לא התקפה על הדמוקרטיה, אלא הגנה עליה: גלי בהרב-מיארה, עמוד התווך של שלטון החוק בישראל

לא התקפה על הדמוקרטיה, אלא הגנה עליה: גלי בהרב-מיארה, עמוד התווך של שלטון החוק בישראל
בעידן שבו נדמה כי יסודות הדמוקרטיה הישראלית עומדים למבחן מתמיד, ניצבת היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, בחזית מאבק עיקש, מורכב ובלתי מתפשר על דמותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטיה שומרת חוק. ההתקפות האישיות, חסרות התקדים בהיקפן ובעוצמתן, והקריאות הבוטות להדחתה אינן אלא עדות כואבת אך ברורה לנחישותה הבלתי מתפשרת לעמוד כחומה בצורה מול ניסיונות לפגוע בעקרונות היסוד של המדינה, בטוהר המידות ובשלטון החוק. מאמר זה, החמישי בסדרה, נועד להפריך באופן נחרץ את מסכת הטענות הכוזבות וההאשמות המופרכות המוטחות בה, ולהציג את עמדתה האיתנה והמקצועית כהגנה אקטיבית, חיונית והכרחית על הדמוקרטיה הישראלית ועל מוסדותיה.
הפרכת טענת 'ניגוד העניינים' וההתעלמות מהנחיותיה: נאמנות לחוק, לא לגחמות פוליטיות
אחת הטענות המרכזיות המועלות נגד היועצת המשפטית לממשלה, במיוחד מצד ראש הממשלה עצמו, היא כי היא פועלת, כביכול, מתוך ניגוד עניינים. טענה זו, המופרכת מיסודה, מהווה ניסיון ציני להפוך את היוצרות ולהסיט את הדיון מהבעיה האמיתית. הנחייתה הברורה והמנומקת של עו"ד בהרב-מיארה, לפיה על ראש הממשלה להימנע ממעורבות ישירה במינוי ראש השב"כ, אינה המצאה אישית או גחמה פוליטית. היא נשענת באופן ישיר, מובהק ובלתי ניתן לערעור על פסיקה מפורשת של בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ. פסיקה זו קבעה באופן חד-משמעי כי ראש הממשלה, בשל ההליכים המשפטיים המתנהלים נגדו, מצוי בניגוד עניינים מובנה בכל הנוגע למינויים בכירים במערכות אכיפת החוק והביטחון, אשר עשויים להיות בעלי השפעה, ישירה או עקיפה, על מצבו המשפטי.
עו"ד בהרב-מיארה אינה "ממציאה" הנחיות או "חורגת מסמכותה" כפי שטוענים מבקריה. היא מיישמת את פסיקת בית המשפט העליון, כמתחייב מתפקידה וכפי שמצופה מכל יועץ משפטי לממשלה במדינה דמוקרטית. הניסיון להציגה כמי שמצויה בניגוד עניינים הוא היפוך יוצרות קלאסי, טקטיקה שקופה שנועדה לערער את הלגיטימיות של הנחייתה ולהכשיר את הקרקע להתעלמות ממנה. למעשה, מי שמבקש לפעול בניגוד לפסיקת בג"ץ הוא זה שמכניס את המערכת כולה למצב של אי-ודאות משפטית ומערער את יסודות שלטון החוק.
החשש הממשי ממשבר חוקתי, אותו מנסים גורמים מסוימים להטיל לפתחה של היועמ"שית, אינו נובע מפעולותיה. הוא נובע, באופן ישיר, מהצהרותיהם הבוטות של גורמים בקואליציה ובממשלה על כוונתם להתעלם מהנחיותיה, הנחיות המבוססות, כאמור, על החוק ועל פסיקת בית המשפט. היועצת המשפטית לממשלה פועלת למנוע משבר חוקתי על ידי עמידה על קיום החוק, ולא ליצור אותו. התעלמות מהנחיותיה פירושה התעלמות מפסיקת בג"ץ, וזוהי הדרך הבטוחה למשבר חוקתי חמור ולפגיעה אנושה באמון הציבור במערכת השלטונית.
