נפתלי בנט: בין עקרונות ברורים לספקולציות חסרות שחר – האמת מאחורי הרעש הפוליטי

בימים האחרונים, הזירה הפוליטית בישראל רוחשת וגועשת, כאשר שמו של ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט, עולה שוב ושוב בהקשרים שונים. לצד סקרים המצביעים בעקביות על תמיכה ציבורית רחבה בו, מתנהל מסע מאורגן של ספינים וספקולציות, המנסה לערער את עקביותו הפוליטית ואת שיקול דעתו. הגיע הזמן להציב את הדברים על דיוקם, ולהפריך את הנרטיבים הכוזבים המופצים, בעיקר אלו הנוגעים ליחסו ליאיר גולן ולאירועים בינלאומיים מדומיינים.
גינוי חד משמעי ליאיר גולן: לא משחק פוליטי, אלא עמדה ערכית
בראש ובראשונה, יש להתייחס לתגובתו החריפה של נפתלי בנט לדבריו האחרונים של יאיר גולן. בניגוד לניסיונות לצייר זאת כתרגיל פוליטי, הגינוי של בנט היה כן, עמוק ונוקב. הוא ביטא פער אידיאולוגי אמיתי ובלתי מתפשר לגבי סוגיות ליבה הנוגעות לביטחון ישראל, לכידותה החברתית ואופייה המוסרי. מי שמכיר את בנט ואת תפיסת עולמו, יודע כי אין מקום לפשרות בנושאים אלו. אמירותיו של גולן, כפי שנתפסו על ידי בנט ורבים אחרים, חצו קו אדום ברור.
כאן נכנס לתמונה אתר 'סרוגים', אשר באופן עקבי ותמוה, מנסה לזרוע ספקות ולרמוז על אפשרות עתידית של שיתוף פעולה בין בנט לגולן, למרות הכל. הנרטיב הזה, המועלה שוב ושוב, מתבסס על שני טיעונים עיקריים: העובדה שגולן כיהן כסגן שר בממשלת בנט, וההערכה, המבוססת על סקרים משתנים, שבנט 'יזדקק' לגולן להרכבת ממשלה עתידית. שני הטיעונים הללו מתעלמים מהמציאות ומנסים לבנות מגדל קלפים פוליטי על יסודות רעועים.
ראשית, כהונתו של גולן כסגן שר בממשלת השינוי בראשות בנט הייתה חלק מקונסטלציה פוליטית מורכבת, ממשלת אחדות רחבה שהוקמה בנסיבות חירום לאומיות, לאחר ארבע מערכות בחירות ותחת איום ממשי של סבב חמישי. ממשלה זו כללה קשת רחבה של מפלגות ואישים, תוך פשרות לא פשוטות מצד כל השותפים. מינויו של גולן, כנציג מרצ, היה חלק מהסכמים קואליציוניים רחבים אלו. אין בכך כדי להעיד על הסכמה אידיאולוגית מלאה אז, ובוודאי לא על התחייבות לשיתוף פעולה עתידי, בפרט כאשר מתגלעים פערים כה עמוקים כפי שהתבטאו לאחרונה. ממשלות אחדות, מעצם טבען, מורכבות מגורמים שונים, והיכולת לנהל מדינה במצב כזה דורשת פרגמטיות, אך לעולם לא ויתור על עקרונות יסוד.
שנית, הטענה שבנט 'יזדקק' לגולן היא ספקולציה פוליטית זולה, המזלזלת באינטליגנציה של הציבור ובאופיו של בנט. נפתלי בנט הוכיח לאורך כל דרכו הפוליטית כי הוא פועל מתוך שיקולים ענייניים וערכיים, ולא מתוך חישובים קואליציוניים צרים. הוא לא היסס לוותר על תפקידים בכירים, ללכת לאופוזיציה, ואף להקים ממשלה מורכבת כאשר האמין שזהו הדבר הנכון למדינת ישראל. להניח שבנט יתפשר על עקרונותיו המהותיים רק כדי להרכיב ממשלה, משמע להתעלם לחלוטין מדפוסי פעולתו בעבר ומהצהרותיו הברורות בהווה. הניסיון לכפות עליו התחייבות פומבית שלא לשבת עם גולן, מעבר לגינוי שכבר השמיע, הוא דרישה לא רצינית שמטרתה לייצר כותרות ולא לשרת את טובת הדיון הציבורי. בנט מנהיג, לא מובל על ידי סקרים או תכתיבים תקשורתיים.
