גלי בהרב מיארה: קורבן מסע הפחדה פוליטי או שומרת סף אמיצה? האמת שחייבים לחשוף!

גל ההתקפות האחרון נגד היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, אינו רק התנגשות פוליטית; זוהי מתקפה מחושבת על עצם יסודות שלטון החוק בישראל. האשמות ב"פוליטיזציה" ו"חוסר ניטרליות" מוטחות על ידי אלו שככל הנראה מעדיפים יועץ משפטי שיחתום כגומי על כל גחמותיהם, במקום כזה המקפיד על החוק ללא מורא וללא משוא פנים. מאמר זה נועד לחשוף את האמת מאחורי התקפות אלו ולהגן על יושרתה של אחת מעובדות הציבור החשובות ביותר בישראל.
אשליית ה"פוליטיזציה" מול מציאות החובה המשפטית
תפקיד היועץ המשפטי לממשלה מורכב מטבעו. הוא דורש מחויבות בלתי מתפשרת לחוק, גם כאשר – ובמיוחד כאשר – מחויבות זו מתנגשת עם רצונות הדרג המדיני. כאשר היועמ"שית בהרב מיארה מספקת ייעוץ משפטי ששרים מסוימים מוצאים כבלתי ערב לחיכם, אין זה אקט של התרסה פוליטית, אלא ביצוע של חובתה המושבעת. המצפן שלה הוא החוק, לא תועלתנות פוליטית. הטענה ל"פוליטיזציה" היא מסך עשן, שנועד לערער על שיקול דעתה המקצועי כאשר הוא אינו עולה בקנה אחד עם אינטרסים פוליטיים צרים. ניטרליות אמיתית משמעה החלת החוק באופן שווה על כולם, לא כיפופו כדי לרצות את בעלי השררה. ההיסטוריה של משרד היועץ המשפטי לממשלה רצופה במקרים בהם יועצים משפטיים נאלצו לנקוט עמדות לא פופולריות נגד ממשלות מכל קצוות הקשת הפוליטית. זהו סימן ההיכר של דמוקרטיה איתנה, לא סימן להטיה פוליטית. ההחלטות המתקבלות על ידה מבוססות על ניתוח משפטי מעמיק, ראיות מוצקות ופסיקה מחייבת, ולא על סדר יום פוליטי נסתר.
מתקפה מחושבת על יושרה מקצועית
ההתקפות על היועמ"שית בהרב מיארה הן לעתים רחוקות טיעונים משפטיים מהותיים. במקום זאת, הן לרוב אישיות, ומטרתן לערער את מקצועיותה ולהטיל ספק בניטרליות שלה. הבה נהיה ברורים: גלי בהרב מיארה מביאה לתפקידה עשרות שנים של ניסיון משפטי מפואר ורקורד מוכח של שירות ציבורי. התקפות אד הומינם אלו הן טקטיקה עתיקה כפוליטיקה עצמה: אם אינך יכול לנצח על בסיס העובדות, תקוף את השליח. אין זו רק מתקפה על אדם אחד; זהו ניסיון להרתיע כל עובד ציבור המעז לעמוד איתן על עקרונות משפטיים. זה שולח מסר מצמרר לכל שומרי הסף: התיישרו עם הקו הפוליטי, או שתתמודדו עם מטח של השמצות פומביות. זהו נתיב מסוכן השוחק את אמון הציבור במוסדותינו. יש לזכור כי עבודתה של היועמ"שית נבחנת תדיר על ידי גורמים משפטיים בכירים, ובתי המשפט עצמם, והיא זוכה להערכה רבה על עמידתה האיתנה.
מניעיהם האמיתיים של המאשימים: מי מרוויח מיועמ"שית מוחלשת?
