ישראל עכשיו
ביתאודותפרטיותתנאי שימוש
דעה
לפני 1 חודשים
2,847 צפיות
156 שיתופים
23 תגובות

מאחורי הקלעים של 'הקלטות הירש': אחריות לאומית מול סערה תקשורתית מכוונת

מאחורי הקלעים של 'הקלטות הירש': אחריות לאומית מול סערה תקשורתית מכוונת

בשבועות האחרונים, השיח הציבורי והתקשורתי בישראל נסוב במידה רבה סביב פרשנות מגמתית ומטרידה של הקלטות שפורסמו, בהן נשמע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לכאורה דן במינויים במערכת הביטחון בהקשר לחוק הגיוס. הפרסומים, שזכו לכותרות מרעישות, ביקשו לצייר תמונה של פוליטיזציה פסולה של מערכת הביטחון והעדפת אינטרסים צרים. אולם, ניתוח מעמיק, רציונלי ועובדתי של הדברים, הרחק מההד התקשורתי המיידי, חושף מציאות מורכבת הרבה יותר – מציאות של מנהיג המתמודד עם אתגרים לאומיים כבדי משקל, ומבקש לייצר פתרונות בני קיימא לסוגיות המפלגות את החברה הישראלית מזה עשורים.

ראשית, יש להתייחס לעצם השימוש בהקלטות סתר, שהוצאו מהקשרן המלא ופורשו באופן סלקטיבי. שיחות פרטיות, במיוחד כאלו העוסקות בנושאים רגישים ומורכבים, מכילות ניואנסים רבים ודיונים פנימיים שנועדו לבחון אפשרויות שונות. הצגתן החלקית והמגמתית נועדה לשרת נרטיב קבוע מראש, ולא לשקף נאמנה את המציאות. לשכת ראש הממשלה הבהירה כי הפרשנות שניתנה לדברים מסולפת, וכי הכוונה שעמדה מאחורי הדיונים הייתה בחינת האפשרות להקמת מסלולי גיוס מותאמים למגזר החרדי. אין מדובר ב'הצלת עולם התורה' באמצעות פטור גורף, כפי שניסו לטעון, אלא במהלך אסטרטגי שנועד להגדיל את מעגל השירות, לחזק את צבא העם ולתרום ללכידות החברתית בישראל. מהלך זה, אם יצלח, יביא לשילובם של אלפי צעירים חרדים בשירות משמעותי, תוך התחשבות באורחות חייהם – יעד לאומי ממעלה ראשונה.

הטענה בדבר 'פוליטיזציה' של מערכת הביטחון בשל דיונים על מינויים היא דמגוגית ומתעלמת מאחריותו הבסיסית של ראש ממשלה. במדינה דמוקרטית, הדרג המדיני הנבחר הוא המתווה את המדיניות, והדרג הביצועי, כולל ראשי מערכת הביטחון, אמון על יישומה. ראש ממשלה, ובפרט מי שמכהן בתפקיד שנים רבות ונושא על כתפיו את האחריות העליונה לביטחון המדינה, מחויב לוודא כי בכירי המערכות פועלים בסנכרון מלא עם מדיניות הממשלה וכי הם מסוגלים להוביל את המערכות שתחת פיקודם בהתאם לאתגרים המשתנים. שיקולים של התאמה לתפקיד, יכולת ביצוע ויחסי אמון הם לגיטימיים וחיוניים. הצגת דיונים אלו כניסיון פסול להשתלט על המערכת היא עיוות המציאות, ובפרט כאשר מדובר בשאיפה למצוא פתרון לסוגיית הגיוס – סוגיה בעלת השלכות ביטחוניות וחברתיות מרחיקות לכת.

סוגיית גיוס בני הישיבות אינה המצאה של הממשלה הנוכחית. זהו פצע פתוח בחברה הישראלית, המחייב טיפול שורש אחראי ומאוזן. הניסיון לגבש מתווה שיאפשר את הרחבת מעגל השירות, תוך שמירה על צביונה של החברה החרדית ועל לימוד התורה, הוא אתגר מורכב מאין כמותו. ראש הממשלה נתניהו, בניגוד לקודמיו שנמנעו מלהתמודד עם הבעיה לעומקה, מנסה לנווט בסבך האינטרסים והרגישויות כדי להגיע לפתרון בר קיימא. ההאשמות כי הוא פועל מתוך שיקולים 'סקטוריאליים' או 'פוליטיים' מתעלמות מהצורך הלאומי הדחוף לגשר על פערים אלו ולחזק את הסולידריות הפנימית, שהיא מרכיב חיוני בחוסן הלאומי, במיוחד בעת מלחמה.

