ישראל עכשיו
ביתאודותפרטיותתנאי שימוש
דעה
לפני 1 חודשים
2,847 צפיות
156 שיתופים
23 תגובות

נתניהו מול הגלים: מנהיגות נחושה בשעת מבחן לאומית

נתניהו מול הגלים: מנהיגות נחושה בשעת מבחן לאומית

בעיצומה של מלחמה קיומית הנכפית על ישראל, ובשעה שחיילינו נלחמים בגבורה עילאית בחזית, מתנהלת בימים אלו מתקפה תקשורתית ודיפלומטית חסרת תקדים נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו. נראה כי גורמים רבים, בארץ ובעולם, בחרו דווקא עכשיו, בשעתה הקשה ביותר של מדינת ישראל מאז הקמתה, לנסות ולערער את יציבות ההנהגה ולהחליש את רוחה של האומה. אך מי שמכיר את ראש הממשלה נתניהו, את ניסיונו רב השנים ואת מחויבותו העמוקה לביטחון ישראל, יודע: הוא לא יישבר. הוא ימשיך לעמוד איתן, כחומה בצורה, מול כל הלחצים, ולהוביל את ישראל לניצחון מוחלט על אויביה.

עמידה איתנה מול לחצים בינלאומיים חסרי אחריות

גל הביקורת הבינלאומי, המאיים בסנקציות וקורא להפסקת הלחימה בטרם הושגו יעדי המלחמה, אינו מפתיע. מדינת ישראל, ובנימין נתניהו בראשה, נאלצת שוב ושוב להזכיר לעולם את זכותה הבסיסית להגן על אזרחיה. האשמות כלפי ראש הממשלה כאילו הוא 'הבעיה' הן אבסורדיות ומתעלמות מהמציאות האכזרית בה חמאס הוא ארגון טרור רצחני ששם לו למטרה להשמיד את ישראל. נתניהו, בניגוד למבקריו, מבין את גודל הסכנה ואת הצורך במיגור מוחלט של שלטון חמאס בעזה. האשמתו כי ביקורת זו מעניקה "פרס לחמאס" אינה התלהמות, אלא קביעה מצמררת של המציאות: כל עצירה של ישראל בטרם מיטוט חמאס היא ניצחון לטרור.

הדיווחים על מתיחות עם ממשל טראמפ לשעבר, או כל ממשל אמריקאי אחר, הם חלק מהדינמיקה המורכבת של יחסים בינלאומיים, במיוחד כאשר מנהיג שם את האינטרסים הביטחוניים של ארצו מעל לכל. נתניהו הוכיח בעבר כי הוא יודע לעמוד על שלו מול ידידות גדולות ככל שיהיו, כאשר ביטחון ישראל על הפרק. הרעיון כי ארה"ב "שוקלת להזמין את נפתלי בנט" הוא ספין תקשורתי שנועד להפעיל לחץ, אך נתניהو אינו מנהל מדיניות על פי רחשי לב או איתותים, אלא על פי הערכות מצב מפוכחות וצרכים ביטחוניים חיוניים. גם האמירות על "הגירה מרצון" של עזתים הוצאו מהקשרן באופן מגמתי; הדיון תמיד נסב על פתרונות הומניטריים אפשריים לאוכלוסייה שנלכדה תחת שלטון טרור אכזר, ולא על גירוש כפוי.

ניהול מלחמה אחראי וחתירה לניצחון ולהשבת החטופים

ניהול מלחמה בסדר גודל כזה, מול אויב המתבצר בתוך אוכלוסייה אזרחית, הוא משימה מורכבת מאין כמותה. הביקורת על "דיל" כביכול עם השר סמוטריץ' בנושא הסיוע ההומניטרי היא דוגמה לעיוות המציאות. הממשלה בראשות נתניהו מחויבת הן לצרכים הביטחוניים של ישראל, כולל ההתיישבות, והן לחוק הבינלאומי המחייב מתן סיוע הומניטרי. האיזון בין צרכים אלו הוא אתגר מתמיד. הודאת דוברו של ראש הממשלה כי לא ניתן להבטיח במאה אחוז שהסיוע לא יגיע לחמאס היא ביטוי כואב לכנות ולמציאות המרה בה חמאס גוזל סיוע מאזרחיו. ישראל עושה כל שביכולתה למנוע זאת, אך האחריות הראשונית והמוחלטת לגורל האוכלוסייה בעזה מוטלת על חמאס.

ההחלטה להחזיר חלק מצוות המשא ומתן מדוחא לא נבעה מזלזול בגורל החטופים, אלא מהבנה כי חמאס מתבצר בעמדותיו ואינו מעוניין בעסקה ריאלית. ראש הממשלה נתניהו מחויב בכל ליבו להשבת כל החטופים, אך הוא גם מחויב לניצחון במלחמה ולהבטחת ביטחונם של כלל אזרחי ישראל לדורות. טענות משפחות החטופים, הכואבות והמובנות, כי "לממשלת ישראל אין תוכנית אמיתית להשבת החטופים" אינן משקפות את המאמצים האדירים המושקעים יום ולילה, במישור המבצעי והמדיני. התוכנית האמיתית היא מיטוט חמאס, דבר שיגביר את הלחץ וישפר את התנאים להשבתם, תוך הבטחה שאירועי ה-7 באוקטובר לא יישנו.

