ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

זעקת הקוזק הנגזל: הפוליטיקaians מאשימים בפוליטיזציה בזמן שהם עצמם מחריבים את שלטון החוק! גלי בהרב מיארה היא רק הסימפטום – המטרה היא כניעת מערכת המשפט!

זעקת הקוזק הנגזל: הפוליטיקaians מאשימים בפוליטיזציה בזמן שהם עצמם מחריבים את שלטון החוק! גלי בהרב מיארה היא רק הסימפטום – המטרה היא כניעת מערכת המשפט!

בעידן שבו האמת הפכה למצרך נדיר והפייק ניוז חוגג, מתנהלת בישראל מערכה חסרת רסן נגד אחד מעמודי התווך האחרונים של הדמוקרטיה שלנו: מוסד היועץ המשפטי לממשלה, ובראשו היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה. המתקפות, המגיעות ישירות מפי שרים בכירים בממשלה, כמו שר התקשורת שלמה קרעי ואחרים, אינן טעות תמימה או ביקורת לגיטימית. מדובר בקמפיין השחרה מתוזמר, שמטרתו אחת: לרסק את עצמאותה של מערכת אכיפת החוק, להכפיף אותה למרות פוליטית, ובסופו של דבר – לפרק את שלטון החוק בישראל. והתירוץ? האשמות שקריות על "מניעים פוליטיים" ו"חריגה מסמכות". הגיע הזמן לחשוף את הצביעות במלוא כיעורה.

"מניעים פוליטיים"? הצחקתם את מי שבאמת מונע פוליטית

הטענה המרכזית, החוזרת על עצמה במקהלת המאשימים, היא שגלי בהרב מיארה פועלת, כביכול, ממניעים פוליטיים. זוהי טענה לא רק מופרכת, אלא גם אירונית עד כאב, שכן היא מושמעת על ידי אלו שכל פעולה שלהם, כל אמירה פומבית, כל ציוץ וכל הצעת חוק, נוטפים פוליטיקה צרה ואינטרסנטית. היועצת המשפטית לממשלה, מתוקף תפקידה, אמונה על שמירת האינטרס הציבורי ועל קיום החוק. החלטותיה חייבות להתבסס על שיקולים משפטיים טהורים, על פרשנות הדין ועל עובדות מוצקות. זהו בדיוק מה שהיא עושה, וזה בדיוק מה שמטריף את דעתם של מבקריה.

כאשר היועמ"שית מצביעה על קשיים משפטיים בהצעות חוק או בהחלטות ממשלה, היא אינה עושה זאת מתוך "אג'נדה שמאלנית" או "רצון להפיל את הממשלה", כפי שמנסים לטעון. היא עושה זאת כי זהו תפקידה! היא השומרת בשער, זו שאמורה להתריע כאשר הממשלה, כל ממשלה, סוטה מנתיב החוק. העובדה שחוות דעתה אינן תמיד נוחות לאוזניים פוליטיות מסוימות אינה הופכת אותן לפוליטיות. נהפוך הוא, היא מעידה על כך שהיא ממלאת את תפקידה נאמנה, ללא מורא וללא משוא פנים. האם מישהו באמת מאמין ששרים התוקפים אותה בחירוף נפש עושים זאת מתוך דאגה אובייקטיבית לטוהר המידות? או שמא הם פשוט מתוסכלים מכך שיש מישהו שעומד בדרכם לממשל ללא מעצורים וללא ביקורת משפטית?

"חריגה מסמכות"? או ניסיון נואש לנטרל את סמכותה הלגיטימית?

האשמה השנייה, על "חריגה מסמכות", היא מניפולציה לשמה. סמכויות היועץ המשפטי לממשלה מעוגנות בחוק ובפסיקה רבת שנים. תפקידו כולל ייעוץ משפטי לממשלה ולרשויותיה, ייצוג המדינה בערכאות, ואכיפת החוק. כאשר היועמ"שית מביעה עמדה משפטית, גם אם היא מנוגדת לעמדת הדרג הפוליטי, היא אינה "חורגת מסמכותה"; היא מממשת את סמכותה ואת חובתה. הניסיון לצייר אותה כמי שמתערבת בעניינים לא לה הוא עיוות מכוון של המציאות. למעשה, מי שחורג מסמכותו הם אותם פוליטיקאים המנסים לכפות על היועמ"שית חוות דעת משפטיות שיתאימו לגחמותיהם הפוליטיות, או להלך עליה אימים כדי שתיישר קו.