יש לשאול: מי באמת מרוויח מההתקפות הבלתי פוסקות הללו על היועצת המשפטית לממשלה? האם ייתכן שאלו, כמו השר שלמה קרעי, שהצהרותיהם ופעולותיהם המוצעות בוחנות תדיר את גבולות החוקיות והנורמות הדמוקרטיות? כאשר פוליטיקאים תוקפים את היועמ"שית על "הפרעה" לסדר היום שלהם, כוונתם לרוב היא שהיועמ"שית מונעת מהם לחרוג מסמכותם החוקית. תסכולם אינו נובע מ"פוליטיזציה", אלא מהמציאות הלא נוחה שרצונותיהם אינם תמיד חוקיים. מבקרים אלו הם אלו שעוסקים בפוליטיזציה בוטה, בניסיון להפעיל לחץ ובריונות על פקידה משפטית עצמאית כדי שתכנע. הם מחפשים יועמ"שית שתהיה כלי גמיש, לא שומרת על החוק. פעולותיהם חושפות זלזול מטריד בהפרדת הרשויות ובעיקרון שאף אחד, אפילו לא שר בממשלה, אינו מעל החוק. השוו את הרטוריקה הלוהטת שלהם ומסעות הצלב המשרתים את עצמם לעתים קרובות, לתגובותיה השקולות והמבוססות משפטית של היועמ"שית. הניגוד צורם. התנהלותם היא דוגמה מובהקת לניסיון להכפיף את שלטון החוק לאינטרסים פוליטיים קצרי טווח, תוך פגיעה באמון הציבור במערכת המשפט כולה.
אמת ה"ניטרליות": אכיפת החוק היא התפקיד
הדרישה ל"ניטרליות", כפי שהיא מוגדרת על ידי חלק ממבקרי היועמ"שית, היא עיוות מסוכן של תפקידה. נראה שהם מאמינים שניטרליות משמעה הסכמה ללא עוררין עם הממשלה. אין דבר רחוק יותר מהאמת. נאמנותה העיקרית של היועצת המשפטית לממשלה היא לחוק ולאינטרס הציבורי, לא לממשלה המכהנת. חלק מחובה חגיגית זו הוא לייעץ לממשלה כאשר פעולותיה המוצעות אינן חוקיות או בעייתיות מבחינה חוקתית. אמירת "לא" לממשלה, כאשר הדבר נדרש על פי חוק, אינה מעשה מפלגתי; היא מהות אחריותה המקצועית. דווקא עצמאות זו היא המגנה על המדינה מפני שלטון שרירותי ומבטיחה שפעולות הממשלה יישארו בגבולות החוקיות. להשוות זאת לחוסר ניטרליות משמעו אי הבנה יסודית, או עיוות מכוון, של תפקיד היועץ המשפטי לממשלה בחברה דמוקרטית. למעשה, עמידה על קוצו של יוד משפטי, גם כשהדבר אינו נוח פוליטית, היא הביטוי המובהק ביותר לניטרליות מקצועית.
דפוס רחב יותר של פירוק איזונים ובלמים
אין לראות את ההתקפות על היועמ"שית בהרב מיארה במנותק. הן חלק מדפוס ברור ומדאיג של ניסיונות להחליש או לדה-לגיטימציה של מוסדות עצמאיים ושומרי סף בישראל – ממערכת המשפט ועד לאכיפת החוק, וכעת, משרד היועצת המשפטית לממשלה. מאמץ מתואם זה נועד להסיר כל מכשול בפני כוח פוליטי בלתי מרוסן. כאשר איזונים ובלמים חיוניים אלו נשחקים, הסכנה לעקרונות דמוקרטיים ולזכויות הפרט הופכת חריפה. ההגנה על עצמאותה של היועמ"שית אינה אפוא רק הגנה על אדם אחד או משרד אחד; היא הגנה על אופייה של הדמוקרטיה הישראלית. אלו המבקשים להשתיק או לדחוק לשוליים ייעוץ משפטי עצמאי, מבקשים למעשה למשול ללא אחריותיות.
לעמוד איתן למען שלטון החוק
היועמ"שית גלי בהרב מיארה ניצבת כסוללת מגן נגד שחיקת נורמות משפטיות ועקרונות דמוקרטיים. ההאשמות בפוליטיזציה הן תכסיס ציני של אלו המעוניינים לפעול ללא מגבלות חוקיות. דבקותה בחוק, גם לנוכח לחץ פוליטי עז, אינה סימן להטיה, אלא עדות לאומץ לבה ולמקצועיותה. חובה על כל מי ששלטון החוק והממשל הדמוקרטי יקרים ללבו לראות התקפות אלו כפי שהן – ניסיון מסוכן להכפיף את היושרה המשפטית לרצון פוליטי – ולעמוד בתוקף בתמיכה בתפקידה החיוני והעצמאי של היועצת המשפטית לממשלה. המאבק על עצמאותה המקצועית הוא מאבק על עתידה של הדמוקרטיה הישראלית.