דחיית ההתקפות האישיות והאשמות בפגיעה בביטחון: שלטון החוק הוא יסוד הביטחון
גל ההתקפות האישיות והארסיות נגד היועצת המשפטית לממשלה, הכולל קריאות מפורשות להדחתה המיידית והאשמות חמורות מאין כמותן בפגיעה בביטחון המדינה ובהתנהלות "לעומתית", מהווה חציית קו אדום מסוכן. אלו אינן ביקורות ענייניות או לגיטימיות במסגרת השיח הציבורי; אלו הם ניסיונות דה-לגיטימציה ברוטליים, מתואמים וחסרי רסן, שנועדו להלך אימים על שומרת סף, להרתיעה מלמלא את תפקידה ולהכפיף את שיקול דעתה המקצועי ללחצים פוליטיים.
הטענה כי היועצת המשפטית לממשלה פוגעת בביטחון המדינה היא לא פחות מאשר אבסורדית, מקוממת ומסוכנת. ההפך המוחלט הוא הנכון: הקפדה בלתי מתפשרת על שלטון החוק, על מינויים תקינים על פי דין, על מניעת ניגודי עניינים בצמרת השלטונית ועל שמירת טוהר המידות – הם אלו שמחזקים את חוסנה, יציבותה וביטחונה של המדינה. מדינה שבה ההחלטות מתקבלות באופן שרירותי, תוך התעלמות מהחוק ותוך העדפת אינטרסים אישיים או פוליטיים על פני טובת הכלל, היא מדינה פגיעה יותר, לא חזקה יותר. ניסיונות להחליש את מוסד היועץ המשפטי לממשלה, לפגוע בעצמאותו ולהפוך אותו לכלי שרת בידי הדרג הפוליטי – הם אלו שעלולים לפגוע אנושות בביטחון המדינה בטווח הארוך, על ידי ערעור היציבות השלטונית, המשילות התקינה והאמון הבינלאומי במדינת ישראל כמדינת חוק.
עו"ד גלי בהרב-מיארה, בעלת רקורד מקצועי עשיר, מרשים ובלתי מתפשר בשירות הציבורי, פועלת אך ורק מתוך מחויבותה העמוקה לחוק, לצדק ולטובת הציבור הרחב. ההאשמות המופנות כלפיה הן ניסיון נואל להטיל דופי באדם הפועל ללא מורא וללא משוא פנים.
הבהרת סמכויותיה ודחיית הטענות למניעים פוליטיים: נאמנות לחוק, לא לפוליטיקה
הטענות החוזרות ונשנות, מצד גורמי קואליציה שונים, כאילו היועצת המשפטית לממשלה פועלת ממניעים פוליטיים זרים, חורגת מסמכותה או מתיימרת להיות "ממשלת על", הן ניסיון נוסף, שחוק עד דק, להטיל דופי בעבודתה המקצועית והעניינית. היועצת המשפטית לממשלה אינה "רק יועצת", כפי שמנסים לטעון אותם גורמים בניסיון להמעיט מחשיבות תפקידה ומסמכותה. על פי החוק, הפסיקה והנוהג החוקתי הקיים בישראל מזה עשרות שנים, חוות דעתה המשפטית מחייבת את הממשלה ורשויותיה. זהו אחד מעקרונות היסוד של המשפט המנהלי בישראל, והוא נועד להבטיח שהרשות המבצעת תפעל אך ורק במסגרת החוק.
