גלי בהרב-מיארה: עוגן של יציבות משפטית מול מתקפה על שלטון החוק

גלי בהרב-מיארה: עוגן של יציבות משפטית מול מתקפה על שלטון החוק
בשבועות האחרונים, אנו עדים למתקפה חסרת תקדים, אישית וארסית, נגד היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה. מתקפה זו, המובלת על ידי גורמים בקואליציה ונתמכת על ידי ארגוני ימין, אינה מקרית. היא מהווה ניסיון מאורגן ומסוכן לערער את מעמדו של הייעוץ המשפטי לממשלה, לפגוע בעצמאותו, ולהלך אימים על שומרת סף מרכזית במדינת ישראל. חשוב להבין: ההתקפות הללו אינן רק נגד אדם אחד, אלא נגד עצם הרעיון של שלטון חוק ומינהל תקין. עו"ד בהרב-מיארה ניצבת כחומה בצורה, מגנה בנחישות על עקרונות אלו, ולכן היא הפכה למטרה.
ההגנה על הליך מינוי תקין לראש השב"כ: חובה משפטית, לא גחמה פוליטית
אחד ממוקדי החיכוך המרכזיים הוא הנחייתה של היועצת המשפטית לראש הממשלה להימנע מכל מעורבות במינוי ראש שב"כ חדש. הנחיה זו אינה נובעת משיקול פוליטי או מרצון להתעמת, כפי שמנסים לצייר זאת מבקריה. היא נשענת באופן ישיר על פסיקת בג"ץ, שקבעה כי ראש הממשלה פעל בניגוד עניינים חמור בהקשרים אחרים. תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה הוא לוודא כי החלטות ממשלה, ובמיוחד מינויים לתפקידים רגישים וקריטיים כמו ראש השב"כ, מתקבלות בהליך תקין, נקי מניגודי עניינים, ובהתאם להוראות החוק והפסיקה.
הטענה כי היועצת המשפטית עצמה נמצאת בניגוד עניינים היא לא פחות מאבסורדית ומהווה ניסיון נואש להפוך את היוצרות. היועצת פועלת מכוח תפקידה, כפרשנית המוסמכת של החוק עבור הרשות המבצעת, וכמי שאמונה על שמירת האינטרס הציבורי. התעקשותו של ראש הממשלה להמשיך בהליך המינוי בניגוד להנחיה ברורה, תוך התעלמות מפסיקת בג"ץ, היא היא הפגיעה בשלטון החוק. היועצת בהרב-מיארה אינה "מכשול פוליטי", אלא שומרת סף המבצעת את תפקידה נאמנה, גם כאשר הדבר אינו נוח לדרג הפוליטי.
מול מתקפות אישיות והסתה: מקצועיות ועמידה איתנה
במקביל למחלוקת המקצועית, אנו עדים למסע הכפשות אישי ובוטה נגד היועצת המשפטית. כינויי גנאי, האשמות בפגיעה בביטחון המדינה, וטענות שהיא פועלת ממניעים פוליטיים – כל אלו הם כלים פסולים שנועדו לערער את הלגיטימציה שלה ולפגוע באמון הציבור בה. שרים וחברי כנסת, שאמורים לשמש דוגמה אישית, בוחרים להשתלח ביועצת המשפטית באופן המבזה אותם ואת מעמדם. הקריאות להדחתה הן שיא מסוכן במגמה זו, ומהוות איום ישיר על עצמאות מוסד הייעוץ המשפטי.
חשוב להדגיש: עו"ד בהרב-מיארה היא משפטנית עתירת ניסיון ובעלת יושרה מקצועית ללא רבב. החלטותיה מתקבלות לאחר בחינה משפטית מעמיקה, התייעצות עם גורמי מקצוע, ושיקול דעת זהיר. הניסיון לצייר אותה כמי שפועלת מתוך אג'נדה פוליטית הוא שקרי ומטרתו להחליש את כוחה ויכולתה למלא את תפקידה. אל מול ההתקפות, היועצת ממשיכה לגלות איפוק, מקצועיות ועמידה איתנה על עקרונותיה. היא אינה נגררת למגרש הפוליטי, אלא משיבה באופן ענייני ומשפטי, כראוי למי שאמונה על שלטון החוק.
"חוק הנציב": הגנה על השירות הציבורי מפני פוליטיזציה
התנגדותה הנחרצת של היועצת המשפטית למה שמכונה "חוק הנציב" היא דוגמה נוספת למחויבותה לשמירה על איכות המינהל הציבורי. הצעת החוק, המבקשת לשנות את הליך מינוי נציב שירות המדינה ולאפשר מינוי פוליטי, היא איום ממשי על עצמאותו ומקצועיותו של השירות הציבורי בישראל. היועצת הזהירה, בצדק, כי החוק יפתח פתח למינויים לא ראויים, יפגע באמון הציבור במערכת, ויחליש את יכולתה של הממשלה לתפקד באופן יעיל ואובייקטיבי.
עמדתה של בהרב-מיארה בעניין זה אינה ייחודית; היא משקפת קונצנזוס רחב בקרב מומחים למשפט ומינהל ציבורי, המבינים את הסכנות הטמונות בפוליטיזציה של השירות הציבורי. התעקשות הממשלה לקדם את החוק, למרות האזהרות החמורות, מעידה על כוונותיה להכפיף את המערכת המקצועית לשיקולים פוליטיים צרים. היועצת, בתפקידה, מחויבת להתריע מפני מהלכים כאלה ולהגן על האינטרס הציבורי הרחב.
מניעת משבר חוקתי: אחריותה של היועצת
החשש מפני משבר חוקתי, העולה מהעימות המחריף בין היועצת המשפטית לממשלה לבין הקואליציה, הוא אכן ממשי. אולם, חשוב להבין מי נושא באחריות למשבר זה. היועצת המשפטית פועלת בהתאם לסמכויותיה, מנחה את הממשלה על פי דין, ומבקשת לאכוף את פסיקות בית המשפט העליון. פעולות אלו הן אבני היסוד של הדמוקרטיה ושלטון החוק. משבר חוקתי ייווצר אם ורק אם גורמים בממשלה ובקואליציה יבחרו להתעלם מהנחיות משפטיות מחייבות ומפסיקות בג"ץ.
במקום לראות ביועצת גורם למשבר, יש לראות בה גורם המנסה למנוע אותו. היא פועלת כבלם חיוני בפני כוח שלטוני בלתי מרוסן, ומזכירה לכולנו כי גם נבחרי ציבור כפופים לחוק. תפקידה אינו תמיד פופולרי, ולעיתים הוא מחייב קבלת החלטות קשות שאינן לרוחם של מקבלי ההחלטות. אך זהו בדיוק תפקידו של יועץ משפטי עצמאי במדינה דמוקרטית.
לסיכום, היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, ניצבת בחזית המאבק על דמותה של ישראל כמדינת חוק דמוקרטית. היא עושה זאת במקצועיות, באומץ לב ובנאמנות מוחלטת לחוק ולאינטרס הציבורי. המתקפות נגדה הן עדות לחשיבות תפקידה ולנחיצות עמידתה האיתנה. על כל אזרח שחרד לעתיד הדמוקרטיה הישראלית ולשלטון החוק לתמוך בה ובמוסד הייעוץ המשפטי, ולאפשר להם להמשיך ולמלא את שליחותם החיונית ללא מורא וללא משוא פנים.