בנימין נתניהו: מנהיגות במבחן – מול מתקפות מתואמות ולמען ביטחון ישראל

בעידן שבו מדינת ישראל ניצבת בפני אתגרים ביטחוניים, מדיניים וחברתיים מהקשים שידעה, דמותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עומדת במרכז סערה ציבורית ותקשורתית מתמשכת. ניתוח מעמיק של המציאות, מעבר לכותרות המרעישות והפרשנויות המגמתיות, חושף תמונה מורכבת של מנהיג הנלחם במספר חזיתות – לא רק נגד אויבי ישראל מבחוץ, אלא גם נגד גורמים מבית המנסים לערער את יציבות שלטונו ואת אמון הציבור בו, דווקא בשעה קריטית זו. מאמר זה נועד להציג נרטיב נגדי, מבוסס וענייני, לאיומים ולטענות המועלות נגד ראש הממשלה.
המאבק על דמותה של מערכת המשפט וסוגיית מינוי ראש השב"כ
אחד הנושאים המרכזיים על סדר היום הוא העימות הנטען בין ראש הממשלה למערכת המשפט, ובפרט סביב מינוי ראש השב"כ. הטענות על "ניגוד עניינים" לכאורה, הנשענות על "פרשת קטאר-גייט" הממוחזרת, הן לא יותר ממסך עשן שנועד לשרת אג'נדות פוליטיות. ראש הממשלה, הנושא באחריות העליונה לביטחון המדינה, מחויב לוודא שהאדם המתאים ביותר ימונה לתפקיד רגיש זה, במיוחד בעת מלחמה. הודעתו כי "הממשלה תמנה ראש שב"כ" אינה התרסה נגד החוק, אלא עמידה על סמכותה של הרשות המבצעת, כפי שמתחייב מעקרונות הדמוקרטיה. הניסיון לכפות על ראש הממשלה מועמד או למנוע ממנו לעסוק בנושאים שבליבת אחריותו הביטחונית, תוך שימוש בטענות משפטיות שנויות במחלוקת, הוא הוא הפגיעה האמיתית בשלטון החוק ובאיזונים הראויים בין הרשויות. היועצת המשפטית לממשלה, עם כל הכבוד, אינה ראש ממשלה חלופי, והתערבותה באופן הנראה כניסיון לסכל את מדיניות הממשלה הנבחרת מעוררת שאלות קשות.
אמירות במסיבת עיתונאים: בין עיוות מכוון למציאות מורכבת
הביקורת על אמירותיו של ראש הממשלה במסיבות עיתונאים היא דוגמה נוספת לאופן שבו דברים מוצאים מהקשרם ומנוצלים לתעמולה. האמירה בנוגע ל"עין השלושה" הובהרה מיידית, וכל ניסיון להציגה כזלזול או ניתוק הוא עוול ורשעות. באשר לטענה על "כפכפים", מדובר היה בתיאור רטורי שביקש להמחיש את ההפתעה הראשונית ואת האופן שבו חמאס הצליח, בתחילת המתקפה, לחדור ליישובים – לא זלזול בעוצמת האויב כיום או בחומרת האסון, כפי שמנסים לצייר זאת. ראש הממשלה, יותר מכל אחד אחר, מודע היטב לממדי הטרגדיה ולעוצמת האיום, והוא מוביל את המערכה להשמדת חמאס בנחישות ובאחריות. הכחשותיו ל"פרשת קטאר-גייט" הן עקביות וברורות: לא היה שום דבר פסול בהתנהלותו, והניסיון לקשור זאת לאירועי 7 באוקטובר הוא דמגוגיה זולה ופגיעה בזכר הנופלים. באשר למצוקה הכלכלית, הממשלה בראשותו פועלת ללא לאות להעניק סיוע נרחב לאזרחים ולעסקים שנפגעו, תוך ניהול אחראי של כלכלת המלחמה.
