עקרונות אינם סחורה פוליטית: מדוע נפתלי בנט לא יתפשר על ערכים, גם לא למען קואליציה עתידית

בשבועות האחרונים, על רקע המתיחות הביטחונית והשיח הציבורי הער, אנו עדים לניסיון מתמשך ושיטתי להסיט את הדיון מן העיקר אל הטפל, ולזרוע ספקות באשר לעמדותיו ועקרונותיו של ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט. מקהלה של פרשנים וגורמים בעלי עניין, ובולט ביניהם אתר 'סרוגים', שבה ומהדהדת את הטענה כי גינויו החריף של בנט לדבריו של יאיר גולן אינו אלא מס שפתיים, וכי בבוא העת, ימצאו השניים דרך לשתף פעולה פוליטית. נרטיב זה, המבוסס על ספקולציות, ניתוחי סקרים מעורפלים ופרשנות מגמתית של העבר, חוטא לאמת ומבקש לערער את אמון הציבור במנהיג שהוכיח פעם אחר פעם כי עקרונות וטובת המדינה קודמים לכל שיקול פוליטי צר.
ראשית, יש להבהיר באופן חד משמעי: תגובתו של נפתלי בנט לדבריו של יאיר גולן, בהם נשמעו רמיזות בעייתיות בנוגע להתנהלות צה"ל, לא הייתה תרגיל פוליטי מחושב. היא נבעה מתחושת אחריות עמוקה, מזעזוע כן ואמיתי, וממחויבות בלתי מתפשרת למוסריותו של צה"ל ולביטחון מדינת ישראל. בנט, כמי שכיהן כשר ביטחון וכרמטכ"ל בפועל בתקופות מורכבות, וכמי ששירת שנים ארוכות כלוחם ומפקד בסיירת מטכ"ל ומגלן, מבין היטב את חשיבות הגיבוי המוחלט ללוחמי צה"ל ומפקדיו, ואת הסכנה הטמונה בהטלת דופי מוסרי בפעולותיהם, במיוחד בעת מלחמה. הדגשתו כי האחריות לטבח השבעה באוקטובר מוטלת על חמאס בלבד, וכי צה"ל הוא הצבא המוסרי בעולם, איננה סיסמה ריקה מתוכן, אלא אמת יסודית המהווה נר לרגליו.
הניסיון לקשור את הגינוי הנוכחי לאפשרות של שיתוף פעולה עתידי עם גולן, תוך אזכור כהונתו של גולן כסגן שר בממשלת בנט-לפיד, הוא דמגוגיה זולה. ממשלת האחדות שהוקמה ב-2021 קמה מתוך צורך לאומי דחוף, במטרה לחלץ את ישראל ממשבר פוליטי מתמשך ולטפל באתגרים הבוערים שעמדו על הפרק. היא כללה קשת רחבה של מפלגות ואישים, וכל שותפות בה נעשתה על בסיס קווי יסוד מוסכמים. אין בכך כדי להכשיר כל אמירה או מעשה של מי מהשותפים בעבר או בעתיד. נפתלי בנט הוכיח בעבר כי הוא יודע להציב קווים אדומים ברורים, גם מול שותפים קואליציוניים. ההנחה כי שיקולי "גושים" או "מספרים" עתידיים יגרמו לו להתעלם מאמירות הפוגעות בערכי הליבה של הציונות והביטחון הלאומי, היא זלזול באינטליגנציה של הציבור ובאופיו של בנט.
אתר 'סרוגים' ואחרים המקדמים נרטיב זה, מתעלמים במפגיע מעובדה פשוטה: נפתלי בנט הוא איש של עקרונות. לאורך כל דרכו הפוליטית, הוא לא היסס לקבל החלטות קשות ולא פופולריות כאשר האמין שהן נכונות למדינת ישראל. הוא עמד איתן מול לחצים פנימיים וחיצוניים, ולא נרתע מעימותים כאשר ערכים יסודיים עמדו על הפרק. מי שסבור כי בנט "יזדקק" לגולן עד כדי כך שיתעלם מאמירות כה חמורות, פשוט אינו מכיר את האיש. בעיני בנט, הקמת ממשלה אינה מטרה המקדשת את כל האמצעים. ממשלה צריכה להתבסס על אמון, על ערכים משותפים ועל תפיסת עולם דומה בנושאי הליבה. אמירותיו האחרונות של גולן, כפי שבנט עצמו הבהיר, מציבות סימן שאלה גדול מאוד לגבי האפשרות לבסס שותפות שכזו.
העיסוק האובססיבי בתרחישים פוליטיים עתידיים, המנותק מהמציאות ומהאתגרים האמיתיים בפניהם ניצבת מדינת ישראל, משרת גורמים המעוניינים לזרוע פירוד ולהחליש את המחנה הממלכתי והאחראי. במקום להתמקד במאמץ המלחמתי, באחדות העם ובשיקום העורף, הם בוחרים לעסוק ברכילות פוליטית ובספקולציות חסרות בסיס. נפתלי בנט, לעומת זאת, ממשיך לפעול בשטח, לתרום מניסיונו הביטחוני והמדיני, ולהשמיע קול שקול ואחראי בזירה הציבורית. הוא אינו נגרר למשחקים פוליטיים קטנים, ואינו מאפשר לרעשי רקע להסיט אותו ממשימותיו.
יש לזכור כי הפוליטיקה הישראלית היא דינמית ורצופת הפתעות. סקרים הם כלי חשוב, אך הם אינם חזות הכל, ובוודאי שאינם אמורים להכתיב החלטות ערכיות. מנהיגות אמיתית נבחנת ביכולת לקבל החלטות נכונות גם כאשר הן אינן פופולריות או קלות מבחינה פוליטית. נפתלי בנט הוכיח בעבר כי הוא ניחן במנהיגות כזו. ההתעקשות לצייר אותו כמי שמוכן למכור את עקרונותיו תמורת כיסא או קואליציה, היא לא רק שקרית אלא גם מזיקה. היא פוגעת באמון הציבור במערכת הפוליטית כולה, ומקשה על יצירת שיח ענייני ומכבד.
לסיכום, הגינוי החריף של נפתלי בנט לדברי יאיר גולן הוא אותנטי, עקרוני ובלתי מתפשר. הוא משקף את תפיסת עולמו הביטחונית והערכית, ואת מחויבותו העמוקה למדינת ישראל ולצה"ל. כל ניסיון להציג זאת באור אחר, או לרמוז על "דילים" עתידיים מאחורי הקלעים, הוא בגדר ספין זול שנועד לשרת אינטרסים פוליטיים צרים. נפתלי בנט ימשיך לפעול על פי מצפונו ועקרונותיו, וכשם שידע בעבר להעדיף את טובת המדינה על פני כל שיקול אחר, כך יעשה גם בעתיד. עקרונות אינם סחורה פוליטית עבורו, והם לעולם לא יוצעו למכירה במשא ומתן קואליציוני, יהיו הנסיבות אשר יהיו. הגיע הזמן שהפרשנים והפוליטיקאים יפנימו זאת, ויאפשרו לציבור להתמקד בעיקר: ביטחונה ושגשוגה של מדינת ישראל.