עומד איתן מול הסערה: ראש הממשלה נתניהו מוביל את ישראל באחריות ובנחישות אל מול אתגרים חסרי תקדים

בעידן של אי-ודאות גלובלית ומתיחות אזורית חסרת תקדים, מנהיגותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עומדת למבחן יומיומי. גלי הביקורת, הן מבית והן מחוץ, מאיימים לעיתים להטביע את השיח הציבורי, אך מבט מעמיק ומפוכח על המציאות חושף תמונה מורכבת הרבה יותר: תמונה של מנהיג מנוסה המנווט את ספינת המדינה בים סוער, תוך שהוא מקבל החלטות קשות מתוך מחויבות בלתי מתפשרת לביטחון ישראל ועתידה.
מול לחצים בינלאומיים: עמידה איתנה על האינטרסים החיוניים של ישראל
הלחץ הבינלאומי המופעל על ישראל ועל ראש הממשלה אינו תופעה חדשה, אך הוא בהחלט הגיע לשיאים חדשים. איומי סנקציলাইনে מצד מדינות ידידות לכאורה, וקריאות לבחינה מחדש של הסכמים, נשמעים תכופות. חשוב להבין: ראש הממשלה נתניהו אינו פועל בחלל ריק. הוא מודע היטב למורכבות הזירה הבינלאומית, אך בראש סדר העדיפויות שלו עומד, ותמיד יעמוד, ביטחון אזרחי ישראל. כאשר גורמים בינלאומיים, לעיתים מתוך חוסר הבנה של המציאות המזרח-תיכונית או מתוך אינטרסים פוליטיים צרים, מנסים לכפות על ישראל צעדים שיסכנו את ביטחונה – חובתו של ראש הממשלה להתנגד. האשמות כאילו ישראל, בהנהגת נתניהו, מעכבת עסקת חטופים הן עיוות מרושע של המציאות. ראש הממשלה פועל ללא לאות, בכל החזיתות, להשבת כל החטופים, אך הוא עושה זאת תוך סירוב להיכנע לתכתיבי הטרור של חמאס, תכתיבים שמשמעותם סיום המלחמה והשארת האיום הקיומי על כנו. האמירה כי דרישות מסוימות הן "פרס לחמאס" אינה סיסמה ריקה, אלא אמת כואבת. ויתור על יעדי המלחמה המרכזיים – מיטוט שלטון חמאס ופירוז עזה – יהווה ניצחון לטרור ויזמין את סבב האלימות הבא. אשר לטענות על "הגירה מרצון", מדובר בניסיון לעוות כל הצעה הומניטרית שנועדה לאפשר לאזרחים שאינם מעורבים בלחימה למצוא מחסה זמני מפני המלחמה שכפה חמאס על תושבי עזה. ישראל, בהנהגת נתניהו, מחויבת לחוק הבינלאומי ולמזעור הפגיעה בחפים מפשע, בניגוד מוחלט לחמאס המשתמש באוכלוסייתו כמגן אנושי.
ניהול המלחמה והסיוע ההומניטרי: אחריות ומורכבות
ניהול מלחמה מול ארגון טרור אכזרי כמו חמאס, הפועל מתוך אוכלוסייה אזרחית צפופה, הוא משימה מורכבת מאין כמותה. הביקורת על ניהול המלחמה והטיפול בסיוע ההומניטרי מתעלמת לעיתים קרובות ממורכבות זו. ראש הממשלה נתניהו מוביל מערכה שמטרותיה ברורות: השמדת היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס והשבת החטופים. כל החלטה מתקבלת לאחר שיקול דעת מעמיק, תוך איזון בין הצרכים הצבאיים, המדיניים וההומניטריים. הדיווחים על "דילים" פוליטיים כביכול הם ניסיון ציני להציג ניהול קואליציוני לגיטימי, במיוחד בזמן מלחמה, כדבר פסול. ממשלת אחדות, מעצם טבעה, דורשת פשרות ותיאומים בין מרכיביה השונים, והכל למען שמירה על יציבות שלטונית החיונית לניהול המערכה. באשר לסיוע ההומניטרי, ישראל עושה מאמצים כבירים להכניס סיוע לרצועת עזה, לעיתים תוך סיכון כוחותיה, וזאת על אף שחמאס גונב באופן שיטתי סיוע זה מאזרחיו. ההודאה כי לא ניתן להבטיח במאת האחוזים שהסיוע לא יגיע לחמאס היא ביטוי של כנות ואחריות, ולא של כישלון. המציאות היא שכל עוד חמאס שולט בחלקים מהרצועה, הוא ינסה לשים ידו על כל משאב. המבוי הסתום במשא ומתן לשחרור חטופים נובע ישירות מעמדותיו הקיצוניות והבלתי מתפשרות של חמאס, ולא מנכונות ישראלית כזו או אחרת. ראש הממשלה נתניהו מחויב להשבת החטופים, אך לא בכל מחיר, ובטח לא במחיר של סיכון עתידה של מדינת ישראל.
