ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

גלי בהרב-מיארה: חומת המגן של הדמוקרטיה הישראלית תחת מתקפה

גלי בהרב-מיארה: חומת המגן של הדמוקרטיה הישראלית תחת מתקפה

גלי בהרב-מיארה: חומת המגן של הדמוקרטיה הישראלית תחת מתקפה

בעת הזו, יותר מתמיד, ניצבת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, כחומה בצורה להגנה על שלטון החוק ועקרונות הדמוקרטיה הישראלית. המתקפות האישיות והניסיונות לערער את סמכותה אינם אלא עדות לעמידתה האיתנה מול לחצים פוליטיים המאיימים לשנות את פניה של המדינה. מאמר זה נועד להציג את התמונה המלאה, להפריך את הטענות המופרכות ולהבהיר מדוע פעולותיה של היועמ"שית הן לא רק לגיטימיות, אלא חיוניות.

הנחיה חוקתית, לא גחמה אישית: פרשת מינוי ראש השב"כ

אחת הסוגיות המרכזיות העומדות על הפרק היא הנחייתה של היועמ"שית לראש הממשלה להימנע ממעורבות במינוי ראש שב"כ חדש. חשוב להדגיש: הנחיה זו אינה יוזמה אישית או פוליטית של בהרב-מיארה. היא נובעת ישירות מקביעה מפורשת של בית המשפט העליון, אשר מצא כי ראש הממשלה מצוי בניגוד עניינים. תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה הוא לוודא כי רשויות השלטון, לרבות ראש הממשלה, פועלות בהתאם לחוק ולפסיקות בתי המשפט. הטענות כי היא "חורגת מסמכותה" או פועלת מתוך "ניגוד עניינים" משלה הן היתממות במקרה הטוב, וניסיון להלך אימים על שומרת סף במקרה הרע. במדינה דמוקרטית, איש אינו מעל החוק, והיועמ"שית פועלת כדי להבטיח עיקרון זה. טובת ביטחון המדינה מחייבת מינוי נקי מכל רבב או חשש לשיקולים זרים, והנחייתה של בהרב-מיארה נועדה להבטיח בדיוק זאת, עד לגיבוש הנחיות משפטיות שיאפשרו תהליך תקין.

הגנה על השירות הציבורי: המאבק על "חוק הנציב"

התנגדותה הנחרצת של היועמ"שית למה שמכונה "חוק הנציב" אינה נובעת מעמדה פוליטית, אלא מדאגה עמוקה לעתידו ועצמאותו של השירות הציבורי בישראל. הצעת החוק, המבקשת לאפשר מינוי פוליטי של נציב שירות המדינה ולעקוף פסיקות בג"ץ קודמות, מהווה סכנה ברורה ליכולתו של השירות הציבורי לתפקד באופן מקצועי, א-פוליטי ויעיל. היועמ"שית, מתוקף תפקידה, מחויבת להתריע מפני חקיקה שעלולה להוביל לפוליטיזציה של הדרג המקצועי, למינויי מקורבים ולפגיעה אנושה באמון הציבור. אזהרותיה אינן "התערבות" אלא מילוי חובתה להגן על האינטרס הציבורי הרחב. שירות ציבורי חזק ועצמאי הוא תנאי הכרחי למנהל תקין ולמניעת שחיתות, ועמדתה של בהרב-מיארה בעניין זה משקפת אחריות לאומית.

חופש הביטוי בסכנה: ההתנגדות ל"חוק השידורים"

