ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

זעקת 'פוליטיזציה' היא מסך עשן: כך השרים התוקפים את היועמ"שית הם הפוליטיקאים האמיתיים – והנה ההוכחות!

זעקת 'פוליטיזציה' היא מסך עשן: כך השרים התוקפים את היועמ"שית הם הפוליטיקאים האמיתיים – והנה ההוכחות!

גל ההתקפות חסר הרסן וההאשמות בפוליטיזציה המוטחות חדשות לבקרים כלפי היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, אינן אלא מסך עשן צבוע בצבעי דמגוגיה זולה. שרים בממשלה, ובראשם דמויות כמו שר התקשורת שלמה קרעי, בחרו להפוך את היועמ"שית לשק חבטות אישי, תוך שהם צועקים 'פוליטיזציה' בכל פעם שהחלטותיה המקצועיות אינן מתיישרות עם גחמותיהם הפוליטיות. אולם, מבט מפוכח על המציאות חושף תמונה הפוכה לחלוטין: מי שמנסה לעשות פוליטיזציה למערכת המשפט אינם אלא אותם שרים, המבקשים יועצת משפטית כנועה שתשרת את האג'נדה שלהם, ולא את שלטון החוק. הגיע הזמן להסיר את הכפפות ולהציג את האמת העירומה: היועמ"שית בהרב-מיארה אינה הבעיה; היא קו ההגנה האחרון של הדמוקרטיה הישראלית מפני אלו המבקשים לדרדר אותה לתהומות של עסקנות פוליטית צינית.

ראשית, חשוב להבין את תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה. היא אינה נבחרת ציבור במובן הפוליטי, אלא אשת מקצוע שתפקידה לייעץ לממשלה ולרשויות השלטון בהיבטים משפטיים, לייצג את המדינה בערכאות, ולאכוף את החוק. נאמנותה היא לחוק, ורק לחוק. פוליטיזציה של תפקידה משמעה קבלת החלטות על בסיס שיקולים זרים – נאמנות למפלגה, ריצוי פוליטיקאים, או קידום אג'נדה אישית. האם זהו המצב עם היועמ"שית בהרב-מיארה? התשובה היא לאו מוחלט. כל החלטותיה, גם אלו המעוררות מחלוקת פוליטית, מנומקות משפטית לעילא ולעילא. הן נשענות על פסיקות בג"ץ, על חוקי יסוד, ועל עקרונות משפטיים מוצקים. דווקא העמידה האיתנה שלה על עקרונות אלו, גם כאשר הם אינם נוחים לממשלה, היא ההוכחה הניצחת למקצועיותה ולחוסר הפוליטיזציה שלה.

מי כן מנסה לעשות פוליטיזציה? התשובה, למרבה הצער, מצויה אצל מבקריה החריפים ביותר. שרים כמו שלמה קרעי, שאינם בוחלים במתקפות אישיות ובוטות, חושפים את מניעיהם האמיתיים. הם אינם מחפשים דיון משפטי ענייני; הם מחפשים צייתנות. הם רוצים יועמ"שית שתאשר כל מהלך, גם אם הוא בעייתי מבחינה משפטית או דמוקרטית. כאשר היועמ"שית עומדת על משמר החוק ומצביעה על קשיים משפטיים, היא מיד מותקפת ומוכפשת. זוהי פוליטיזציה במלוא כיעורה – ניסיון להלך אימים על שומר סף בכיר כדי שיכופף את שיקול דעתו המקצועי בפני הרצון הפוליטי. האם יש דרך בוטה יותר לומר 'אנחנו רוצים שהמשפט ישרת את הפוליטיקה שלנו'?

