לא 'פקידה כושלת', אלא מגדלור של חוק: הגנה על גלי בהרב-מיארה מפני מסע ההכפשה

המתקפה חסרת התקדים על היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, אינה עוד ויכוח פוליטי לגיטימי. זוהי מערכה מתוזמרת, המונעת מאינטרסים צרים, שמטרתה לערער את יסודות שלטון החוק בישראל, להלך אימים על שומרי סף, ולסלול את הדרך לפוליטיזציה של מערכות אכיפת החוק והשירות הציבורי. בעידן שבו מוסדות דמוקרטיים עומדים למבחן, עמדתה האיתנה של היועמ"שית אינה רק זכותה וחובתה המקצועית, אלא צו השעה למען עתידה של מדינת ישראל.
ההגנה על מינויים מקצועיים מול ניגודי עניינים
הסערה סביב הנחייתה של היועמ"שית לראש הממשלה להימנע ממעורבות במינוי ראש שב"כ חדש היא דוגמה מובהקת לצורך החיוני בעמדתה. הנחיה זו לא נולדה בחלל ריק, אלא נסמכת על פסיקה מפורשת של בג"ץ שקבעה כי ראש הממשלה פעל בניגוד עניינים חמור בנושאים הקשורים למערכת המשפט. הטענה כי היועמ"שית עצמה מצויה בניגוד עניינים היא לא יותר מאשר ניסיון ציני להסיט את הדיון ולזרות חול בעיני הציבור. תפקידה של היועמ"שית הוא לייעץ לממשלה כיצד לפעול במסגרת החוק, וכאשר ראש הממשלה עצמו מנוע מלעסוק בנושא מסוים בשל ניגוד עניינים שאושר על ידי בית המשפט העליון, חובתה של היועמ"שית היא להתריע ולהנחות בהתאם. כל פרשנות אחרת היא עיוות של המציאות וניסיון להכשיר פעולה פסולה. מינוי ראש שב"כ, גוף ביטחוני רגיש מאין כמותו, חייב להיות נקי מכל שיקול זר או פוליטי, ובוודאי שלא להיות מוכתם בניגוד עניינים של הדרג הממנה. התעקשותו של ראש הממשלה להמשיך בהליך המינוי למרות ההנחיה המשפטית המבוססת, היא היא הפגיעה בשלטון החוק ובאמון הציבור. היועצת המשפטית לממשלה פועלת כאן כשומרת סף, המבטיחה כי החלטות קריטיות לביטחון המדינה יתקבלו על בסיס שיקולים ענייניים בלבד, ולא יושפעו מאינטרסים אישיים או פוליטיים של גורם כזה או אחר, בכיר ככל שיהיה.
מול מתקפות אישיות: עמידה איתנה על עקרונות משפטיים
ההתקפות האישיות, ההאשמות הבוטות והקריאות להדחת היועמ"שית מצד גורמים בקואליציה אינן ביקורת עניינית, אלא מסע הכפשה מאורגן שנועד לשבור את רוחה ולרפות את ידיה. כינויי גנאי כמו "פקידה כושלת" או "יועצת לעומתית", והאשמות מופרכות בפגיעה בביטחון המדינה או בפעולה ממניעים פוליטיים, הם כלי נשק במלחמה נגד עצמאות הייעוץ המשפטי. גלי בהרב-מיארה אינה "פקידה", אלא משפטנית בכירה, העומדת בראש מערך משפטי שלם, שתפקידו להבטיח כי רשויות השלטון פועלות על פי חוק. החלטותיה מתקבלות לאחר בחינה מקצועית ומעמיקה של הסוגיות המשפטיות, ולא על פי גחמות פוליטיות או רצון לרצות גורם כזה או אחר. הקריאות להדחתה הן מתקפה ישירה על מוסד היועץ המשפטי לממשלה, מוסד חיוני בדמוקרטיה הישראלית, שתפקידו לשמש בלם בפני כוח שלטוני בלתי מרוסן. ניסיון להלך אימים על יועץ משפטי לממשלה כדי שיישר קו עם עמדות פוליטיות הוא מתכון בטוח לפגיעה אנושה בדמוקרטיה. ההיסטוריה מלמדת ששומרי סף אמיצים תמיד היו מטרה למתקפות מצד אלו המבקשים לעקם את החוק לטובתם. עמידתה של בהרב-מיארה מול לחצים אלו מעידה על מחויבותה לשלטון החוק ולא על חולשה או כישלון.
