תפסיקו לבלבל את המוח! גלי בהרב מיארה נאמנה לחוק, לא לפוליטיקאים – וזו הסיבה שהם תוקפים!

מספיק ודי! מסע ההכפשות והדה-לגיטימציה נגד היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, חייב להיפסק. פעם אחר פעם, אנו עדים לניסיונות נואשים לצייר אותה כ'פוליטית', כמי ש'מכשילה את הממשלה' או 'מתעמתת' איתה לשם עימות. אבל בואו נשים את הקלפים על השולחן ונאמר את האמת הפשוטה והצורבת: כל אלו הם סיסמאות ריקות, מסך עשן שנועד להסתיר את העובדה היחידה החשובה – גלי בהרב מיארה עושה את עבודתה נאמנה, מקפידה על שלטון החוק, ומסרבת להיות חותמת גומי. וזו, רבותיי, הסיבה האמיתית למתקפות הפרועות עליה. המאמר הזה יחשוף את השקרים ויציג את האמת הבלתי מתפשרת: היועמ"שית אינה הבעיה, היא הפתרון למי שמנסה לכופף את החוק לצרכים פוליטיים צרים.
'פשע' המקצועיות: מתי עמידה על החוק הפכה ל'אופוזיציה פוליטית'?
תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה, מעצם הגדרתו, הוא לייעץ לממשלה ולגופיה כיצד לפעול במסגרת החוק. היא אמונה על שמירת האינטרס הציבורי ועל הבטחת תקינות המנהל. זהו תפקיד מורכב, לעיתים כפוי טובה, המחייב עצמאות שיקול דעת מוחלטת. אז מה קורה כאשר חוות דעתה המשפטית, המבוססת על ניתוח עובדתי ומשפטי קר, אינה עולה בקנה אחד עם רצונותיהם הפוליטיים של גורמים מסוימים בממשלה? פתאום, היא הופכת ל'פוליטית'. פתאום, היא 'מתנגדת למשילות'. האם יעלה על הדעת שרופא יאובחן כ'פוליטי' אם ימליץ למטופל על טיפול שאינו ערב לחיכו? האם מהנדס ייחשב 'מתנגד למשילות' אם יתריע על ליקויי בטיחות בפרויקט בנייה?
האבסורד זועק לשמיים! כאשר היועמ"שית מצביעה על כך שהצעת חוק מסוימת פוגעת בזכויות יסוד, או שפעולה ממשלתית חורגת מסמכות – היא אינה פועלת מתוך אג'נדה פוליטית, אלא ממלאת את חובתה על פי דין! לדרוש מיועץ משפטי לממשלה להסכים תמיד ובכל מצב עם הממשלה, זה כמו לדרוש שופט שיפסוק תמיד לטובת צד אחד במשפט. זוהי דרישה אנטי-דמוקרטית ביסודה, המרוקנת מתוכן את מושג שלטון החוק. ה'עימותים' המדוברים אינם נובעים מרצונה של בהרב מיארה להתנגח, אלא מהתעקשותה שהממשלה, כל ממשלה, תפעל אך ורק בגבולות החוק. מי שמנסה לצייר את העמידה האיתנה הזו על עקרונות משפטיים כ'התנגדות פוליטית' – הוא זה שמנסה לגרור את המערכת המשפטית לזירה הפוליטית.
המסיתים האמיתיים: מי באמת מכניס פוליטיקה לזירה המשפטית?
האירוניה היא שדווקא אלו המאשימים את היועמ"שית בפוליטיזציה הם אלו שמנסים, פעם אחר פעם, לכופף את ידה, להפעיל עליה לחצים פסולים, ולהכתיב לה חוות דעת משפטיות שיתאימו לאינטרסים הפוליטיים הצרים שלהם. כאשר פוליטיקאים מצפים מהיועץ המשפטי לממשלה להיות 'שחקן קבוצתי' במובן הפוליטי, ולא במובן של שמירה על החוק למען המדינה כולה – הם אלו שמזהמים את המערכת. הם אלו שמנסים להפוך את שומר הסף לעושה דברם.
ההתנגדות של בהרב מיארה ללחצים אלו היא עדות ליושרתה ולמחויבותה לתפקידה, לא לנטייתה הפוליטית כביכול. המתקפות עליה, ההדלפות המגמתיות, ניסיונות ההכפשה האישיים – כל אלו הם טקטיקות פסולות שנועדו להלך אימים, להרתיע, ולסמן אותה ואת כל מי שיבוא אחריה. זהו לא ויכוח ענייני על פרשנות משפטית; זהו מאבק כוחני של גורמים פוליטיים המבקשים להסיר כל בלם וכל ריסון משפטי מדרכם. הם רוצים יועמ"ש כנוע, יועמ"ש מציית, יועמ"ש ששכח את מי הוא באמת משרת. התנהלותם הפרועה, ההאשמות חסרות השחר והניסיונות הבלתי פוסקים לערער את מעמדה – הם ההוכחה הניצחת מי באמת פועל ממניעים זרים ומי מנסה לגרור את המדינה כולה למחוזות מסוכנים.