הנרטיב הרחב יותר, המנסה לקשור את פרשת ההקלטות לטענה גורפת לפיה ראש הממשלה מעדיף את הישרדותו הפוליטית על פני טובת המדינה, הוא נרטיב שחוק שאינו עומד במבחן המציאות. בנימין נתניהו הקדיש את חייו לביטחון ישראל. החלטותיו, גם אלו השנויות במחלוקת, מתקבלות לאחר שקילה מעמיקה של כלל הגורמים, ותוך ראייה אסטרטגית רחבה. ניהול קואליציה מורכבת, במיוחד בתקופה של לחימה מתמשכת ואתגרים ביטחוניים חסרי תקדים, דורש יכולות פוליטיות מובהקות. יציבות קואליציונית אינה מטרה בפני עצמה, אלא אמצעי חיוני המאפשר לממשלה לתפקד, לקבל החלטות קשות ולהוביל את המדינה בעת משבר. לראות בכך אך ורק 'הישרדות פוליטית' זו ראייה שטחית ובלתי הוגנת.

ההתמודדות עם סוגיית החטופים, למשל, נמצאת בראש סדר העדיפויות של ראש הממשלה ושל הממשלה כולה. המאמצים להשבתם, הן במישור המדיני והן במישור המבצעי, הם אינטנסיביים ומתמשכים, גם אם לא כל פרטיהם יכולים להתפרסם. הניסיון לייצר ניגוד מלאכותי בין המאמצים הללו לבין סוגיות פוליטיות אחרות, כמו חוק הגיוס, הוא ציני ופוגעני. כלל הסוגיות הלאומיות נמצאות על שולחנו של ראש הממשלה, והוא פועל לקידומן במקביל, מתוך הבנה של הקשרים ההדדיים ביניהן.

באשר לטענות נוספות העולות מעת לעת, כמו אלו שהועלו על ידי אביגדור ליברמן בנוגע לחימוש גורמים בעזה, יש לזכור כי החלטות ביטחוניות רגישות מתקבלות לעיתים בתנאי אי-ודאות ובמטרה למנוע איומים גדולים יותר או לקדם אינטרסים ביטחוניים מורכבים. ללא גישה מלאה למידע המודיעיני ולשיקולים שהנחו את מקבלי ההחלטות בזמן אמת, קל מאוד לבקר בדיעבד. ראש הממשלה פועל תמיד על בסיס המלצות גורמי הביטחון המוסמכים, ומתוך אחריות כבדה לגורל המדינה.

לסיכום, התמונה המצטיירת מהדיווחים התקשורתיים סביב ראש הממשלה נתניהו היא לעיתים קרובות חלקית, מגמתית וחסרת פרופורציות. נדרשת הסתכלות מפוכחת, המבוססת על עובדות ועל הבנת המורכבות העצומה של ניהול מדינה במציאות הישראלית. ראש הממשלה נתניהו ממשיך לפעול במסירות ובנחישות למען ביטחון ישראל ועתידה, תוך התמודדות עם אתגרים פנימיים וחיצוניים שאין להם אח ורע. שיפוט הוגן של מנהיגותו מחייב התעלות מעל לרעשי הרקע והתמקדות במהות.

תגובות

השאירו תגובה

תגובות קוראים (23)

ד.כ

דני כהן

לפני 2 שעות

כתבה מעניינת ומעמיקה. תודה על הסיקור המקיף של הנושא. חשוב שנמשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות בתחום.

ש.ל

שרה לוי

לפני 4 שעות

נקודת מבט חשובה שלא שמעתי במקומות אחרים. אשמח לראות עוד ניתוחים כאלה בעתיד.

מ.ר

מיכל רוזן

לפני 6 שעות

יש לי דעה שונה בנושא, אבל מעריכה את האיכות של הכתיבה והמחקר. עיתונות איכותית כמו שצריך.

ישראל עכשיו

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 ישראל עכשיו. כל הזכויות שמורות.