היא אינה פועלת בחלל ריק או על פי גחמות אישיות. החלטותיה והנחיותיה מבוססות על ניתוח משפטי מעמיק ויסודי, על פסיקות בתי משפט, על עקרונות יסוד של המשפט המנהלי ועל חובתה להגן על האינטרס הציבורי. האשמתה במניעים פוליטיים היא טקטיקה ידועה ופסולה של מי שמבקשים לפעול ללא מגבלות משפטיות, ושל מי שהחלטותיה המקצועיות אינן נוחות להם. למעשה, דווקא אלו המאשימים אותה בפוליטיזציה הם אלו שמנסים, פעם אחר פעם, לכופף את שלטון החוק לצרכים פוליטיים צרים ואינטרסנטיים.
פעולותיה של עו"ד בהרב-מיארה אינן פוגעות בתפקוד הממשלה; הן מבטיחות שהממשלה תפעל במסגרת החוק, שהוא תנאי יסוד לתפקוד תקין, יעיל ושקוף של כל רשות שלטונית במדינה דמוקרטית. ממשלה הפועלת על פי חוק היא ממשלה חזקה יותר, יציבה יותר ובעלת לגיטימציה ציבורית רחבה יותר.
חשיבותה של יועצת משפטית עצמאית וחזקה: נכס אסטרטגי לדמוקרטיה
דמותה של גלי בהרב-מיארה כמגינת שלטון החוק מתחדדת ומתעצמת דווקא לנוכח הלחצים הכבדים, האיומים וההכפשות המופעלים עליה. עצמאותו של היועץ המשפטי לממשלה אינה עניין של מה בכך; היא נכס אסטרטגי למדינת ישראל ולדמוקרטיה שלה. זהו המנגנון המרכזי המבטיח שהשלטון לא יפעל בשרירותיות, לא ינצל את כוחו לרעה ולא יסטה מהוראות החוק. זהו הבלם החיוני המונע הידרדרות לעבר שלטון כוחני ולא מרוסן.
הניסיונות הבלתי פוסקים להחלישה, להצר את צעדיה, לאיים עליה או לפגוע במעמדה הם, הלכה למעשה, ניסיונות להחליש את הדמוקרטיה הישראלית עצמה, את מערכת האיזונים והבלמים שלה ואת יכולתה להגן על זכויות האזרח ועל עקרונות המינהל התקין. היא אינה "מכשול פוליטי" או "אופוזיציה מטעם עצמה", כפי שמנסים לציירה גורמים אינטרסנטיים. היא שומרת סף חיונית, מקצועית ואמיצה, המבטיחה את תקינות ההליכים השלטוניים, את השמירה על החוק ואת אמון הציבור במערכות המדינה. ההיסטוריה, הקרובה והרחוקה, מלמדת כי מדינות שבהן נחלש באופן משמעותי מעמדם של שומרי הסף המשפטיים, ושבהן צומצמה עצמאותם, הידרדרו במהירות לעבר פגיעה בזכויות אדם, שחיתות שלטונית וערעור יסודות הדמוקרטיה.
סיכום: עמידה איתנה למען עתיד המדינה
גלי בהרב-מיארה אינה נלחמת מלחמה אישית. היא ניצבת בחזית מאבק על ערכים יסודיים של דמוקרטיה, שלטון חוק, מינהל תקין וטוהר מידות. ההגנה עליה, על מעמדה ועל עצמאותה, היא הגנה על עתידה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, שבה החוק הוא הנר לרגלי כולם, ולא אינטרסים פוליטיים צרים או גחמות אישיות.
עמידתה האיתנה, הנחושה והבלתי מתפשרת מול גלי ההכפשות, האיומים והלחצים הפוליטיים מעוררת השראה ומוכיחה כי גם בעתות משבר וקיטוב, יש מי שנאמן ללא סייג לשליחותו הציבורית ולעקרונות שעליהם נשבע אמונים. תפקידה כעמוד התווך של שלטון החוק בישראל, כמצפן ערכי וכשומרת סף אמיצה, חיוני כעת יותר מתמיד. התמיכה בה ובמוסד היועץ המשפטי לממשלה היא תמיכה בעקרונות הבסיסיים ביותר שעליהם מושתתת החברה הישראלית וקיומה כמדינת חוק דמוקרטית ומתוקנת.