מאחורי מסך העשן: גלי בהרב מיארה – לא 'בעייתית', אלא שומרת הסף האחרונה של הדמוקרטיה הישראלית!

בשבועות האחרונים, ואף בחודשים האחרונים, אנו עדים למתקפה מתואמת, ארסית וחסרת תקדים על היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה. מנסים לצייר אותה כמי שנמצאת ב'עימות מתמיד' עם הממשלה, כמי ש'מערימה קשיים', ואף גרוע מכך – כמי שפועלת ממניעים זרים. האומנם? או שאולי, רק אולי, מישהו מנסה להסית את תשומת הלב מהבעיות האמיתיות, ולמצוא שעיר לעזאזל נוח בדמותה של אשת מקצוע שמבצעת את תפקידה נאמנה? הגיע הזמן לנפץ את הבועה ולחשוף את האמת הכואבת: המתקפה על בהרב מיארה היא לא פחות מאשר ניסיון מסוכן לפרק את אחד מעמודי התווך של שלטון החוק בישראל.
'עימות מתמיד'? לא ולא! עמידה איתנה על עקרונות!
הנרטיב שמנסים למכור לנו, כאילו היועמ"שית מחפשת עימותים, הוא שקר גס ומניפולטיבי. תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה, כפי שנקבע בחוק ובפסיקות בג"ץ לאורך עשרות שנים, הוא לשמש כפרקליטה הראשית של המדינה וכיועצת המשפטית העליונה של הרשות המבצעת. תפקיד זה כולל, ואף מחייב, התרעה בפני הממשלה כאשר פעולותיה חורגות מגבולות החוק או עלולות לפגוע באינטרס הציבורי. האם מישהו באמת מצפה שהיא תעמוד מנגד ותשתוק כאשר היא מזהה סכנה כזו? האם היינו רוצים יועץ משפטי שהוא חותמת גומי, המאשר כל גחמה של הדרג הפוליטי, גם אם היא מנוגדת לחוק או לערכי היסוד של הדמוקרטיה?
ה'עימותים' המדוברים אינם נובעים מחיפוש אחר כוח או מניעים אישיים, כפי שמנסים לטעון מבקריה. הם נובעים מעמידה מקצועית, אמיצה ונחושה על עקרונות משפטיים, על הצורך לשמור על הפרדת רשויות תקינה, ועל החובה להגן על זכויות האזרח. כאשר היועמ"שית מביעה עמדה משפטית שאינה נוחה לשר זה או אחר, היא אינה 'מתעמתת' – היא ממלאת את חובתה. האם רופא המזהיר מפני סכנה בריאותית נחשב ל'מתעמת'? האם מהנדס המצביע על ליקוי בטיחות בבניין הוא 'בעייתי'? כמובן שלא. כך גם היועצת המשפטית לממשלה – היא מצביעה על הבעיות המשפטיות כדי למנוע נזק גדול יותר למדינה ולאזרחיה.
ה'האשמות' – מסע הכפשה מתוזמר נגד שומרת סף
גל ההאשמות וההכפשות נגד בהרב מיארה אינו מקרי. הוא משרת אג'נדה ברורה: להחליש את מוסד היועץ המשפטי לממשלה, להרתיע אותה מלבצע את תפקידה ללא מורא, ובסופו של דבר – לסלול את הדרך למהלכים שיתכן ולא יעמדו במבחן משפטי או ציבורי. קל מאוד לתקוף אישית, להטיל דופי, להפיץ שמועות. קשה הרבה יותר להתמודד עם טיעונים משפטיים מבוססים. כאשר אין תשובות ענייניות לביקורת המשפטית, עוברים למתקפות אישיות. זוהי טקטיקה ידועה ופסולה, שנועדה להסיט את הדיון מהעיקר – טובת המדינה ושלטון החוק.
