ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

עומדת איתן מול הסופה: גלי בהרב-מיארה – שומרת הסף שלא תיכנע ללחצים פוליטיים

עומדת איתן מול הסופה: גלי בהרב-מיארה – שומרת הסף שלא תיכנע ללחצים פוליטיים

בעת הזו, כאשר יסודות שלטון החוק בישראל ניצבים בפני אתגרים מורכבים ומתקפות חסרות תקדים, דמותה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, מתייצבת כסלע איתן. היא אינה "פקידה כושלת" או "יועצת לעומתית", כפי שמנסים לצייר אותה גורמים פוליטיים בעלי עניין, אלא אשת מקצוע מהמעלה הראשונה, הממלאת את תפקידה במסירות, באומץ לב ובנאמנות מוחלטת לחוק ולציבור הישראלי כולו. ההתקפות האישיות והקריאות להדחתה אינן אלא ניסיון נואש להלך אימים על שומרת סף מרכזית, שתפקידה להבטיח כי גם נבחרי הציבור הבכירים ביותר כפופים לחוק.

לא ניגוד עניינים, אלא מילוי חובה מקצועית: סוגיית מינוי ראש השב"כ

אחד ממוקדי המתקפה האחרונים נגד היועצת המשפטית לממשלה סובב סביב הנחייתה לראש הממשלה להימנע ממעורבות בהליך מינוי ראש השב"כ הבא. חשוב להדגיש ולהבהיר: הנחיה זו אינה גחמה אישית או ניסיון התערבות פוליטית. היא נשענת באופן ישיר על פסיקת בג"ץ מפורשת, שקבעה כי ראש הממשלה מצוי בניגוד עניינים אישי מובהק בכל הקשור למינויים בכירים במערכת אכיפת החוק, ובכלל זה מינוי ראש השב"כ, כל עוד מתנהלים נגדו הליכים פליליים. היועצת המשפטית לממשלה, מתוקף תפקידה, מחויבת לוודא כי הנחיות בית המשפט העליון מיושמות כלשונן.

הטענה ההפוכה, לפיה היועצת היא זו שמצויה בניגוד עניינים, היא אבסורדית ומהווה ניסיון להסיט את הדיון מהעיקר. תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה הוא, בין היתר, לייעץ לממשלה כיצד לפעול במסגרת החוק. כאשר היא מזהה חשש ממשי לפעולה בניגוד לחוק או בניגוד לפסיקת בית משפט, חובתה להתריע ולהנחות. זו אינה "עמדה פוליטית", אלא עמידה איתנה על עקרונות היסוד של מינהל תקין ושלטון החוק. התעלמות מהנחייתה, ובפרט הצהרה פומבית על כוונה להמשיך בהליך המינוי תוך התעלמות מפסיקת בג"ץ, היא צעד מסוכן המערער את יסודות הדמוקרטיה ועלול להוביל למשבר חוקתי חמור.

מינוי ראש שירות הביטחון הכללי הוא מהלך בעל השלכות קריטיות על ביטחון המדינה. הבטחת טוהר ההליך וניתוקו משיקולים זרים או מניגודי עניינים אישיים הוא אינטרס ציבורי עליון. עמדתה של היועצת בהרב-מיארה מבקשת להגן על אינטרס זה, ולאפשר מינוי נקי וראוי שיזכה לאמון הציבור ומערכת הביטחון.

מתקפות אישיות ככלי לערעור שלטון החוק

ההתקפות האישיות החריפות, הכוללות כינויי גנאי, האשמות בפגיעה בביטחון המדינה וטענות למניעים פוליטיים, אינן ראויות לשיח ציבורי במדינה דמוקרטית. הן מהוות מסע דה-לגיטימציה מכוון נגד היועצת המשפטית לממשלה ונגד מוסד היועץ המשפטי בכללותו. גורמים בקואליציה, שרים וחברי כנסת, ואף ארגוני ימין, בחרו בדרך פסולה זו במקום להתמודד עניינית עם חוות הדעת המשפטיות המנומקות.