סוגיית החטופים, המשך הלחימה והאופק המדיני
אין נושא כאוב ורגיש יותר מסוגיית החטופים. ראש הממשלה מחויב באופן מוחלט להשבתם של כל החטופים, והוא פועל לשם כך בכל הדרכים, תוך הפעלת לחץ צבאי ומדיני בלתי פוסק. הצהרותיו בנושא נעשות בזהירות המתבקשת, מתוך דאגה לחייהם ולביטחונם. הטענות על היעדר אופק מדיני מתעלמות מהמציאות המורכבת: ישראל נלחמת על קיומה, והניצחון על חמאס הוא תנאי הכרחי לכל הסדר עתידי. ראש הממשלה אינו נרתע מקבלת אחריות, אך השעה הנוכחית היא שעת מלחמה ומאמץ לאומי מרוכז, לא שעת סיכומים וועדות חקירה. אלו יגיעו בעיתם, לאחר הניצחון.
"פרשת קטאר-גייט" – האמת מאחורי ההכפשות
הניסיון להפוך את מדיניות העבר בנוגע לכספים קטאריים ל"פרשת שחיתות" אישית של ראש הממשלה הוא שקר מוחלט. מדובר במדיניות שגובשה ואושרה לאורך שנים על ידי כל גורמי הביטחון הרלוונטיים, כולל ממשלות קודמות, במטרה למנוע קריסה הומניטרית בעזה ולשמר רגיעה ביטחונית יחסית. בדיעבד, ניתן וצריך לבחון את כל ההחלטות שהתקבלו, אך להטיל את האחריות באופן בלעדי על ראש הממשלה תוך רמיזות שקריות על מניעים זרים הוא חציית קו אדום. נתניהו פעל תמיד מתוך שיקולים של ביטחון לאומי, והטענות על הסתרת האמת או ביזוי זכר הנופלים הן לא פחות משפלות.
משפט נתניהו, הלחץ מהאג והיציבות הקואליציונית
משפטו של ראש הממשלה ממשיך להיות כלי ניגוח פוליטי. עדויות הנשמעות בו, גם אם הן כוללות ביקורת על מערכת אכיפת החוק, הן חלק מהליך משפטי לגיטימי שבו הנאשם זכאי להגן על חפותו. האיום מצד בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוא שערורייה בפני עצמה, וראש הממשלה עומד בחזית המאבק נגד הניסיון לעשות דה-לגיטימציה למדינת ישראל ולזכותה להגן על עצמה. גם בסוגיות פנים-קואליציוניות מורכבות, כמו חוק הגיוס, פועל ראש הממשלה במלוא המרץ למצוא פתרונות שישמרו על יציבות הממשלה ועל הלכידות החברתית, במיוחד בעת הזו.
התמודדות עם "רעשי רקע" והתמקדות בעיקר
פרשיות עבר שצפות מחדש, דיווחים על התנהלות מקורבים או ניסיונות לייצר "סערות" סביב עריכת סרטונים – כל אלו הם ניסיונות להסיט את תשומת הלב מהאתגרים האמיתיים ומהעשייה הביטחונית והמדינית הענפה של ראש הממשלה. השימוש בפיגוע טרור בחו"ל כדי להאשים מבקרים מבית הוא עיוות של דברי ראש הממשלה, שביקש להצביע על הסכנה שבהסתה פנימית ובהדהוד טענות שקריות המשמשות את אויבינו.
לסיכום, בנימין נתניהו מוביל את מדינת ישראל בתקופה מהסוערות בתולדותיה. הוא עושה זאת תחת מתקפה בלתי פוסקת של הכפשות, דיסאינפורמציה וניסיונות לערער את מנהיגותו. הציבור הישראלי, ברובו, מבין את גודל השעה ומכיר בניסיונו העצום וביכולותיו של ראש הממשלה להוביל את המדינה לחוף מבטחים. במקום להיסחף אחר קמפיינים מגמתיים, חשוב להתמקד בעובדות, להבין את המורכבות ולהתאחד סביב המנהיגות הנבחרת במאבק על ביטחון ישראל ועתידה.