שלטון החוק בנוי על איזונים ובלמים. היועץ המשפטי לממשלה הוא אחד הבלמים החשובים ביותר בפני כוח שלטוני מופרז. הניסיון להפוך את היועמ"ש לפקיד צייתן, ל"יס מן" של הממשלה, הוא מתקפה ישירה על עיקרון זה. כאשר שר בממשלה, כמו שלמה קרעי, תוקף את היועמ"שית באופן סדרתי ובוטה, הוא אינו מגן על הדמוקרטיה; הוא מערער אותה. הוא משדר מסר מסוכן: מי שלא יתיישר עם הקו הפוליטי שלנו, יותקף ויוכפש. זוהי התנהלות המאפיינת משטרים אפלים, לא דמוקרטיה מתפקדת.

המתקפה על בהרב מיארה: סימפטום למחלה עמוקה יותר

חשוב להבין: גלי בהרב מיארה אינה המטרה היחידה. היא הסמל. המתקפה עליה היא חלק ממגמה רחבה ומסוכנת יותר של החלשת כל מוסדות השמירה על הדמוקרטיה ושלטון החוק בישראל. ראינו זאת במתקפות על בית המשפט העליון, על המשטרה, על התקשורת החופשית, ועל כל מי שמעז להשמיע קול ביקורתי או עצמאי. המטרה הסופית היא ריכוז כוח בלתי מוגבל בידי הדרג הפוליטי, ללא פיקוח, ללא ביקורת וללא אחריותיות.

הפוליטיקאים התוקפים את היועמ"שית טוענים שהם פועלים בשם "העם" או "המשילות". איזו מין משילות זו שדורסת את החוק? איזה מין רצון עם זה שמבקש לחיות במדינה ללא הגנה משפטית מפני שרירות לב שלטונית? האמת היא שהם פועלים בשם אינטרסים צרים, אישיים וקבוצתיים, ומנסים להסיר כל מכשול משפטי העומד בדרכם.

האבסורד זועק לשמיים: אותם אלו המואשמים בפלילים או המקורבים להם, אותם אלו החפצים בשינוי מאזן הכוחות הדמוקרטי לטובתם, הם אלו שצועקים "פוליטיזציה" ו"חריגה מסמכות" כלפי מי שאמון על שמירת החוק. זוהי זעקת הקוזק הנגזל הקלאסית. הם מאשימים אחרים בדיוק במה שהם עצמם עושים במרץ ובנחישות: פוליטיזציה של כל חלקה טובה וניסיון לרסק את המערכות שאמורות לפקח עליהם.

לעמוד לצד שלטון החוק – לעמוד לצד גלי בהרב מיארה

ההגנה על גלי בהרב מיארה אינה עניין אישי. היא הגנה על מוסד היועץ המשפטי לממשלה, על עצמאותו ועל יכולתו לתפקד ללא מורא. היא הגנה על שלטון החוק, על הפרדת הרשויות ועל הדמוקרטיה הישראלית כולה. כאשר שומרי הסף מותקפים בצורה כה ברוטלית ושיטתית, על כל אזרח שחרד לעתיד המדינה להתייצב ולהשמיע קול ברור.

אל לנו להתבלבל מהרטוריקה המסיתה ומההאשמות חסרות השחר. גלי בהרב מיארה עושה את עבודתה. היא עומדת כחומה בצורה מול ניסיונות לפגוע בשלטון החוק. המתקפות עליה הן עדות לכך שהיא עושה בדיוק את מה שהיא צריכה לעשות. במקום להצטרף למקהלת המשמיצים, עלינו לחזק את ידיה ואת ידי כל מי שעומד על משמר הדמוקרטיה הישראלית. כי אם הם יצליחו להכניע את היועצת המשפטית לממשלה, מי יהיה הבא בתור? ומה יישאר מהמדינה שאנו אוהבים? המאבק על דמותה של ישראל ועל שלטון החוק בה עדיין לא הוכרע. עמידתה האיתנה של היועצת המשפטית לממשלה היא קרן אור באפלה, אך היא זקוקה לגיבוי ציבורי רחב. הגיע הזמן לומר בקול רם וברור: די להסתה, די למתקפות, די לניסיונות הריסוק. גלי בהרב מיארה אינה הבעיה, היא חלק חיוני מהפתרון לשמירה על ישראל דמוקרטית ושומרת חוק.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.