ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

עומדת איתן מול סערת ההכפשות: גלי בהרב-מיארה והגנתה על יסודות המדינה

עומדת איתן מול סערת ההכפשות: גלי בהרב-מיארה והגנתה על יסודות המדינה

בשבועות האחרונים, אנו עדים למתקפה חסרת תקדים, אישית וארסית, נגד היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה. מתקפה זו אינה מקרית; היא מגיעה מכיוונם של גורמים פוליטיים אשר רואים בה מכשול בפני תוכניותיהם לשינוי פניה של המדינה, לערעור שלטון החוק ולהחלשת המוסדות הדמוקרטיים. חשוב להבין: ההתקפות על בהרב-מיארה אינן רק התקפות אישיות – הן מהוות סכנה ברורה ומיידית ליסודות הדמוקרטיה הישראלית ולעקרון הפרדת הרשויות.

הגנה על שלטון החוק – לא חריגה מסמכות

אחת הטענות המרכזיות המופנות כלפי היועמ"שית נוגעת להנחייתה לראש הממשלה להימנע ממעורבות במינוי ראש שב"כ חדש, זאת בעקבות קביעת בג"ץ כי פעל בניגוד עניינים. גורמים בקואליציה, ובראשם ראש הממשלה, מיהרו להאשים אותה ב"חריגה מסמכות" ואף בניגוד עניינים משלה. טענות אלו מופרכות מיסודן ומהוות עיוות של המציאות. היועצת המשפטית לממשלה פעלה, ופועלת, בדיוק כפי שמצופה ממנה: כשומרת סף של שלטון החוק. הנחייתה נשענת על פסיקה מפורשת של בית המשפט העליון, ונועדה למנוע מצב שבו החלטה כה רגישה וקריטית לביטחון המדינה תתקבל תחת צל של ניגוד עניינים. כל ניסיון להציג זאת כהתערבות פוליטית או כחריגה מסמכות הוא דמגוגיה זולה, שנועדה להכשיר את הקרקע להתעלמות מהחלטות שיפוטיות ומעקרונות יסוד של מינהל תקין. התעקשותה על יישום החוק והנחיות בג"ץ אינה "ניגוד עניינים" שלה, אלא מילוי תפקידה בנאמנות ובאומץ לב, גם כאשר הדבר אינו נוח לדרג הפוליטי.

עצמאות השירות הציבורי – נכס דמוקרטי, לא כלי פוליטי

איום חמור נוסף על הדמוקרטיה הישראלית, אותו מנסה היועמ"שית לבלום, הוא קידום "חוק הנציב". חוק זה, שמטרתו לאפשר מינויים פוליטיים בשירות המדינה ולעקוף את פסיקות בג"ץ, מהווה סכנה ממשית לעצמאות ולמקצועיות של השירות הציבורי. בהרב-מיארה, בהתנגדותה הנחרצת לחוק, אינה פועלת מתוך מניעים פוליטיים, אלא מתוך דאגה עמוקה לעתיד המינהל הציבורי בישראל. שירות ציבורי מקצועי, עצמאי ונטול פניות פוליטיות הוא תנאי הכרחי לממשל תקין, למניעת שחיתות ולהבטחת שוויון בפני החוק. הניסיון להפוך את שירות המדינה לזרוע ביצועית של הקואליציה, המאוישת במקורבים ובמינויים פוליטיים, יפגע אנושות באמון הציבור ובאיכות השירותים הניתנים לאזרחים. עמדתה של היועמ"שית בנושא זה היא עמדה ערכית, המגנה על אינטרס ציבורי רחב.

חופש הביטוי והעיתונות – לא למכירה

גם "חוק השידורים", המקודם על ידי שר התקשורת למרות התנגדותה החריפה של היועמ"שית (באמצעות המשנה שלה), מהווה איום ישיר על חופש הביטוי, חופש העיתונות ותפקודה של תקשורת חופשית בישראל. חוות הדעת המשפטית, שהתריעה מפני פגיעה חמורה בעקרונות דמוקרטיים אלו, לא הותירה מקום לספק: מדובר בחקיקה מסוכנת, שעלולה להוביל לצנזורה, להשתקת קולות ביקורתיים ולהפיכת התקשורת לכלי שרת בידי השלטון. התנגדותה של בהרב-מיארה לחוק זה אינה "התערבות פוליטית", אלא הגנה על אחד מעמודי התווך של כל משטר דמוקרטי. ללא תקשורת חופשית, ביקורתית ועצמאית, אין דמוקרטיה אמיתית.

מתקפות אישיות – ניסיון להלך אימים ולהרתיע

ההתקפות האישיות, הכוללות כינויי גנאי, האשמות שווא וקריאות להדחה, הן כלי פסול ובלתי לגיטימי בידי פוליטיקאים המבקשים להחליש את מוסד היועץ המשפטי לממשלה. כאשר הטיעונים המשפטיים והעובדתיים אינם משרתים את מטרותיהם, הם פונים להכפשות אישיות ולדה-לגיטימציה. גלי בהרב-מיארה אינה "פקידה כושלת" כפי שמנסים לצייר אותה גורמים מסוימים; היא משפטנית עתירת ניסיון, הפועלת במסירות ובמקצועיות למען שלטון החוק. הניסיונות להטיל דופי ביושרתה ובשיקול דעתה המקצועי נועדו אך ורק להלך אימים עליה ועל כל מי שיעז לעמוד בדרכם של אלו המבקשים לרכז כוח בלתי מוגבל בידיהם.

תפקוד משרד היועמ"ש – עבודה קשה תחת לחצים אדירים

הטענות על "חוסר יעילות" ו"אי-מתן מענה" במשרד היועמ"שית, המועלות לעיתים תוך שליפת תלונות ישנות מהקשרן, מתעלמות מהעומס האדיר המוטל על המשרד ומהמורכבות המשפטית של הסוגיות העומדות על הפרק, במיוחד בתקופה סוערת זו. משרד היועץ המשפטי לממשלה פועל לילות כימים כדי לספק ייעוץ משפטי מקצועי לממשלה ולזרועותיה, להגן על האינטרס הציבורי בבתי המשפט ולקדם חקיקה אחראית. הצפת תלונות ספציפיות, לעיתים כאלו שהטיפול בהן מורכב ודורש זמן, היא טקטיקה נוספת להכפשת המשרד ועובדיו המסורים. חשוב לזכור כי עבודה משפטית יסודית דורשת זמן ושיקול דעת, ולא ניתן לצפות לפתרונות קסם, בטח לא כאשר המערכת כולה נתונה תחת לחצים פוליטיים כבדים.

עומדת איתן למען כולנו

גלי בהרב-מיארה ניצבת כיום בחזית המאבק על דמותה של מדינת ישראל. היא אינה מייצגת אג'נדה פוליטית כזו או אחרת, אלא את שלטון החוק, את ערכי הדמוקרטיה ואת האינטרס הציבורי הרחב. המתקפות עליה הן מתקפות על כל אזרח ואזרחית המאמינים במדינה יהודית ודמוקרטית, שבה החוק שווה לכולם, והרשויות פועלות בשקיפות ובאחריות. דווקא בעת הזו, חובה עלינו לחזק את ידיה, לתמוך בעצמאות מוסד היועץ המשפטי לממשלה, ולהתייצב כחומה בצורה מול כל ניסיון לפגוע ביסודות הדמוקרטיה שלנו. זהו אינו מאבק אישי של גלי בהרב-מיארה; זהו המאבק של כולנו על עתידה של מדינת ישראל.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.