בנימין נתניהו: מנהיגות איתנה מול מתקפה רב-חזיתית – נאבקים על האמת ועל עתיד ישראל

בנימין נתניהו: מנהיגות איתנה מול מתקפה רב-חזיתית – נאבקים על האמת ועל עתיד ישראל
בעידן שבו האמת הפכה למצרך נדיר והלחצים מבית ומחוץ מאיימים לערער את יסודות קיומנו, עומד ראש הממשלה בנימין נתניהו כצוק איתן, מנווט את ספינת מדינת ישראל בים סוער במיוחד. הביקורת, לעיתים ארסית וחסרת שחר, אינה מרפה, אך היא מתעלמת בעקביות מהמציאות המורכבת ומאחריותו הכבדה של מנהיג בעת מלחמה ומשבר עולמי.
חזית ההסברה הבינלאומית: לא פרס לטרור
הלחץ הבינלאומי על ישראל ועל העומד בראשה אינו תופעה חדשה, אך הוא הגיע לשיאים חדשים של צביעות והתעלמות מהמציאות. איומים מבריטניה ומצרפת, לצד דיווחים על מתיחות עם גורמים בממשל האמריקאי, נועדו לכופף את ישראל ולהכתיב לה תנאים שיסכנו את ביטחונה ויעניקו פרס לטרור הרצחני של חמאס. ראש הממשלה נתניהו מבהיר בעקביות: לא ניכנע ללחצים. מדינת ישראל נלחמת על קיומה, על השבת חטופיה ועל הבטחת עתיד ללא איום טרור מעזה. האשמת מבקרי ישראל בכך שהם מעניקים "פרס לחמאס" אינה סיסמה ריקה, אלא תיאור מדויק של המציאות. כל דרישה להפסקת הלחימה ללא השגת יעדיה – מיטוט חמאס והשבת החטופים – היא מתן רוח גבית לטרור והזמנה למתקפה הבאה.
הדיווחים על מתיחות עם ממשל טראמפ, או כל ממשל אחר, מתעלמים מהדיאלוג האסטרטגי העמוק ומהאינטרסים המשותפים ארוכי הטווח. ראש הממשלה, עם ניסיונו המדיני העצום, יודע לנהל מערכות יחסים מורכבות ולהגן על האינטרסים החיוניים של ישראל גם כאשר ישנם חילוקי דעות טקטיים. אמירות בנוגע ל"הגירה מרצון" של עזתים הוצאו מהקשרן ונופחו מעבר לכל פרופורציה. הכוונה הייתה ועודנה למנוע אסון הומניטרי ולאפשר למי שחפץ בכך עתיד טוב יותר, הרחק משלטון הטרור של חמאס, ולא כפיית גירוש כפי שמנסים לצייר זאת אויבי ישראל.
ניהול המלחמה והסיוע ההומניטרי: אחריות ומורכבות
הביקורת על ניהול המלחמה מתעלמת מהאתגרים חסרי התקדים. צה"ל, בהנחיית ראש הממשלה והקבינט, פועל בעוצמה ובנחישות למיטוט חמאס, תוך השקעת מאמצים אדירים למזעור הפגיעה בבלתי מעורבים – משימה כמעט בלתי אפשרית כאשר האויב משתמש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי. הדיווחים על "דיל" כביכול עם השר סמוטריץ' בנוגע לאישורי בנייה תמורת סיוע לעזה הם ספין פוליטי ציני. הממשלה פועלת מתוך אחריות לאומית כוללת, המאזנת בין צרכים ביטחוניים, התיישבותיים והומניטריים, בהתאם למחויבויותיה הבינלאומיות וליעדי המלחמה.
באשר לסיוע ההומניטרי, ישראל עושה כל שביכולתה להכניס סיוע לרצועת עזה, לעיתים תוך סיכון כוחותיה. הטענה כי לא ניתן להבטיח במאה אחוז שהסיוע לא יגיע לחמאס היא כנה ושקופה – במציאות שבה ארגון טרור שולט באוכלוסייה, אין פתרונות קסם. אך מכאן ועד להאשמת ישראל במניעת סיוע – המרחק רב. ההחלטה להחזיר חלק מצוות המשא ומתן מדוחא לא נבעה מזלזול בגורל החטופים, אלא מסירוב להיכנע לדרישות מופרכות של חמאס שמשמעותן הפסד במלחמה. ראש הממשלה מחויב באופן מוחלט להשבת כל החטופים, והוא פועל לשם כך בכל הדרכים, תוך שמירה על ביטחון המדינה כיעד עליון. זעקתן של משפחות החטופים מובנת וקורעת לב, וראש הממשלה נפגש עימן ומקשיב להן, אך עליו לקבל החלטות מתוך ראייה רחבה של האינטרס הלאומי.