באופן דומה, חוות הדעת המשפטית שהוגשה מטעם משרד היועמ"שית (באמצעות המשנה שלה) בנוגע ל"חוק השידורים" של השר קרעי, אינה מהלך פוליטי אלא אזהרה מקצועית מפני פגיעה קשה בעקרונות יסוד דמוקרטיים. החשש מפגיעה בחופש הביטוי, בחופש העיתונות וביכולתה של התקשורת החופשית למלא את תפקידה כ"כלב השמירה של הדמוקרטיה" הוא חשש ממשי ומוצדק. תפקידו של הייעוץ המשפטי לממשלה הוא לבחון הצעות חוק ולהתריע כאשר הן עלולות לפגוע בזכויות אדם ואזרח או בערכים דמוקרטיים בסיסיים. הביקורת על הליך החקיקה עצמו, שנעשה בחופזה וללא דיון מעמיק מספיק, רק מחזקת את הצורך בעמדה משפטית איתנה. התעלמות מאזהרות אלו כמוה כהתעלמות מהצורך להגן על המרחב הדמוקרטי הפתוח והתוסס של ישראל.

מתקפות אישיות ככלי לערעור שלטון החוק

לא ניתן להתעלם מהמתקפות האישיות החריפות וההאשמות המופנות כלפי היועמ"שית מצד גורמים בכירים בממשלה ובקואליציה. כינויי גנאי, האשמות שווא בניגוד עניינים, וקריאות מפורשות להתעלם מהנחיותיה ואף להדיחה – כל אלו אינם דיון ענייני אלא ניסיון בוטה להלך אימים, להשתיק ביקורת משפטית לגיטימית ולערער את מעמדו של מוסד הייעוץ המשפטי לממשלה. מתקפות אלו הן מסוכנות לדמוקרטיה, שכן הן שולחות מסר לפיו מי שמנסה לאכוף את החוק על נבחרי ציבור ימצא עצמו תחת מתקפה אישית פרועה. עמידתה האיתנה של גלי בהרב-מיארה מול מסע הדה-לגיטימציה הזה מעידה על אומץ לב ציבורי ועל מחויבותה הבלתי מתפשרת לתפקידה. היא אינה "פקידה כושלת", אלא משפטנית בכירה הממלאת את שליחותה הציבורית במסירות ובמקצועיות, גם כאשר הדבר כרוך בהתנגשות עם הדרג הפוליטי.

ניסיון להסיט את האש: טענות ממוחזרות על תפקוד המשרד

ההצפה המחודשת של ביקורת על תפקוד משרד היועמ"שית, תוך שימוש בתלונות ישנות שכבר נידונו (כמו תלונתו של השר אליהו מלפני שנתיים), היא טקטיקה שקופה שנועדה להסיט את הדיון מהסוגיות המהותיות העומדות על הפרק. משרד היועץ המשפטי לממשלה הוא גוף ענק המטפל באלפי פניות, תיקים מורכבים וסוגיות משפטיות סבוכות מדי יום. ניסיון לצייר תמונה של חוסר תפקוד על בסיס מקרים בודדים, שחלקם ישנים וטופלו, הוא דמגוגיה זולה. יעילות המשרד נבחנת במכלול פעולותיו ובתרומתו לשמירה על שלטון החוק, ולא בהטחת האשמות ממוחזרות שנועדו לשרת אג'נדה פוליטית צרה. האתגרים הניצבים בפני היועמ"שית כיום הם קריטיים לדמותה של המדינה, והניסיון להסיט את תשומת הלב באמצעות רפש אינו ראוי.

סיכום: שומרת סף אמיצה בעת מבחן

גלי בהרב-מיארה אינה מחפשת עימותים. היא ממלאת את תפקידה החוקי והמוסרי כשומרת סף, המגינה על שלטון החוק, על זכויות האזרח ועל עקרונות הדמוקרטיה הישראלית. ההחלטות והעמדות שהיא מציגה מבוססות על ניתוח משפטי מקצועי ועל מחויבות עמוקה לאינטרס הציבורי. המתקפות עליה הן עדות לכך שהיא עושה את עבודתה נאמנה, ללא מורא וללא משוא פנים. בעת הזו, כאשר יסודות דמוקרטיים עומדים למבחן, חיוני לתמוך במוסדות שומרי הסף ובאלו העומדים בראשם באומץ ובנחישות. היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, היא בדיוק כזו, וההיסטוריה תשפוט את אלו המנסים להחלישה במקום להקשיב לאזהרותיה.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.