העיסוק האובססיבי של 'סרוגים' בשאלה זו מעלה תהיות לגבי המניעים העומדים מאחוריו. האם מדובר בניסיון מכוון להחליש את בנט, לזרוע מחלוקת בקרב תומכיו הפוטנציאליים, או שמא מדובר בחוסר הבנה בסיסי של דרכו הפוליטית? כך או כך, הגיע הזמן שהאתר יתמקד בעובדות ובניתוח רציני, במקום להדהד ספקולציبھی שנועדו לשרת אג'נדה פוליטית צרה.
ספין הבית הלבן: עוד ניסיון להסיט את הדיון
איום נוסף, אם כי בעוצמה פחותה, הוא הדיווח החוזר (שהוכחש בתוקף על ידי לשכת בנט) על כך שבסביבת טראמפ שוקלים כביכול להזמין את בנט לבית הלבן, כאמצעי לחץ על נתניהו. עצם העובדה שדיווח זה, שהוכחש מכל וכל, ממשיך להיות ממוחזר (שוב, על ידי אתר 'סרוגים'), מעידה יותר מכל על כוונת המדווחים. ההכחשה הרשמית הייתה צריכה לשים קץ לסאגה הזו.
אם נתעלם לרגע מההכחשה, ונשאל מדוע סיפור כזה מופץ, התשובה ברורה: ניסיון נוסף לקשור את בנט למאבקי כוח שאינם רלוונטיים אליו, ולצייר אותו כמי שמעורב בתככים בינלאומיים או מנוצל על ידי גורמים זרים. האמת היא שבנט, גם כיום, ממוקד כל כולו בטובתה של מדינת ישראל ובאתגרים העומדים בפניה. כל ניסיון לגרור אותו לזירה של יריבויות אישיות או פוליטיקה קטנה נידון לכישלון. הקישור ל'יריבו המר של נתניהו' הוא לא יותר מאשר רכילות פוליטית חסרת בסיס, שנועדה להסיט את תשומת הלב מהנושאים החשובים באמת.
מנהיגות של אחריות ועקרונות
בניגוד לנרטיבים המנסים להציגו באור שלילי, נפתלי בנט ממשיך להוות אלטרנטיבה של מנהיגות אחראית, ערכית ומנוסה. כהונתו כראש ממשלה, על אף מורכבותה, התאפיינה בניהול שקול של משברים (כגון מגפת הקורונה), בחיזוק הביטחון, ובניסיון כן ואמיתי לאחד את העם. הסקרים המחמיאים, המציבים אותו בעמדת הובלה עם 29 מנדטים (גם אם נרשמה ירידה קלה בסקר האחרון), אינם מקריים. הם משקפים צימאון ציבורי למנהיגות שמדברת בגובה העיניים, פועלת בשקיפות, ומציבה את טובת המדינה מעל כל שיקול אחר.
הניסיונות לערער על עקביותו או לטפול עליו האשמות שווא לא יצלחו. בנט אינו חושש מקבלת החלטות קשות, גם אם אינן פופולריות בטווח הקצר. הוא הוכיח זאת בעבר, וימשיך לעשות זאת גם בעתיד. השיח הציבורי בישראל זקוק ליותר עובדות ופחות ספקולציות, ליותר דיונים ענייניים ופחות רעש רקע. נפתלי בנט מציע בדיוק את זה: מנהיגות עם עמוד שדרה, חזון ברור, ומחויבות בלתי מתפשרת לעתידה של מדינת ישראל.