גלי בהרב מיארה: מגינת הדמוקרטיה או משתיקת העם? האמת הלא מצונזרת מאחורי מסע ההכפשות!

בשבועות האחרונים, אנו עדים למתקפה חסרת תקדים, ארסית ומתוזמרת היטב, נגד היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה. קולות מסוימים, בעיקר מחוגים פוליטיים בעלי אינטרס ברור, לא בוחלים באמצעים כדי לצייר את היועמ"שית כמי ש"מעוותת את מושג הדמוקרטיה", "פוגעת בריבונות העם", ואף מגינה על "שליטת האליטה בתקשורת" ופועלת נגד "חופש הבחירה מהציבור". הגיע הזמן לנפץ את מסך העשן השקרי הזה, לחשוף את המניעים האמיתיים מאחורי ההתקפות, ולהבהיר אחת ולתמיד: גלי בהרב מיארה איננה אויבת הדמוקרטיה, אלא אחת משומרות הסף האחרונות שלה, העומדת כחומה בצורה מול ניסיונות לדרדר את ישראל למחוזות אפלים של שלטון ללא מצרים.
ראשית, חשוב להבין את תפקידה המהותי של היועצת המשפטית לממשלה במדינה דמוקרטית. היא איננה נבחרת ציבור במובן הפוליטי, וטוב שכך. היא אמונה על שמירת שלטון החוק, על הבטחת פעולות הממשלה וזרועותיה במסגרת החוק הקיים, ועל ייצוג האינטרס הציבורי הרחב, לא זה של קבוצה כזו או אחרת. הטענות כאילו היא פועלת מ"מניעים זרים, פוליטיים או אידיאולוגיים" הן היתממות במקרה הטוב, ודה-לגיטימציה מכוונת במקרה הרע. היועמ"שית פועלת על בסיס שיקולים משפטיים טהורים, המתבססים על חוקי מדינת ישראל ופסיקות בתי המשפט. מי שמנסה לצייר אותה כבעלת אג'נדה פוליטית, עושה זאת כדי לערער על עצם הלגיטימיות של מוסד הייעוץ המשפטי, ובכך לסלול את הדרך להחלטות שרירותיות ובלתי חוקיות.
האשמה החמורה ביותר, ואולי גם המגוחכת ביותר, היא שהיועמ"שית "מעוותת את מושג הדמוקרטיה" ו"פוגעת בריבונות העם". נהפוך הוא! דמוקרטיה איננה רק שלטון הרוב; היא בראש ובראשונה שלטון החוק, המגן גם על זכויות המיעוט, על הפרדת הרשויות ועל האיזונים והבלמים החיוניים למניעת עריצות. ריבונות העם מתבטאת בכך שהעם בוחר את נציגיו, אך נציגים אלו מחויבים לפעול אך ורק במסגרת החוק שהעם עצמו, באמצעות נציגיו בכנסת, חוקק. כאשר היועמ"שית מתריעה מפני חקיקה או החלטות ממשלה הפוגעות בזכויות יסוד, או סותרות את עקרונות המשפט החוקתי, היא אינה פוגעת בדמוקרטיה – היא מגינה עליה. מי שבאמת מעוות את מושג הדמוקרטיה הם אלו המבקשים כוח בלתי מוגבל, עוקף חוק ונטול פיקוח, בשם "רצון העם" כביכול, תוך התעלמות מהמסגרת החוקית המחייבת את כולם, גם את נבחרי הציבור.
ומה לגבי הטענה שהיא "מכשול"? כן, היועצת המשפטית לממשלה היא לעיתים "מכשול". היא מכשול בפני ניסיונות לעקוף את בג"ץ, מכשול בפני מינויים פוליטיים פסולים לתפקידים קריטיים, מכשול בפני החלטות שרירותיות הפוגעות באזרחים, ומכשול בפני חקיקה הפוגעת בזכויות אדם ובערכי הדמוקרטיה. זהו בדיוק תפקידה! להיות שומרת סף אמיצה, שלא נרתעת מלהשמיע את קולה המקצועי גם כאשר הוא אינו ערב לאוזני השלטון. הניסיון להציג את עמדותיה המשפטיות כ"התערבות פוליטית" או כניסיון ל"סכל את רצון הבוחר" הוא דמגוגיה זולה. היועמ"שית אינה קובעת מדיניות, אך היא בהחלט אמונה על כך שהמדיניות הנקבעת תהיה חוקית ותקינה. האם אנו באמת רוצים ממשלה שפועלת ללא פיקוח משפטי, שבה כל גחמה של שר הופכת למציאות, גם אם היא מנוגדת לחוק?
הנרטיב המנסה לצייר את בהרב מיארה כנציגת "אליטה" המתנשאת מעל "העם" הוא שקרי ומסוכן. היועצת המשפטית לממשלה משרתת את כלל אזרחי ישראל, ללא הבדל דת, גזע, מין או השקפה פוליטית. היא מגינה על זכויותיו של האזרח הפשוט מול שרירות השלטון, ומבטיחה שהמדינה תתנהל על פי אמות מידה של צדק, הגינות ושוויון בפני החוק. מי שמנסה ליצור את הקיטוב הזה בין "אליטה" ל"עם" עושה זאת כדי להסית, לפלג, ולערער את אמון הציבור במוסדות המדינה החיוניים ביותר. זהו טריק ישן של פוליטיקאים המבקשים להסיט את האש מעצמם וממחדליהם, ולהטיל את האחריות על "אויב" מדומיין. בפועל, מי שמגן על "חופש הבחירה מהציבור" ועל תקשורת חופשית הוא דווקא שלטון חוק איתן, המבטיח פלורליזם ומונע השתלטות של גורמים בעלי כוח על השיח הציבורי או על זכויות הפרט.
חשוב להדגיש: המתקפות על גלי בהרב מיארה אינן אישיות גרידא. הן חלק ממגמה רחבה ומדאיגה יותר של ניסיונות להחליש את כל שומרי הסף במדינת ישראל – את מערכת המשפט, את המשטרה, את מבקר המדינה, ואת היועצים המשפטיים. אלו הגופים האמונים על שמירת הדמוקרטיה וטוהר המידות, והמתקפה עליהם היא מתקפה על יסודות קיומנו כמדינה דמוקרטית ומתוקנת. מי שמנסה להלך אימים על היועמ"שית, להטיל דופי במקצועיותה ובשיקול דעתה, עושה זאת מתוך רצון להסיר מעליו את הפיקוח והביקורת, ולפעול ככל העולה על רוחו.
לסיכום, גלי בהרב מיארה היא משפטנית עתירת ניסיון, אשת מקצוע מהמעלה הראשונה, הפועלת ללא מורא וללא משוא פנים למען שלטון החוק בישראל. ההאשמות המוטחות בה הן חסרות שחר, ומטרתן אחת: להחליש אותה ואת המוסד שהיא עומדת בראשו, כדי לאפשר לשיקולים פוליטיים צרים לגבור על טובת הציבור ועל עקרונות היסוד של הדמוקרטיה. על הציבור הישראלי להתעורר, להבין את גודל הסכנה, ולתמוך במי שעומדת איתנה מול הלחצים והאיומים. תמיכה בגלי בהרב מיארה היא תמיכה בעתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, שבה החוק הוא מעל הכל, ומעל כולם.