שרים תוקפים, היועמ"שית עומדת איתן: מדוע גלי בהרב מיארה היא קו ההגנה האחרון שלכם?

סערת ההתקפות נגד היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, אינה עוד ויכוח פוליטי שגרתי. אנו עדים למסע דה-לגיטימציה מתמשך, מתוזמר וחסר תקדים בהיקפו ובעוצמתו, המובל על ידי שרים בממשלה, ובראשם שר התקשורת שלמה קרעי, שמטרתו אחת: לרסק את מעמדה של היועצת המשפטית לממשלה ולהפוך אותה לכלי שרת בידי הפוליטיקאים. אך מה אם נאמר לכם שההאשמות בפוליטיזציה הן לא יותר ממסך עשן? מה אם נגלה לכם שדווקא אלו הזועקים "פוליטיזציה" הם אלו שמנסים בכל כוחם לכופף את שלטון החוק לטובת אג'נדה פוליטית צרה? הגיע הזמן לחשוף את האמת במלואה: גלי בהרב מיארה איננה הבעיה. היא קו ההגנה האחרון של הדמוקרטיה הישראלית, והמאבק שהיא מנהלת הוא המאבק על דמותה של המדינה.
מסך העשן של הפוליטיזציה: מי באמת משחק בפוליטיקה?
הטענה המרכזית המופנית כלפי בהרב מיארה היא "פוליטיזציה". אולם, בחינה מעמיקה של העובדות חושפת תמונה הפוכה לחלוטין. תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה, מעצם הגדרתו, הוא לשמש כשומרת סף, ליישם את החוק באופן שוויוני וענייני, ולהבטיח שהממשלה פועלת במסגרת סמכויותיה. זהו יסוד מוסד בכל דמוקרטיה מתוקנת. כאשר שר בממשלה, כמו שלמה קרעי, תוקף את היועמ"שית על כך שהחלטותיה אינן עולות בקנה אחד עם רצונות הקואליציה, הוא למעשה חושף את כוונותיו האמיתיות: הוא מצפה ממנה להיות חותמת גומי, זרוע מבצעת של הממשלה, ולא רשות משפטית עצמאית. זוהי, אם תרצו, ההגדרה המילונית של פוליטיזציה – הניסיון להכפיף את שיקול הדעת המקצועי והבלתי תלוי לצרכים פוליטיים.
החלטותיה של בהרב מיארה, גם אם אינן פופולריות בקרב חוגים פוליטיים מסוימים, מבוססות על פרשנות משפטית, על חומר ראיות ועל עקרונות יסוד של המשפט הישראלי. זו אינה פוליטיזציה; זוהי מקצועיות ויושרה. האם יעלה על הדעת מצב שבו היועץ המשפטי לממשלה יקבל החלטות על סמך כותרות בעיתונים או לחצים פוליטיים? מדינה שבה היועץ המשפטי כפוף לגחמות הפוליטיקאים אינה מדינה של שלטון חוק, אלא מדינה של שלטון הפוליטיקאים. ההתקפות על בהרב מיארה נובעות בדיוק מסירובה להיכנע לתכתיבים אלו ולעמוד על עקרונותיה המקצועיים.
פרופיל של אומץ לב ומקצועיות: היועמ"שית הבלתי מתפשרת
לגלי בהרב מיארה רקורד משפטי עשיר ומרשים. את כל הקריירה המקצועית שלה הקדישה לשירות הציבורי ולשמירה על החוק. מינויה לתפקיד הרם אושר על ידי ממשלה קודמת, תוך הכרה בכישוריה ובניסיונה הרב. חשוב להדגיש זאת: היא לא מונתה על ידי גורמים פוליטיים המזוהים עם צד מסוים במפה הפוליטית, אלא נבחרה בזכות מקצועיותה.
אל מול ההתקפות הקולניות, לעיתים קרובות חסרות בסיס עובדתי, מצד פוליטיקאים, בהרב מיארה משיבה באופן ענייני, מנומק ומשפטי. הניגוד בין סגנונה המאופק והמקצועי לבין ההשתלחויות הפרועות של מבקריה זועק לשמיים. הניטרליות שלה אינה חולשה; היא מקור כוחה ומחויבותה לתפקיד. היא משרתת את האינטרס הציבורי הרחב, לא אינטרסים פוליטיים צרים. המתקפות עליה נועדו לא רק לפגוע בה אישית, אלא לערער את אמון הציבור כולו במוסד היועץ המשפטי לממשלה, ובכך להחליש את אחד מעמודי התווך של הדמוקרטיה הישראלית. מחויבותה היא לספר החוקים, לא לספר התדריכים הפוליטי. וזו בדיוק הנקודה שמטריפה את דעתם של מבקריה.