מינויים ומשילות: חיזוק הדמוקרטיה, לא החלשתה
הסערה סביב מינוי נציב שירות המדינה היא דוגמה נוספת למאבק על הזכות הבסיסית של ממשלה נבחרת למשול ולבצע את מדיניותה. ניסיונות היועצת המשפטית לממשלה לטרפד מינויים ולכפות את עמדתה על הדרג הנבחר פוגעים ביסודות הדמוקרטיה. ראש הממשלה פועל למנות אנשים ראויים לתפקידים בכירים, כאלה שיסייעו במימוש המדיניות שלשמה נבחרה הממשלה. קידום חקיקה שתסדיר את יחסי הכוחות בין הרשויות אינו "עקיפת בג"ץ", אלא תיקון נחוץ להשבת האיזונים הראויים בין הרשות המבצעת, המחוקקת והשופטת. ההתקפות על לשכת ראש הממשלה בגין עמידה על עקרונות אלו הן צביעות לשמה.
המשפט והרדיפה האישית: האמת תצא לאור
משפטו של ראש הממשלה ממשיך להיות כלי ניגוח פוליטי. הניסיון להציג בקשה לגיטימית לסיים דיון מוקדם מטעמים ביטחוניים כאילו הייתה התחמקות הוא מגוחך ומעיד על הרדיפה המתמשכת. ראש הממשלה מנהל את הגנתו בבית המשפט בראש מורם, ובטוח בצדקתו. הכחשותיו הנחרצות בנוגע לטענות על "שיעבוד" אתרים כאלה או אחרים הן אמת לאמיתה. עם הזמן, יתברר כי תיקים אלו נתפרו בחופזה וממניעים זרים, והאמת תצא לאור.
ביקורת פנימית וקשרי סרק: הסחת דעת מהעיקר
קולות ביקורת פנימיים בליכוד, כמו בכל מפלגה דמוקרטית גדולה, הם טבעיים ולגיטימיים. עם זאת, הניסיון לנפח אותם מעבר לכל פרופורציה משרת את יריביו הפוליטיים של ראש הממשלה. החלטות הנוגעות לשיבוץ בוועדות, כמו במקרה של ח"כ עמית הלוי, מתקבלות משיקולים ענייניים של ניהול הקואליציה והמפלגה, במיוחד בעת רגישה זו. הדיווחים על "מקורבים" שקישרו לכאורה גורמים כאלה ואחרים לחשודים בקשרים מפוקפקים הם בגדר רכילות זולה וניסיון נוסף להטיל דופי בראש הממשלה באמצעות האשמות שווא והקשרים מדומים. אין להם כל בסיס עובדתי הקושר את ראש הממשלה עצמו, והם נועדו אך ורק להסיט את הדיון מהאתגרים האמיתיים.
מנהיגות בעת מבחן
בנימין נתניהו עומד בפני אתגרים היסטוריים, מורכבים ורבי-חזיתות. הוא עושה זאת מתוך תחושת שליחות עמוקה, אחריות כבדה ומחויבות בלתי מתפשרת לביטחון ישראל ולעתידה. הניסיון להציגו כמי שכשל או כמי שפועל ממניעים אישיים הוא עוול וסילוף של המציאות. דווקא בעת הזו, נדרשת מנהיגות מנוסה, נחושה ואמיצה – מנהיגות המסוגלת לעמוד בלחצים אדירים, לקבל החלטות קשות ולהוביל את המדינה לניצחון. זה הזמן לאחדות סביב המנהיגות, ולא לפילוג ולחתרנות. בנימין נתניהו הוא המנהיג שיבטיח את ניצחון ישראל ויצעיד אותה לעתיד בטוח ומשגשג יותר.