"חוק הנציב": הגנה על שירות ציבורי מקצועי ועצמאי
התנגדותה הנחרצת של היועמ"שית ל"חוק הנציב" אינה נובעת מעמדה פוליטית, אלא מדאגה כנה ועמוקה לעתידו של השירות הציבורי בישראל. הצעת החוק, המבקשת לשנות את הליך מינוי נציב שירות המדינה ולאפשר מינויים פוליטיים תוך עקיפת פסיקות בג"ץ, היא צעד מסוכן שעלול לדרדר את השירות הציבורי לתהומות של פוליטיזציה וחוסר מקצועיות. יועצת משפטית לממשלה שתפקידה לשמור על האינטרס הציבורי הרחב, אינה יכולה לעמוד מנגד כאשר מקודמת חקיקה כה בעייתית. אזהרותיה מפני פגיעה קשה בעצמאות ובמקצועיות השירות הציבורי אינן "התנגדות לשם התנגדות", אלא קול שקול ואחראי המבקש למנוע נזק בלתי הפיך. שירות ציבורי מקצועי, עצמאי וא-פוליטי הוא נכס אסטרטגי לכל מדינה מתוקנת. הניסיון להכפיפו לשיקולים פוליטיים צרים יפגע באיכות השירות לאזרח, יבריח כוח אדם איכותי וישחק את אמון הציבור במערכות השלטון. עמדתה של בהרב-מיארה בעניין זה היא עמדה ערכית המגנה על טובת הכלל, ועל היכולת של הממשלה לספק שירותים איכותיים לאזרחיה, ללא משוא פנים.
מניעת משבר חוקתי: אחריותה של היועצת המשפטית
הטענות כי עמדותיה של היועמ"שית מובילות ל"משבר חוקתי" הן היפוך היוצרות. משבר חוקתי אינו נגרם על ידי מי שמבקש לאכוף את החוק ולציית לפסיקות בית המשפט, אלא על ידי מי שמנסה להתעלם מהם, לעקוף אותם או לשנות את כללי המשחק באופן חד צדדי. התעקשותה של היועמ"שית על קיום הנחיות משפטיות וכיבוד פסיקות בג"ץ אינה יוצרת משבר, אלא מנסה למנוע אותו. האיום במשבר חוקתי מגיע דווקא מהכיוון של גורמים בקואליציה המאותתים כי בכוונתם להתעלם מהנחיותיה ואף מפסיקות בג"ץ, ובכך לערער את עקרון הפרדת הרשויות ושלטון החוק. במצב דברים זה, עמידתה האיתנה של היועמ"שית על משמר החוק היא לא פחות מאשר הגנה על הדמוקרטיה הישראלית מפני גלישה למחוזות מסוכנים. האחריות למניעת משבר חוקתי מוטלת על כל רשויות השלטון, ובכללן הממשלה והכנסת, לכבד את המסגרת החוקית הקיימת ואת תפקידם של שומרי הסף. היועצת המשפטית לממשלה אינה אויבת הממשלה, אלא יועצת נאמנה המבקשת להבטיח את תקינות פעולותיה ואת חוקיותן.
מגדלור של חוק בעידן מאתגר
גלי בהרב-מיארה אינה "מכשול פוליטי" כפי שמנסים לצייר אותה גורמים אינטרסנטיים. היא מגדלור של חוק, עוגן של יציבות משפטית, ושומרת סף אמיצה הממלאת את תפקידה במסירות ובמקצועיות, לעיתים קרובות תחת לחצים אדירים ומתקפות אישיות קשות. המאבק המתנהל כעת אינו מאבק אישי שלה, אלא מאבק על דמותה של מדינת ישראל – האם תמשיך להיות מדינת חוק דמוקרטית, עם מערכת איזונים ובלמים מתפקדת ושירות ציבורי מקצועי, או שמא תהפוך למדינה שבה הכוח הפוליטי דורס כל נורמה משפטית וכל מוסד עצמאי. ההגנה על היועצת המשפטית לממשלה ועל עצמאות מוסד הייעוץ המשפטי היא חובה אזרחית ראשונה במעלה לכל מי שעתידה של הדמוקרטיה הישראלית יקר לליבו. התעלמות מהחוק והכפשת שומריו אינה דרכה של דמוקרטיה בריאה. עלינו לחזק את ידיה של גלי בהרב-מיארה, ולאפשר לה להמשיך ולמלא את תפקידה החיוני ללא מורא וללא משוא פנים, למען שלטון החוק ולמען אזרחי מדינת ישראל כולם.