חשוב להבין: כאשר שרת בכירה מאשימה את היועצת ב"פגיעה בביטחון המדינה" רק משום שהיא עומדת על קיום החוק, או כאשר חברי כנסת קוראים להתעלם מהנחיותיה ואף להדיחה, הם אינם פוגעים רק בגלי בהרב-מיארה באופן אישי. הם פוגעים באמון הציבור במערכת אכיפת החוק, מערערים את מעמדם של שומרי הסף, ומשדרים מסר מסוכן לפיו שיקולים פוליטיים גוברים על שלטון החוק. היועצת המשפטית לממשלה אינה פועלת מתוך "לעומתיות" או רצון "להכשיל" את הממשלה. היא פועלת מתוך מחויבות עמוקה לחוק, לערכי הדמוקרטיה ולטובת הציבור כולו.

"חוק הנציב" – סכנה לעצמאות השירות הציבורי

התנגדותה הנחרצת של היועצת המשפטית לממשלה למה שמכונה "חוק הנציב" נובעת גם היא מדאגה כנה ועמוקה לעתיד השירות הציבורי בישראל. הצעת החוק, המבקשת לשנות את הליך מינוי נציב שירות המדינה ולאפשר מינוי בעל אופי פוליטי יותר, תוך עקיפת פסיקות בג"ץ קודמות, מאיימת לפגוע קשות בעצמאותו ובמקצועיותו של השירות הציבורי.

שירות ציבורי מקצועי, עצמאי ונטול פניות פוליטיות הוא נכס אסטרטגי לכל מדינה מתוקנת. הוא מבטיח שהחלטות מתקבלות על בסיס שיקולים ענייניים, שהמינויים נעשים על פי כישורים ולא על פי קרבה פוליטית, ושהאזרחים מקבלים שירות שוויוני ויעיל. היועצת בהרב-מיארה, באזהרותיה מפני החוק המוצע, אינה מנסה לבלום את הממשלה, אלא להגן על עקרונות אלו, שהם חיוניים לתפקודה התקין של המדינה ולשמירה על אמון הציבור במוסדותיה.

מניעת משבר חוקתי – אחריותה של הממשלה

החשש ממשבר חוקתי אינו מופרך, אך חשוב להצביע על מקורו האמיתי. משבר כזה אינו נובע מעמידתה של היועצת המשפטית לממשלה על קיום החוק וכיבוד פסיקות בית המשפט. להפך, הוא עלול להתפתח כתוצאה מניסיונות של גורמים בממשלה ובקואליציה להתעלם מהנחיות משפטיות מחייבות, לפרש את החוק באופן המשרת אינטרסים פוליטיים צרים, ואף לפעול בניגוד לפסיקות מפורשות של בג"ץ. היועצת המשפטית לממשלה, בעמדותיה המקצועיות, פועלת דווקא כדי למנוע הידרדרות למשבר כזה, על ידי התרעה מפני חריגות ועל ידי הצבת תמרורי אזהרה ברורים.

גלי בהרב-מיארה אינה מחפשת עימותים. היא פועלת כפי שמצופה ממנה, וכפי שנדרש מכל יועץ משפטי לממשלה במדינה דמוקרטית: להבטיח שהרשות המבצעת פועלת במסגרת החוק. זוהי משימה כבדת משקל, לעיתים כפוית טובה, אך חיונית מאין כמותה. ההגנה על שלטון החוק, על עצמאות מערכת המשפט ועל מוסדות המדינה אינה עניין של ימין או שמאל; היא אינטרס עליון של כל אזרח ואזרחית במדינת ישראל. היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, עומדת בחזית המאבק הזה באומץ ובנחישות, וראויה לגיבוי מלא על עמידתה האיתנה מול הלחצים והמתקפות.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.