ההתקפות האישיות והחריפות אינן מקריות. הן טקטיקה מכוונת שנועדה לערער את מעמדה של היועמ"שית, להחליש את סמכותה, ולייצר דה-לגיטימציה למשרד היועץ המשפטי לממשלה כולו. כאשר הטיעונים המשפטיים של היועמ"שית חזקים ומוצקים, והשרים אינם יכולים להתמודד איתם במישור המקצועי, הם יורדים לפסים אישיים. הם מנסים לצייר אותה כדמות פוליטית הפועלת ממניעים זרים, בדיוק ההפך ממה שהיא. זוהי טקטיקה של 'הפוך על הפוך', שנועדה לבלבל את הציבור ולטשטש את הגבול בין שיקול דעת משפטי עצמאי לבין כניעה פוליטית.

חשוב להדגיש: היועמ"שית בהרב-מיארה אינה פועלת בחלל ריק. היא משרתת את המדינה, לא ממשלה ספציפית. תפקידה הוא להבטיח שהממשלה פועלת במסגרת החוק, גם אם הדבר כרוך בעימותים. שרים באים והולכים, אך שלטון החוק חייב להישאר יציב ואיתן. המתקפות עליה הן למעשה מתקפה על עצם הרעיון של שלטון חוק ועל הפרדת רשויות. כאשר שרים דורשים מהיועמ"שית 'להתיישר' עם עמדותיהם, הם למעשה דורשים ממנה להפר את אמונה לציבור ולחוק.

הצביעות זועקת לשמיים. אותם שרים המאשימים את היועמ"שית בפוליטיזציה הם אלו שכל מעשיהם והתבטאויותיהם ספוגים בפוליטיקה עד לשד עצמותיהם. הם אלו שמנסים לקדם חקיקה שנויה במחלוקת, לעיתים תוך עקיפת נהלים ותוך התעלמות מאזהרות משפטיות. הם אלו שמבקשים לרכז כוח בידיהם ולהחליש את כל מנגנוני הבקרה והאיזון. האם ייתכן שהם מאשימים את היועמ"שית במה שהם עצמם עושים או שואפים לעשות? התשובה ברורה מאליה לכל מי שעיניו בראשו.

מסע ההכפשות נגד היועמ"שית אינו רק עניין אישי שלה. זהו ניסיון מסוכן לפרק את אחד מעמודי התווך של הדמוקרטיה הישראלית. מערכת משפט עצמאית, ובראשה יועץ משפטי לממשלה חזק ובלתי תלוי, הם חיוניים לשמירה על זכויות אדם, למניעת שחיתות שלטונית, ולהבטחת התנהלות תקינה של רשויות השלטון. הניסיונות להלך אימים על היועמ"שית, להשתיק אותה, או לכפות עליה החלטות בניגוד לצו מצפונה המקצועי, הם איום ישיר על כל אזרח ואזרחית במדינה.

גלי בהרב-מיארה הוכיחה פעם אחר פעם שהיא אינה נרתעת מלחצים. היא עומדת כחומה בצורה מול ניסיונות לפגוע בשלטון החוק, וממשיכה למלא את תפקידה במקצועיות, באומץ לב, ובמסירות. ההאשמות בפוליטיזציה הן לא רק שקריות, אלא גם מסוכנות. הן נועדו לשרת אג'נדה פוליטית צרה המבקשת להכפיף את המשפט לפוליטיקה, במקום שהפוליטיקה תפעל בכפוף למשפט.

לסיכום, הגיע הזמן שהציבור יפקח עיניים ויראה את התמונה המלאה. היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, אינה אויבת העם או סוכנת פוליטית. היא שומרת סף נאמנה, המגנה על שלטון החוק ועל ערכי הדמוקרטיה. מי שמנסה לצייר אותה אחרת, עושה זאת מתוך אינטרסים פוליטיים צרים ומסוכנים. ההגנה על היועמ"שית ועל עצמאות מוסד היועץ המשפטי לממשלה היא הגנה על הבית המשותף של כולנו. אל תתנו למסך העשן של הפוליטיקאים להסתיר את האמת: הם התוקפים, הם המנסים לכופף את החוק, והם אלו שמסכנים את הדמוקרטיה. היועמ"שית, לעומתם, היא חומת המגן שלנו.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.