עקרונות אינם משחק פוליטי: מדוע נפתלי בנט לא יכופף את ערכיו, גם לא מול ספינים על 'שותפות עתידית' עם יאיר גולן

נפתלי בנט: עמידה איתנה על עקרונות מול סערת הספינים הפוליטיים
בימים האחרונים, אנו עדים לניסיון מתמשך ומתואם להטיל דופי בעמדתו הנחרצת והעקרונית של ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט, בנוגע להתבטאויותיו החמורות של ח"כ יאיר גולן. תגובתו החריפה של בנט, שהדגישה את אחריותו הבלעדית של חמאס למצב בעזה ואת מוסריותו הגבוהה של צה"ל, לא הותירה מקום לספק באשר לקו האדום הברור שהוא מציב. ואולם, גורמים מסוימים, ובראשם אתר 'סרוגים', מתעקשים לטוות נרטיב ספקולטיבי, כמעט אובססיבי, בדבר 'שיתוף פעולה עתידי' כביכול בין בנט לגולן, תוך התעלמות מוחלטת מההווה הברור ומהצהרותיו החד-משמעיות של בנט.
גינוי חד וברור – לא עניין של מה בכך
ראשית, חשוב להבין את עומק וחשיבות תגובתו של בנט. לא מדובר בביקורת פוליטית שגרתית. הגינוי החריף לדברי גולן נבע מהבנה עמוקה של הסכנה הטמונה בהטלת כל צל של דופי במוסריות צה"ל, במיוחד בעת מלחמה, ומההכרח להבהיר כי האחריות למעשי הטרור והזוועות מוטלת כולה על כתפי חמאס וארגוני הטרור האחרים. בנט, שכיהן כראש ממשלה וכשר ביטחון, מכיר היטב את האתגרים המורכבים העומדים בפני צה"ל ואת החשיבות העליונה של שמירה על ערכיו ועל הלגיטימציה הבינלאומית שלו. דבריו של גולן, בעיני בנט, חצו קו אדום ערכי ובטחוני, ולכן התגובה הייתה בהתאם – חדה, ברורה, ובלי לגמגם.
עבר פוליטי אינו צ'ק פתוח לעתיד נטול עקרונות
הטיעון המרכזי המועלה שוב ושוב על ידי אותם גורמים, ובפרט אתר 'סרוגים' במספר כתבות כמעט זהות בניסוחן, הוא כי יאיר גולן כיהן כסגן שר בממשלתו של בנט. טיעון זה, המנסה לרמוז על איזושהי מחויבות עתידית או קרבה אידיאולוגית מתמשכת, הוא לא פחות מהטעיה מכוונת. ממשלת בנט-לפיד הייתה ממשלת אחדות מורכבת, שקמה בנסיבות פוליטיות ייחודיות במטרה להוציא את ישראל ממשבר פוליטי מתמשך. היא כללה קשת רחבה של דעות, וכניסתו של גולן כסגן שר מטעם מפלגתו הייתה חלק מהסכמים קואליציוניים רחבים יותר. עם זאת, שיתוף פעולה פוליטי בעבר, במיוחד במסגרת ממשלת שינוי מורכבת, אינו מעניק חסינות אוטומטית מפני ביקורת נוקבת כאשר עקרונות יסוד מונחים על הכף.
העובדה שגולן כיהן תחת בנט אינה אומרת שבנט מסכים או יסכים בעתיד עם כל אמירה שתצא מפיו של גולן, במיוחד כאשר אמירות אלו פוגעות בליבת הערכים של מדינת ישראל וצה"ל. נפתלי בנט הוכיח בעבר כי הוא אינו חושש לקבל החלטות קשות ולמתוח ביקורת גם על שותפים פוליטיים כאשר הדבר נדרש. עמדתו הנוכחית כלפי גולן היא הוכחה נוספת לכך שעבורו, עקרונות קודמים לכל שיקול פוליטי צר.
