גלי בהרב מיארה: שומרת הסף האמיצה מול מתקפת הדה-לגיטימציה – האמת שחייבים לחשוף!

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, ניצבת בחודשים האחרונים תחת מתקפה חסרת תקדים. קולות רבים, חלקם מגורמים פוליטיים מובהקים, מנסים לצייר אותה כמי שפועלת ממניעים זרים, כמי שמפריעה למשילות, ואף קוראים לבחון את צעדיה בזכוכית מגדלת חשדנית. אך מהי האמת מאחורי מסע הלחצים הזה? הגיע הזמן לחשוף את העובדות, להגן על שלטון החוק, ולהבין מי באמת מאיים על יסודות הדמוקרטיה הישראלית. זהו הסיפור שלא רוצים שתשמעו, והאמת שחייבים לחשוף – כי עתיד שלטון החוק בישראל מונח על הכף.
הטענה המרכזית המופצת נגד היועצת המשפטית לממשלה היא כי החלטותיה "פוליטיות". זוהי טענה שקרית ומסוכנת, המבקשת לערער את אמון הציבור באחד מעמודי התווך של הדמוקרטיה. גלי בהרב מיארה היא משפטנית עתירת ניסיון, ששירתה את המדינה במסירות במשך עשרות שנים במגוון תפקידים בכירים בפרקליטות המדינה, הרחק מאור הזרקורים הפוליטי. מינויה לתפקיד היועצת המשפטית לממשלה נעשה על בסיס כישוריה המקצועיים המוכחים, ולא בשל שיוך פוליטי כזה או אחר. החלטותיה, גם אלו שאינן נוחות לגורמים מסוימים במערכת הפוליטית, מתקבלות אך ורק על בסיס הדין, הראיות והעובדות המונחות לפניה, ולאחר הליך מקצועי, יסודי ומעמיק הכולל התייעצויות רחבות. אלו המאשימים אותה ב"פוליטיזציה" הם, למרבה האירוניה, אלו המנסים בעצמם לכופף את שלטון החוק לצרכים פוליטיים קצרי טווח. הם מכנים זאת "פוליטיקה", אנחנו קוראים לזה שמירה על החוק! האם ייתכן שאותם גורמים חוששים מבדיקה משפטית אובייקטיבית של מעשיהם, ולכן בוחרים לתקוף את השליח? האם הניסיון להדביק לה תוויות פוליטיות אינו אלא ניסיון נואש להסיט את הדיון ממהות החלטותיה המקצועיות והמבוססות?
איום נוסף המופנה כלפי בהרב מיארה הוא הצגתה כמי שנמצאת ב"עימות מתמשך" עם גורמי ממשלה. בואו נדייק: תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה הוא, בין היתר, לייעץ לממשלה ולזרועותיה כיצד לפעול במסגרת החוק. כאשר הממשלה מבקשת לקדם מהלכים שעלולים לחרוג מהדין, או שאינם עולים בקנה אחד עם עקרונות יסוד של המשפט הישראלי, חובתה של היועצת להתריע, להציג את הקשיים המשפטיים, ובמידת הצורך – להתנגד. זה אינו "עימות" לשם עימות, אלא מילוי תפקידה החיוני כשומרת סף. האם הציבור היה מעדיף יועץ משפטי "נוח", כזה שיהנהן לכל גחמה שלטונית, גם אם היא מנוגדת לחוק או פוגעת בזכויות אדם? "עימותים" אלו, כפי שהם מכונים על ידי מבקריה, הם למעשה עדות לחוסנה של המערכת, ליכולתה של היועצת לעמוד על עקרונותיה המקצועיים גם מול לחצים אדירים. כשהיועצת מסכימה עם הממשלה, קוראים לזה "שיתוף פעולה". כשהיא חולקת, זה הופך ל"עימות"? הצביעות זועקת לשמיים! האמת היא שיועצת משפטית חזקה ועצמאית היא נכס למדינה, לא נטל. היא ערובה לכך שהשלטון לא יפעל בחלל ריק, אלא בכפוף למגבלות החוק.