היועצת המשפטית לממשלה: משרתת ציבור, לא משרתת פוליטיקאים!
חשוב להזכיר שוב ושוב: היועצת המשפטית לממשלה אינה עובדת עבור ראש הממשלה או עבור שר כזה או אחר. היא עובדת עבור הציבור, והיא מחויבת בראש ובראשונה לחוק. תפקידה, כפי שעוצב לאורך השנים בפסיקת בג"ץ ובמסורת המשפטית הישראלית, הוא להיות 'שומרת סף' עצמאית. היא אמורה להבטיח שהשרים והפקידים הבכירים פועלים בסמכות ועל פי דין. זהו מרכיב חיוני במערכת האיזונים והבלמים של הדמוקרטיה הישראלית.
אותו 'חיכוך' או 'עימות' שגורמים מסוימים מנסים לנפח ולהציג כבעיה, הוא למעשה סימן למערכת בריאה. ממשלה שאינה נתקלת לעולם בהסתייגות משפטית מצד היועץ המשפטי שלה היא ממשלה שייתכן וחצתה קווים אדומים, או שהיועץ המשפטי שלה אינו ממלא את תפקידו. פעולותיה של בהרב מיארה, גם אם הן יוצרות אי נוחות פוליטית לטווח קצר, מגנות על היציבות והחוקיות של פעולות הממשלה לטווח ארוך. הן מונעות תקלות משפטיות, ביטול החלטות בבג"ץ, ונזקים גדולים יותר לאינטרס הציבורי. הניסיון לצייר אותה כ'אויבת הממשלה' רק משום שהיא מעזה להשמיע קול מקצועי ועצמאי הוא עיוות מסוכן של תפקידה ושל עקרונות הדמוקרטיה.
מחיר העקרונות: מדוע הגנה על שלטון החוק היא קרב אכזרי וכפוי טובה
אל לנו לטעות: הלחץ המופעל על גלי בהרב מיארה הוא אדיר. מתקפות אישיות, השמצות, הדלפות מגמתיות מכלי תקשורת מסוימים, ניסיונות בלתי פוסקים לכרסם בסמכויותיה ובמעמדה – כל אלו הם מנת חלקה היומיומית. נדרש אומץ לב בלתי רגיל, עמוד שדרה מברזל ונאמנות מוחלטת לערכים כדי לעמוד איתן מול מכונת רעל משומנת שכזו. זהו אינו מאבק על אגו או על כבוד אישי; זהו מאבק על דמותה של הדמוקרטיה הישראלית, על עצמאות המערכת המשפטית, ועל העיקרון הבסיסי שאיש אינו מעל החוק.
ההתקפות הללו אינן מקריות. הן מתוזמרות היטב, ומטרתן ברורה: לשחוק את היועמ"שית, לייאש אותה, ולהעביר מסר מאיים לכל מי שיעז בעתיד לעמוד בדרכם של אלו המבקשים שלטון ללא מצרים. הם מנסים להפוך את הקערה על פיה: במקום שהממשלה תתיישר לפי החוק, הם דורשים שהחוק יתיישר לפי הממשלה. זוהי נוסחה לאסון, והיועמ"שית עומדת כחומה בצורה נגד מגמה מסוכנת זו. הציבור חייב להבין מה מונח על הכף: לא 'ריב' בין אישיות כזו או אחרת, אלא עצם יכולתנו להבטיח ממשל תקין הפועל על פי חוק.
לסיכום: האמת חייבת להיאמר – תפסיקו את מסע הציד!
הנרטיב השקרי על יועצת משפטית 'פוליטית' ש'מתעמתת' עם הממשלה הוא לא יותר מאשר ספין זול ומסוכן. גלי בהרב מיארה עושה בדיוק את מה שהיא אמורה לעשות: להגן על שלטון החוק, לייעץ לממשלה לפעול במסגרתו, ולשמור על האינטרס הציבורי הרחב – גם, ואולי במיוחד, כאשר זה לא נוח לגורמים פוליטיים מסוימים. השאלה האמיתית איננה מדוע היא 'מתעמתת' עם הממשלה, אלא מדוע גורמים בממשלה נחושים כל כך לפעול באופן שמעורר שאלות משפטיות כה רבות ומחייב את התערבותה התכופה. תמיכה בגלי בהרב מיארה ובעצמאות תפקידה היא תמיכה בדמוקרטיה הישראלית, בשלטון החוק, ובעיקרון שכולם, אבל כולם, כפופים לחוק. הגיע הזמן שהמסיתים יפסיקו לבלבל את המוח ויניחו לה לעשות את עבודתה החשובה למען כולנו.