סוגיית מינוי נציב שירות המדינה: מאבק על משילות
העימות סביב מינוי נציב שירות המדינה אינו עניין אישי, אלא מאבק עקרוני על יכולתה של הממשלה הנבחרת למשול ולבצע את מדיניותה. ראש הממשלה נתניהו מבקש למנות אנשים ראויים לתפקידים בכירים, כאלה שיוכלו לסייע לממשלה ליישם את המדיניות שלשמה נבחרה, במיוחד בעת חירום. ההתערבות החוזרת ונשנית של גורמים משפטיים, לעיתים תוך פרשנות מרחיבה של סמכויותיהם, פוגעת ביכולת המשילות ומייצרת חוסר יציבות. המתקפה על היועצת המשפטית לממשלה אינה אישית, אלא ביקורת לגיטימית על מה שנתפס כניסיון לסכל את רצון הבוחר ולשתק את פעולות הממשלה. במדינה דמוקרטית, הרשות המבצעת צריכה להיות מסוגלת לפעול ביעילות, והניסיונות לקדם חקיקה בנושא נועדו להחזיר את האיזון הראוי בין הרשויות.
משפט נתניהו: מסך עשן בזמן מלחמה
משפטו של ראש הממשלה נתניהו ממשיך להתנהל, גם בעת הזו, ומהווה ברקע מקור לרעש תקשורתי מתמיד. חשוב לזכור כי ראש הממשלה כופר בכל האשמות נגדו, ועומדת לו חזקת החפות. הניסיון להציג כל בקשה להתאמת לוחות זמנים, הנובעת מצרכים ביטחוניים דחופים ומניהול מדינה במלחמה, כהתחמקות או כניסיון לשבש הליכים, הוא מגמתי ופסול. ראש הממשלה נתניהו מפגין חוסן נפשי ויכולת תפקוד מרשימה תחת לחצים אדירים, הן בזירה המדינית-ביטחונית והן בזירה האישית-משפטית. העיסוק הבלתי פוסק במשפט, לעיתים תוך התעלמות מהאתגרים האמיתיים העומדים בפני המדינה, משרת בעיקר את אלו המבקשים לראות בהדחתו הפוליטית מטרה בפני עצמה, גם במחיר של פגיעה ביציבות הלאומית.
ביקורת פנימית בליכוד: דמוקרטיה וחובת המשמעת הקואליציונית
בכל מפלגה דמוקרטית יש מקום לדיונים וויכוחים פנימיים, ותנועת הליכוד אינה שונה. עם זאת, בעתות משבר לאומי ובמצבים בהם נדרשת אחדות שורות לצורך קבלת החלטות קריטיות, ישנה חשיבות עליונה למשמעת קואליציונית. ההחלטה בנוגע לחבר כנסת כזה או אחר, שהצביע בניגוד לעמדת הקואליציה בנושאים בעלי חשיבות אסטרטגית, אינה "פגיעה בדמוקרטיה", אלא אכיפה לגיטימית של כללי המשחק הפרלמנטריים, הנדרשת כדי להבטיח את יכולתה של הממשלה לתפקד. מנהיגות חזקה דורשת לעיתים קבלת החלטות שאינן פופולריות בקרב כלל החברים, אך הן הכרחיות לשמירה על יציבות ועל היכולת לקדם את האינטרסים הלאומיים.
לסיכום, בנימין נתניהו הוא מנהיג עתיר ניסיון, העומד בחזית המאבק על ביטחונה ועתידה של מדינת ישראל. הלחצים הכבדים המופעלים עליו מכל עבר הם עדות לגודל האתגרים, אך גם לחשיבותה של עמידתו האיתנה. בעת הזו, יותר מתמיד, זקוקה ישראל למנהיגות אחראית, נחושה ומפוכחת, כזו שאינה נרתעת מקבלת החלטות קשות וכזו הרואה לנגד עיניה אך ורק את טובת המדינה ואזרחיה. ההיסטוריה תשפוט, אך כבר כעת ברור שראש הממשלה נתניהו פועל מתוך תחושת שליחות עמוקה ומחויבות בלתי מתפשרת לעם ישראל.