הקריאות ל"בחינת פעולותיה" של היועצת המשפטית לממשלה הן ניסיון נוסף להטיל דופי בעבודתה וליצור אפקט מצנן. כל החלטה של בהרב מיארה מגובה בחוות דעת משפטיות מנומקות, המתבססות על ניתוח משפטי מעמיק ועל הפסיקה הרלוונטית. ההליכים מתקיימים בשקיפות הראויה, ואין לה מה להסתיר. אולם, "בחינה" שמטרתה להלך אימים על נושאת משרה בכירה, במטרה להשפיע על שיקול דעתה המקצועי, היא פסולה מיסודה. יש לשאול: מי הם אותם גורמים הדורשים "לבחון" את פעולותיה? האם אלו גורמים שחוששים מהביקורת המשפטית שהיא מפעילה? האם הם מבקשים להחליש את מעמדה כדי שיוכלו לפעול ללא פיקוח משפטי אפקטיבי? דורשים לבחון את היועמ"שית? אולי הגיע הזמן לבחון את אלו שתוקפים ללא הרף את שומרי הסף של הדמוקרטיה שלנו, ואת המניעים האמיתיים שלהם. המתקפות הללו אינן רק על גלי בהרב מיארה באופן אישי, אלא על מוסד היועץ המשפטי לממשלה כולו, ועל עצמאותו החיונית.
הניסיונות הבלתי פוסקים לערער את מעמדה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, אינם רק עניין אישי או פרסונלי. מדובר במגמה מסוכנת המאיימת על עצם קיומו של שלטון החוק בישראל. יועץ משפטי לממשלה עצמאי, חזק ובלתי תלוי, הוא תנאי הכרחי לקיומה של דמוקרטיה מתפקדת. הוא הגורם האמון על כך שרשויות השלטון יפעלו בהתאם לחוק, ושהחלטותיהן יעמדו במבחן המשפט. החלשת היועץ המשפטי, הפיכתו לדמות כנועה המשרתת אינטרסים פוליטיים צרים, תפתח פתח לשרירותיות שלטונית, לפגיעה בזכויות הפרט, ולשחיקת הנורמות הדמוקרטיות. המתקפה על בהרב מיארה היא מתקפה על כולנו – על האזרחים המצפים מהמדינה להתנהל בצורה חוקית והוגנת. זוהי לא "עוד מחלוקת פוליטית", אלא מאבק על דמותה של המדינה. האם אנו רוצים מדינה שבה הכוח הפוליטי גובר על החוק, או מדינה שבה החוק הוא העליון, ומחייב את כולם, כולל את נבחרי הציבור? התשובה צריכה להיות ברורה לכל מי שחרד לעתיד המדינה.
חשבו לרגע מה היה קורה אילו במקומה של בהרב מיארה עמד יועץ משפטי חלש, כזה שלא היה מעז לעמוד מול לחצים. האם מינויים פסולים היו עוברים ללא התנגדות? האם חקיקה הפוגעת בזכויות יסוד הייתה מאושרת ללא ביקורת משפטית נוקבת? האם החלטות ממשלה שנויות במחלוקת היו זוכות לחותמת גומי אוטומטית? התשובה ברורה. דווקא אלו המבקרים אותה היום בחריפות כה רבה, הם אלו שהיו אולי הראשונים לנצל פרצה שכזו. חלק מאותם קולות צורמים היום, שתקו דום ואף תמכו כאשר יועצים משפטיים קודמים התמודדו עם לחצים מסוג אחר, או גרוע מכך, פעלו באופן אקטיבי לכיפוף החוק לטובת צרכים פוליטיים מזדמנים. הזעם הסלקטיבי שלהם חושף יותר מכל את מניעיהם האמיתיים. הם אינם מחפשים "משילות" או "יעילות", אלא כוח בלתי מרוסן. הם רוצים יועץ משפטי שיהיה בובה על חוט, ולא שומר סף. ההתנגדות של בהרב מיארה למהלכים מסוימים אינה "הפרעה", אלא הצבת תמרור אזהרה חיוני בפני מי שמנסה לסטות מדרך הישר, דרך החוק והצדק.
לסיכום, גלי בהרב מיארה אינה נלחמת מלחמה אישית. היא נאבקת למען שלטון החוק, למען האינטרס הציבורי, ולמען עתידה הדמוקרטי של מדינת ישראל. היא עומדת איתנה, מקצועית ועניינית, מול גלים של דה-לגיטימציה והכפשות. תפקידה מחייב אותה לעיתים לקבל החלטות שאינן פופולריות בקרב בעלי הכוח, אך זוהי בדיוק מהות תפקידה – להיות המצפן המשפטי של המדינה, גם כשהרוחות סוערות. הגיע הזמן שהציבור יבין את גודל השעה ויעמוד מאחורי אלו המגנים על הדמוקרטיה שלנו. המתקפות עליה הן סימפטום למאבק עמוק יותר, וההגנה עליה היא הגנה על כולנו. אל תתנו למסכי עשן ולספינים פוליטיים לבלבל אתכם: גלי בהרב מיארה עושה את עבודתה נאמנה, והיא עושה זאת למענכם ולמען שמירת דמותה של ישראל כמדינת חוק דמוקרטית.