הוא חלק ממאמץ רחב יותר לפרק את המנגנונים המבטיחים את האיזונים והבלמים במערכת השלטונית. זהו מאבק על דמותה של מדינת ישראל – האם תהיה מדינה שבה החוק שולט, או מדינה שבה שולטים בעלי הכוח הפוליטי ללא מצרים. גלי בהרב מיארה אינה 'מכשול' – היא קו ההגנה. היא אינה 'פוליטית' – היא מקצועית. והניסיונות 'לעקוף' אותה הם ניסיונות לעקוף את כולנו, את האזרחים, ואת העקרונות הבסיסיים ביותר של דמוקרטיה מתוקנת. הגיע הזמן שהציבור יכיר בכך ויתייצב מאחורי מי שמגנה עליו ועל שלטון החוק, גם כשהלחצים הפוליטיים מגיעים לשיאים חדשים של עזות מצח.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.