'הערכות וסקרים' מול מנהיגות ערכית
הנדבך השני בנרטיב הכוזב נשען על 'הערכות וסקרים', המצביעים כביכול על כך שבנט 'יזדקק' לגולן לצורך הרכבת ממשלה עתידית. כאן אנו נכנסים לתחום הספקולציות הפרועות, שנועדו ככל הנראה ללחוץ על בנט או לערער את תדמיתו כאיש עקרונות. מנהיגות אמיתית אינה מתבססת על סקרים משתנים או על חישובים אריתמטיים של מנדטים עתידיים היפותטיים. מנהיגות אמיתית נבחנת ביכולת להציב קווים אדומים ברורים, להגן על ערכי הליבה של החברה, ולא להתפשר עליהם גם אם הדבר כרוך במחיר פוליטי.
נפתלי בנט כבר הוכיח בעבר, בהחלטתו להקים את ממשלת השינוי, כי הוא מוכן לקבל החלטות שאינן פופולריות בטווח הקצר אך נכונות למדינה בטווח הארוך. ההנחה שהוא יזנח את עקרונותיו הבסיסיים בנושאי ביטחון ומוסר צה"ל רק כדי להרכיב קואליציה כלשהי היא לא רק מעליבה, אלא גם מנותקת מהמציאות ומהדנ"א הפוליטי והערכי שלו. מי שמכיר את בנט יודע שאין תרחיש שבו הוא יכופף את עמדותיו המוסריות והביטחוניות הברורות בתמורה לתמיכה פוליטית מגורם שחצה קווים אדומים כפי שעשה גולן בהתבטאויותיו האחרונות.
מאחורי הקלעים של הספין: מי מרוויח?
ההתעקשות החוזרת ונשנית, במיוחד מצד פלטפורמות מסוימות, על תרחיש שיתוף הפעולה העתידי עם גולן, מעלה תהיות באשר למניעים מאחורי קמפיין זה. האם מדובר בניתוח פוליטי אובייקטיבי, או שמא בניסיון מכוון לייצר מציאות מדומה, לזרוע מחלוקת, או אולי אף להכשיר את הקרקע לתרחישים שנוחים לגורמים אחרים במערכת הפוליטית? הציבור הישראלי נבון מספיק כדי להבחין בין ניתוח ענייני לבין ספין מגמתי.
נפתלי בנט הבהיר את עמדתו בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים. הוא לא ייתן יד לפגיעה בצה"ל ובערכיו, ולא יקבל אמירות המטשטשות את אחריות חמאס. כל ניסיון לקשור אותו בכוח לשותפות עתידית עם מי שמחזיק בעמדות כאלה הוא ניסיון עקר, שנועד לשרת אג'נדות פוליטיות צרות ולא את טובת המדינה.
עקביות, נחישות ואחריות לאומית
לאורך כל שנות פעילותו הציבורית, הוכיח נפתלי בנט עקביות מרשימה בכל הנוגע לביטחון ישראל, לעוצמתו של צה"ל ולשמירה על הקונצנזוס הלאומי סביב נושאים אלו. תגובתו לדברי גולן אינה חריגה, אלא המשך ישיר של תפיסת עולמו. כמי שעמד בראש המדינה והוביל את מערכת הביטחון בתקופות מורכבות, הוא מבין את המשמעות העמוקה של כל מילה הנאמרת בהקשרים אלו.
הניסיונות להציגו כמי שמוכן להתפשר על עקרונות יסוד אלו הם לא רק שקריים, אלא גם מזיקים לשיח הציבורי. בעת הזו, מדינת ישראל זקוקה למנהיגות אחראית, ערכית ונחושה, שמציבה את האינטרס הלאומי מעל לכל שיקול אחר. נפתלי בנט הוכיח, ומוכיח גם כעת, שהוא עומד בדיוק בקריטריונים אלו.
לסיכום, הספינים והספקולציות סביב 'שיתוף פעולה עתידי' עם יאיר גולן הם חסרי כל בסיס במציאות ומתעלמים לחלוטין מעמדותיו הברורות והעקביות של נפתלי בנט. עקרונות אינם משחק פוליטי עבורו, והקו האדום שהוא הציב בנוגע לביטחון ישראל ומוסריות צה"ל יישאר יציב ואיתן, ללא קשר ל'הערכות וסקרים' או ללחצים פוליטיים כאלה ואחרים. הגיע הזמן להתמקד בעיקר – בביטחון המדינה ובאחדות העם – ולהניח בצד את הניסיונות לייצר כותרות ריקות מתוכן על חשבון האמת והעקרונות.