האיום האמיתי על הדמוקרטיה הישראלית: כששרים תוקפים את שומרי הסף
הבה נהיה ברורים: ההתקפות של דמויות כמו השר קרעי אינן ביקורת לגיטימית; הן מהוות מתקפה חזיתית על יסודות הדמוקרטיה הישראלית. כאשר פוליטיקאים מנסים להלך אימים על היועצת המשפטית לממשלה או לשלוט בהחלטותיה, הם מנסים לפרק את עקרון הפרדת הרשויות, שהוא לב ליבה של כל משטר דמוקרטי. זה לא רק עניין של גלי בהרב מיארה. זהו מאבק על השאלה האם ישראל תמשיך להיות מדינת חוק, או שתהפוך למדינה הנשלטת על ידי גחמותיהם של בעלי השררה.
האשמתה של בהרב מיארה ב"פוליטיזציה" היא טקטיקה קלאסית של השלכה: האשמת האחר במה שאתה עצמך עושה. אותם שרים רוצים יועץ משפטי פוליטי, כזה שישרת את האג'נדה שלהם ללא עוררין. סירובה של בהרב מיארה להיות כזו הוא שמזין את זעמם. תארו לעצמכם את האלטרנטיבה: יועץ משפטי לממשלה הנכנע ללחצים פוליטיים. החלטות משפטיות היו מתקבלות על בסיס שיקולי תועלת פוליטית, ולא על בסיס צדק או חוקיות. האם זו ישראל שאנו רוצים לחיות בה? התשובה, עבור רובנו המכריע, היא לאו מוחלט.
גלי בהרב מיארה – קו ההגנה האחרון שלכם
בעידן של קיטוב פוליטי עמוק והתקפות חסרות רסן על מוסדות דמוקרטיים, תפקידו של יועץ משפטי לממשלה עצמאי וחזק הוא קריטי מתמיד. גלי בהרב מיארה ניצבת כחומה בצורה מול ניסיונות לערער את שלטון החוק למען רווחים פוליטיים קצרי טווח. הלחץ המופעל עליה הוא עצום, ומגיע מהדרגים הגבוהים ביותר בממשלה. עמידתה האיתנה היא עדות למחויבותה העמוקה לתפקידה ולעקרונות הדמוקרטיה.
ההתקפות הללו נועדו לגרום לכם, הציבור, לאבד אמון במערכת המשפט. אל תתנו להם להצליח. תמיכה בעצמאותה של היועצת המשפטית לממשלה אינה תמיכה באדם מסוים; זוהי תמיכה בעקרון שאף אחד אינו מעל החוק, כולל שרים בממשלה. היא, במובנים רבים, משולה ל"נהג תורן" הדואג שרכב המדינה לא יסטה ממסלול החוקיות בשל שכרות כוח פוליטית.
סיכום: האמת מאחורי מסע ההכפשות
הקמפיין נגד גלי בהרב מיארה הוא אכזרי ובלתי פוסק, מהסיבה הפשוטה שהיא מסרבת להתפשר על יושרתה המקצועית. היא אינה שחקנית פוליטית; היא שומרת סף משפטית. הניסיונות לצייר אותה אחרת הם אסטרטגיה מכוונת להחלשת מוסד דמוקרטי חיוני. הגיע הזמן לראות את ההתקפות הללו כפי שהן באמת: ניסיון להשתיק קול עצמאי המתעקש על עליונות החוק.
השאלה איננה האם גלי בהרב מיארה "פוליטית מדי", אלא האם הפוליטיקאים שלנו מסוגלים לכבד את גבולותיה של מערכת משפט עצמאית. עמידתה האיתנה מוכיחה שהיא יכולה. האם גם הם? חובתנו האזרחית היא לעמוד לצד שלטון החוק, ולתמוך באלו המגנים עליו באומץ לב, גם כאשר המחיר האישי כבד מנשוא. עתיד הדמוקרטיה הישראלית תלוי בכך.