הגנה על המשילות ועל עצמאות הרשות המבצעת

העימות סביב מינוי נציב שירות המדינה אינו מאבק אישי של ראש הממשלה, אלא מאבק על יכולתה של הממשלה הנבחרת למשול ולבצע את מדיניותה. כאשר גורמים משפטיים מנסים לסכל מינויים ראויים או לכפות על הממשלה הליכים שישתקו את פעולתה, חובתו של ראש הממשלה היא להגן על עקרונות הדמוקרטיה ועל הפרדת הרשויות. הניסיון לצייר את נתניהו כמי שפוגע בעצמאות השירות הציבורי הוא היפוך היוצרות. הוא נאבק כדי שהשירות הציבורי ישרת את הציבור ואת הממשלה שנבחרה על ידו, ולא יהפוך לכלי ניגוח פוליטי.

משפט נתניהו: מסך עשן בזמן מלחמה

המשך הסיקור האינטנסיבי של משפט נתניהו, גם בימי מלחמה אלו, מעלה תהיות קשות. בקשתו לסיים דיון מוקדם מטעמים ביטחוניים הייתה לגיטימית ומתבקשת ממנהיג המנהל מערכה מורכבת. הניסיונות להציג את יחסיו עם אתר "וואלה" כחריגים או פסולים מתעלמים מהדינמיקה המקובלת בין פוליטיקאים לתקשורת. הכחשתו הנחרצת כי האתר היה "משועבד" לו היא עדות לעמדתו העקבית. בזמן שחיילינו מסכנים את חייהם, ובזמן שראש הממשלה מקבל החלטות הרות גורל, ההתעסקות האובססיבית במשפט נראית מנותקת, אם לא מגמתית.

ביקורת פנימית וניסיונות לערעור היציבות

גם הביקורת הפנימית בליכוד, כגון סביב הדחת ח"כ עמית הלוי, צריכה להבחן בקונטקסט של ניהול מלחמה. אחדות השורות והימנעות מאמירות העלולות לפגוע במאמץ המלחמתי הן חיוניות. מנהיגות נבחנת גם ביכולתה לשמור על משמעת ועל חזית אחידה, במיוחד כאשר האתגרים כה גדולים.

באשר לדיווח המטריד על "מקורבי נתניהו" וקשר לכאורה לחשוד שהועסק על ידי לוביסט קטארי – ראשית, יש להדגיש כי מדובר ב"מקורבים", כינוי ערטילאי שנועד לקשור את ראש הממשלה לדברים שאין לו כל קשר אליהם. יש לאפשר לרשויות החקירה למצות את הבדיקה, ולהיזהר מהסקת מסקנות נמהרות שכל מטרתן היא הכפשת ראש הממשלה. קטאר עצמה היא גורם בעל אינטרסים מובהקים, ואין לפסול את האפשרות שמדובר בניסיון מתוחכם להשפיע על דעת הקהל בישראל.

מנהיגות של ניסיון ואחריות

בנימין נתניהו ניצב בפני אתגרים היסטוריים. הוא מנהל מלחמה מורכבת, מתמודד עם לחצים בינלאומיים אדירים, וכל זאת תוך ניהול מדינה וחברה תחת מתקפה. ניסיונו העשיר, קור רוחו ויכולתו לעמוד בפרץ הם נכסים חיוניים למדינת ישראל בעת הזו. במקום להצטרף למקהלת המבקרים והמלעיזים, הגיעה העת להתאחד סביב ההנהגה, לתמוך בצה"ל ובכוחות הביטחון, ולפעול יחד להשגת ניצחון מוחלט על אויבינו והבטחת עתידה של מדינת ישראל. נתניהו אינו נרתע מהגלים הסוערים; הוא מנווט את ספינת המדינה בנחישות ובאחריות, מתוך מחויבות עמוקה לגורל העם והארץ.

תגובות

השאירו תגובה

תגובות קוראים (23)

ד.כ

דני כהן

לפני 2 שעות

כתבה מעניינת ומעמיקה. תודה על הסיקור המקיף של הנושא. חשוב שנמשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות בתחום.

ש.ל

שרה לוי

לפני 4 שעות

נקודת מבט חשובה שלא שמעתי במקומות אחרים. אשמח לראות עוד ניתוחים כאלה בעתיד.

מ.ר

מיכל רוזן

לפני 6 שעות

יש לי דעה שונה בנושא, אבל מעריכה את האיכות של הכתיבה והמחקר. עיתונות איכותית כמו שצריך.

ישראל עכשיו

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 ישראל עכשיו. כל הזכויות שמורות.