שומרת הסף תחת מתקפה: על חשיבותה של היועצת המשפטית לממשלה ועמידתה האיתנה למען שלטון החוק

מאמר הגנה (1/5): היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, והמאבק על דמותה של הדמוקרטיה הישראלית
בשבועות האחרונים, אנו עדים להסלמה חסרת תקדים בהתקפות ובאיומים המופנים כלפי היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה. המתקפה אינה מתמצית רק בביקורת לגיטימית, אלא גולשת לאיומים ממשיים על המשך כהונתה, תוך ניסיונות לעקוף את סמכויותיה ולשנות את כללי המשחק תוך כדי תנועה. מאמר זה נועד להציג נרטיב נגדי, המבוסס על עובדות ועל עקרונות יסוד של שלטון החוק, ולהגן על תפקידה החיוני של היועצת המשפטית לממשלה בדמוקרטיה הישראלית.
איום ההדחה: פגיעה בליבת העצמאות של שומרי הסף
בלב המתקפה הנוכחית עומדת הצעת החלטה ממשלתית, המבקשת לתקן את הדרכים והתנאים להפסקת כהונת היועץ המשפטי לממשלה. מטרתה המוצהרת של ההצעה היא לאפשר את הדחתה של עו"ד בהרב-מיארה באמצעות ועדת שרים ורוב של 75% מחברי הממשלה, תוך עקיפת הצורך בהתייעצות מחייבת עם ועדת איתור ציבורית-מקצועית. הנימוק הרשמי למהלך דרסטי זה הוא "משבר אמון חסר תקדים" ו"שיתוק עבודת הממשלה".
חשוב להדגיש: מוסד היועץ המשפטי לממשלה הוא אחד מאבני היסוד של שלטון החוק בישראל. עצמאותו המקצועית והיכולת שלו לפעול ללא מורא וללא משוא פנים הן תנאי הכרחי לקיומה של דמוקרטיה מתפקדת. המנגנון הקיים למינוי ולהדחה של יועץ משפטי, הנשען על ועדה מקצועית ובלתי תלויה, נועד בדיוק למנוע מצב שבו יועץ יודח בשל החלטות מקצועיות שאינן נושאות חן בעיני הדרג הפוליטי. הניסיון הנוכחי לשנות את הכללים "תוך כדי משחק" מהווה איום ישיר על עצמאות זו. טענת "משבר האמון" היא לרוב כסות לניסיון להכפיף את הייעוץ המשפטי לרצונות פוליטיים, במיוחד כאשר הייעוץ מצביע על קשיים משפטיים בפעולות שהממשלה מבקשת לקדם.
אין מדובר ב"שיתוק עבודת הממשלה", אלא במילוי תפקידה של היועצת המשפטית להבטיח שעבודת הממשלה נעשית בהתאם לחוק. כאשר היועצת מציגה חוות דעת משפטית המצביעה על מניעה משפטית לפעולה מסוימת, אין זה "שיתוק" אלא שמירה על גבולות החוק. הדרישה ל"משילות" אינה יכולה לבוא על חשבון כיבוד החוק ועקרונות היסוד של השיטה.
חוות הדעת בעניין מינוי ראש השב"כ: שמירה על טוהר המידות
סוגיה נוספת המצויה בלב המחלוקת היא חוות דעתה של היועצת המשפטית, לפיה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מצוי בניגוד עניינים בכל הנוגע למינוי ראש השב"כ. חוות דעת זו, לטענת גורמים בממשלה, "חוסמת" את מינויו של האלוף דוד זיני. יו"ר הוועדה המייעצת למינוי בכירים, השופט בדימוס אשר גרוניס, אף הבהיר כי לא ידון במינוי זה אלא אם בג"ץ יפסול את עמדת היועמ"שית.
