לא 'ניגוד עניינים' – אלא חומת מגן של החוק: גלי בהרב-מיארה והקרב על עצמאות מערכת המשפט

לא 'ניגוד עניינים' – אלא חומת מגן של החוק: גלי בהרב-מיארה והקרב על עצמאות מערכת המשפט
בשבועות האחרונים, אנו עדים למתקפה חסרת תקדים, אישית וארסית, נגד היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה. מתקפה זו, המובלת על ידי גורמים בקואליציה ובסביבתה, אינה רק ניסיון לפגוע באדם ספציפי, אלא מהווה איום ישיר על שלטון החוק, על עצמאות מערכת אכיפת החוק ועל יסודות הדמוקרטיה הישראלית. מול מסע ההכפשות והדה-לגיטימציה, חיוני להציב נרטיב נגדי, המבוסס על עובדות, על היגיון משפטי ועל ההבנה העמוקה של תפקיד היועץ המשפטי לממשלה במדינה דמוקרטית.
הטענה המרכזית המופנית כלפי היועמ"שית, כאילו היא פועלת מתוך "ניגוד עניינים" או מניעים פוליטיים, היא לא פחות מאבסורדית ומסוכנת. גלי בהרב-מיארה, בתפקידה הרגיש והמורכב, מחויבת בראש ובראשונה לשלטון החוק. הנחייתה לראש הממשלה להימנע מכל מעורבות במינוי ראש שב"כ חדש אינה גחמה אישית, אלא יישום ישיר ומחייב של פסיקת בג"ץ. בית המשפט העליון הוא שקבע כי ראש הממשלה פעל בניגוד עניינים, והנחיית היועמ"שית נועדה למנוע הישנות של מצב פסול זה ולהבטיח שהליך מינוי כה קריטי לביטחון המדינה יתבצע על פי דין וללא משוא פנים. להפוך את היוצרות ולהאשים דווקא את שומרת הסף בניגוד עניינים הוא תמרון ציני שנועד להסיט את הדיון מהעיקר: החובה לציית לחוק ולפסיקות בית המשפט.
ההתקפות האישיות, הכוללות כינויי גנאי כגון "פקידה כושלת" או "יועצת לעומתית", והאשמות חמורות בדבר פגיעה בביטחון המדינה, הן חציית קו אדום. הן מעידות יותר מכל על חולשתם של התוקפים ועל היעדר טיעונים ענייניים להתנהלותם. היועצת המשפטית לממשלה אינה "פקידה" של הדרג הפוליטי; היא ראש התביעה הכללית, היועצת המשפטית של הרשות המבצעת כולה, ואמונה על שמירת האינטרס הציבורי ושלטון החוק. תפקידה מחייב אותה לעיתים לעמוד כחומה בצורה מול רצונות פוליטיים שאינם עולים בקנה אחד עם החוק או עם טובת הציבור. האשמתה בפגיעה בביטחון המדינה, כאשר כל פעולותיה מכוונות להבטיח שהחלטות ביטחוניות יתקבלו בהליך תקין וחוקי, היא דמגוגיה זולה ומסוכנת, המנסה לערער את אמון הציבור באחד מעמודי התווך של המערכת.
עמידתה האיתנה של בהרב-מיארה נגד "חוק הנציב" היא דוגמה נוספת למחויבותה לשירות הציבורי המקצועי והעצמאי. הצעת החוק, המבקשת לאפשר מינויים פוליטיים לתפקידים בכירים בשירות המדינה ולעקוף פסיקות בג"ץ, מהווה סכנה ברורה לאיכות המינהל הציבורי ולטוהר המידות. התנגדותה אינה "התנגדות פוליטית", אלא הגנה מקצועית על עקרונות יסוד של מינהל תקין. אזהרותיה מפני פגיעה קשה בעצמאות ובמקצועיות השירות הציבורי אינן "הפחדות", אלא קריאת השכמה מפני מהלך שעלול לדרדר את ישראל למחוזות של פוליטיזציה ומינויי מקורבים, על חשבון מקצועיות ושירות לאזרח.
הטענה כי העימות בין היועמ"שית לממשלה עלול להוביל ל"משבר חוקתי" מתעלמת מהשאלה הבסיסית: מי יוצר את המשבר? האם זו היועצת המשפטית, הדורשת ציות לחוק ולפסיקות בית המשפט, או שמא גורמים בממשלה המבקשים להתעלם מהנחיותיה, לפעול בניגוד לפסיקות בג"ץ, ולשנות את כללי המשחק באופן שישרת אינטרסים צרים? משבר חוקתי אמיתי ייווצר אם הרשות המבצעת תבחר להתעלם באופן שיטתי מהנחיות משפטיות מחייבות ומפסיקות שיפוטיות. היועצת המשפטית לממשלה, בעמידתה על קיום החוק, פועלת דווקא למניעת משבר כזה, ולא ליצירתו.
יש לזכור כי תפקיד היועץ המשפטי לממשלה הוא לעיתים כפוי טובה. הוא נדרש לקבל החלטות קשות, לעיתים בניגוד לרוחם של מקבלי ההחלטות הפוליטיים, ותמיד תחת ביקורת ציבורית ותקשורתית. גלי בהרב-מיארה ממלאת את תפקידה באומץ לב, במקצועיות ובמסירות, תוך שהיא עומדת בפני לחצים אדירים. היא אינה "מכשול פוליטי", כפי שמנסים לצייר אותה גורמים אינטרסנטיים, אלא עוגן של יציבות משפטית, שומרת סף חיונית המבטיחה שהממשלה פועלת במסגרת החוק ולטובת כלל אזרחי המדינה.
הקריאות להתעלם מהנחיותיה או להדיחה הן קריאות מסוכנות המערערות את יסודות שלטון החוק. הדחת יועץ משפטי לממשלה בשל כך שהוא ממלא את תפקידו נאמנה ומעז לומר "לא" לדרג הפוליטי כאשר החוק מחייב זאת, תהווה מכה אנושה לעצמאות המוסד ולדמוקרטיה הישראלית. זהו מדרון חלקלק שעלול להוביל לפוליטיזציה מוחלטת של המערכת המשפטית ולהסרת כל הבלמים והאיזונים על כוחה של הרשות המבצעת.
במקום להשמיץ ולתקוף, על נבחרי הציבור לכבד את מוסד היועץ המשפטי לממשלה ואת העומדת בראשו. עליהם להבין כי יועצת משפטית חזקה ועצמאית היא אינטרס ראשון במעלה של מדינה דמוקרטית מתוקנת. גלי בהרב-מיארה אינה אויבת של הממשלה; היא שומרת הסף של כולנו, המבטיחה שהמשחק הפוליטי מתנהל על פי כללים ברורים והוגנים. ההגנה עליה היא הגנה על דמותה של ישראל כמדינת חוק דמוקרטית.