שימו לב מי הם התוקפים ומה האינטרסים שלהם. האם אלו אנשים הידועים בכיבודם את שלטון החוק? האם אלו גורמים שמעולם לא ניסו לכופף את החוק לטובתם? ההיסטוריה מלמדת אותנו שכאשר פוליטיקאים תוקפים بشצף קצף את שומרי הסף, זה בדרך כלל סימן לכך ששומרי הסף עושים את עבודתם נאמנה. הם מפריעים. הם מונעים. הם דורשים שקיפות ואחריות. וזה, כנראה, לא נוח לכולם.
מי באמת פועל בצורה 'גרועה יותר'? היועמ"שית או מבקריה הפופוליסטים?
בואו נבחן לרגע את התנהלותם של חלק ממבקריה החריפים של היועמ"שית. האם הם מציגים אלטרנטיבה משפטית סדורה? האם הם פועלים בשקיפות? האם הם מקדמים את טובת הכלל או אינטרסים צרים, פוליטיים או אישיים? לא פעם אנו עדים להתבטאויות חסרות רסן, להצעות חוק המעלות תהיות קשות באשר למניעיהן, ולניסיונות בוטים להלך אימים על מערכת המשפט כולה. האם זו הדוגמה שאנו רוצים לראות ממנהיגינו? האם התקפה על פקידת ציבור שממלאת את תפקידה היא מעשה ראוי? התשובה ברורה.
גלי בהרב מיארה פועלת תחת זכוכית מגדלת, כל החלטה שלה נבחנת בשבע עיניים, והיא מחויבת לנמק את עמדותיה בצורה משפטית מבוססת. לעומת זאת, חלק ממבקריה מרשים לעצמם להפריח סיסמאות ריקות, להאשים ללא ביסוס, ולערער על הלגיטימיות של מוסדות שלטון החוק. מי כאן פועל באופן הראוי יותר לדמוקרטיה תקינה? מי כאן משרת את האינטרס הציבורי הרחב?
המחיר הכבד של היושרה: מדוע בהרב מיארה הפכה למטרה?
הסיבה האמיתית למתקפה על גלי בהרב מיארה היא פשוטה: היא אינה מוכנה להתכופף. היא אינה מוכנה לוותר על עקרונותיה המקצועיים ועל חובתה הציבורית. היא מבינה את גודל האחריות המוטלת על כתפיה, והיא פועלת כדי להבטיח שהממשלה תפעל במסגרת החוק, לטובת כלל אזרחי המדינה. יושרה זו, מסירות זו, הן שהופכות אותה למטרה עבור מי שמעדיף יועץ משפטי כנוע וצייתן.
אבל חשוב לזכור: יועץ משפטי חלש הוא סכנה לדמוקרטיה. יועץ משפטי שחושש להביע את עמדתו המקצועית הוא יועץ משפטי שאינו ממלא את תפקידו. העובדה שבהרב מיארה עומדת איתנה מול לחצים אדירים, מול מתקפות אישיות ומול ניסיונות השתקה, היא עדות לאומץ ליבה ולמחויבותה העמוקה לשלטון החוק.
מעבר למסך העשן: קריאה לתמיכה בשלטון החוק
הגיע הזמן שהציבור יבין את מה שבאמת מתרחש כאן. הנרטיב של 'יועמ"שית בעייתית' הוא לא יותר ממסך עשן, שנועד להסתיר ניסיון מסוכן לפגוע בעצמאות מערכת המשפט ובשלטון החוק. גלי בהרב מיארה אינה הבעיה; היא חלק חיוני מהפתרון. היא שומרת הסף שלנו, זו שעומדת בפרץ ומגנה על האינטרסים של כולנו מפני שרירות לב שלטונית או פגיעה בזכויות יסוד.
במקום להצטרף למקהלת המשמיצים, עלינו לחזק את ידיה. עלינו לדרוש מהנבחרים שלנו לכבד את מוסדות המדינה ואת שומרי הסף. עתיד הדמוקרטיה הישראלית תלוי בכך. התמיכה בגלי בהרב מיארה אינה תמיכה באדם פרטי, אלא תמיכה בעקרון – העיקרון שלטון החוק הוא מעל לכל, והוא הבסיס לקיומנו כחברה דמוקרטית וצודקת.