תפקידה של היועצת המשפטית הוא, בין היתר, להתריע מפני ניגודי עניינים העלולים לפגוע באמון הציבור ובטוהר המידות של השירות הציבורי. חוות דעת בעניין ניגוד עניינים אינה מבוססת על העדפה אישית או פוליטית, אלא על ניתוח משפטי של הנסיבות ושל הדין הקיים. במקרה זה, היועצת בחנה את מכלול השיקולים והגיעה למסקנה משפטית מנומקת. הצעות לעקוף את חוות דעתה, לרבות באמצעות מינוי ממלא מקום באופן שיאיין את הצורך בבחינת ניגוד העניינים, הן ניסיון לרוקן מתוכן את תפקידו של הייעוץ המשפטי כשומר סף. העיכוב במינוי אינו נובע מ"עמדה פוליטית" של היועצת, אלא מהצורך להבטיח שהמינוי הרגיש והחשוב יעמוד במבחני החוק והמינהל התקין.
התערבות בג"ץ והמתקפות האישיות: לחץ פסול על שומרת סף
לאחרונה, הורה בג"ץ ליועצת המשפטית להגיש את תגובתה לעתירה הדורשת את השעיית משפטו של ראש הממשלה נתניהו בזמן המלחמה. העובדה שהצו ניתן לאחר שהעותרים פנו אליה קודם לכן ולא זכו למענה מיידי, נוצלה על ידי גורמים מסוימים כדי לתקוף את היועצת. יש לזכור כי משרד היועץ המשפטי לממשלה עמוס במשימות משפטיות מורכבות, במיוחד בתקופת מלחמה. מתן תגובות משפטיות מנומקות ומבוססות דורש זמן ובחינה מעמיקה. התערבות בג"ץ היא חלק מההליך השיפוטי התקין, ואין בה כשלעצמה כדי להצביע על התנהלות לקויה מצד היועצת. היועצת, כפי שנדרש, תגיש את עמדתה המקצועית לבית המשפט.
במקביל, נמשכות ההתקפות האישיות והבוטות מצד חברי כנסת ושרים. כינויי גנאי, האשמות ב"הזויות", וקריאות פומביות ל"מסלול עוקף יועמ"שית" הפכו לדבר שבשגרה. שרים תומכים בגלוי במהלך ההדחה ומאשימים אותה בפגיעה במשילות ובהיותה "שחקנית פוליטית". מתקפות אלו אינן ראויות, פוגעות בכבודה של היועצת ובמעמדו של מוסד הייעוץ המשפטי, ומטרתן להלך אימים ולהרתיע. היועצת המשפטית אינה "שחקנית פוליטית"; היא אשת מקצוע הממלאת את תפקידה על פי מיטב הבנתה המשפטית. תפקידה לייעץ לממשלה כיצד לפעול במסגרת החוק, גם אם הדבר אינו נוח או פופולרי. הניסיון להציגה כמי שפועלת ממניעים פוליטיים הוא דמגוגיה זולה שנועדה לערער את הלגיטימיות של החלטותיה המקצועיות.
סיכום: חשיבותה של עמידה איתנה על עקרונות
היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, ניצבת בפני מתקפה חסרת תקדים המאיימת לא רק על המשך כהונתה, אלא על עצם יכולתו של מוסד הייעוץ המשפטי למלא את תפקידו כשומר סף במדינה דמוקרטית. הניסיונות להדיחה באמצעות שינוי כללים, לעקוף את חוות דעתה המקצועיות, ולהשתיקה באמצעות מתקפות אישיות, הם איום על שלטון החוק בישראל.
הגנה על היועצת המשפטית לממשלה אינה הגנה על אדם פרטי, אלא הגנה על מוסד חיוני ועל העקרונות שהוא מייצג: עצמאות שיקול הדעת המשפטי, מחויבות לחוק, ושמירה על טוהר המידות בשירות הציבורי. דווקא בעת הזו, כאשר אתגרים רבים ניצבים לפתחה של המדינה, חיוני לשמור על מוסדות חזקים ועצמאיים, המסוגלים להבטיח כי פעולות הממשלה ייעשו תמיד במסגרת החוק ולטובת הציבור כולו. עמידתה האיתנה של היועצת בהרב-מיארה, למרות הלחצים והאיומים, ראויה להערכה ולתמיכה רחבה מכל מי שחרד לעתידה של הדמוקרטיה הישראלית.