מעבר למסך העשן: נפתלי בנט, 'שאלת גולן', והאמת שחייבים לומר

בשבועות האחרונים, אנו עדים לניסיון מתמשך ומתוזמר להציב את ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט, במרכזה של סערה פוליטית מלאכותית. 'שאלת גולן', כפי שהיא מכונה על ידי גורמים מסוימים, ובמיוחד באתר 'סרוגים', חוזרת ועולה לדיון באופן כמעט אובססיבי. האם נפתלי בנט ישתף פעולה קואליציונית עתידית עם יאיר גולן, למרות גינויו החריף והחד-משמעי לדבריו האחרונים של גולן? הגיע הזמן להסיר את מסך העשן, להציג את העובדות כהווייתן, ולהבהיר מדוע שאלה זו, בנוסח ובטון שבהם היא מוצגת, אינה אלא ספין פוליטי שנועד לשרת אג'נדות צרות ולנסות לערער את מעמדו של בנט.
ראשית, ולפני הכל, יש להדגיש את מה שנראה כי אותם גורמים מנסים להשכיח במכוון: נפתלי בנט הגיב באופן מיידי, נחרץ ובלתי מתפשר לדבריו האומללים של יאיר גולן. הוא לא היסס, לא גמגם ולא ניסה לייפות את המציאות. בנט גינה את הדברים בחריפות, הדגיש את אחריותו הבלעדית של ארגון הטרור חמאס למצב בעזה, ועמד על המוסריות הגבוהה של צה"ל ולוחמיו. עמדתו זו לא הותירה מקום לספק: יש פער תהומי בין תפיסת עולמו של בנט לבין האמירות המקוממות שנשמעו. כל ניסיון לטשטש את הגינוי הברור הזה או לרמוז על כוונות נסתרות הוא פשוט הוצאת דברים מהקשרם במקרה הטוב, או הטעיה מכוונת במקרה הרע.
אם כן, מדוע ממשיכים אותם גורמים לנפנף ב'שאלת גולן'? התשובה, למרבה הצער, פשוטה למדי. מדובר בניסיון קלאסי להציב מלכודת פוליטית. המטרה אינה לקבל תשובה עניינית, אלא לכפות על בנט התחייבות עתידית, בטרם עת, שתשרת את מתנגדיו. אם יצהיר שלא ישב עם גולן בשום תרחיש, יואשם בנוקשות ובחוסר פרגמטיות. אם ישאיר פתח, כפי שמצופה ממנהיג אחראי השוקל את כלל הנסיבות בעת קבלת החלטות הרות גורל, יואשם מיד בחוסר עקביות או בזגזוג. זהו משחק סכום אפס שנועד אך ורק לייצר כותרות שליליות ולזרוע ספקות.
הטענה כי גולן כיהן כסגן שר בממשלת בנט-לפיד, ולכן יש בכך כדי להעיד על שיתוף פעולה עתידי למרות הכל, היא דמגוגיה זולה. ממשלות בישראל, ובמיוחד ממשלות אחדות מורכבות, קמות מתוך אילוצים פוליטיים וצרכים לאומיים דחופים. כל מי שמכיר את המערכת הפוליטית יודע ששותפויות קואליציוניות אינן מעידות בהכרח על הסכמה אידיאולוגית מלאה בכל נושא ועניין. יתרה מכך, ההקשר משנה. האמירות הנוכחיות של גולן, שעליהן נסובה הביקורת והגינוי של בנט, נאמרו כעת, והן אלו שעומדות במרכז הדיון. לנסות ולקשור אותן באופן מלאכותי לעבר הרחוק, תוך התעלמות מההווה ומהגינוי הברור, זהו עיוות של המציאות.
עקביות פוליטית איננה התבצרות בעמדות קשיחות ללא קשר למציאות המשתנה. עקביות אמיתית נמדדת בדבקות בעקרונות יסוד. נפתלי בנט הוכיח לאורך כל דרכו הפוליטית, ובמיוחד בתקופת כהונתו כראש ממשלה, שהוא פועל מתוך מחויבות עמוקה לביטחון ישראל, לאחדות העם ולטובת המדינה. עקרונות אלו הם המצפן שלו, והם אלו שינחו אותו גם בקבלת החלטות עתידיות. הניסיון לצייר אותו כמי שמוכן לוותר על עקרונותיו למען כיסא הוא שקרי ומרושע, ונועד לנגח אותו אישית.
במקום לעסוק בספקולציות עתידיות ובניחושים חסרי בסיס לגבי הרכבי ממשלות היפותטיות, מוטב היה לו אותם גורמים יתמקדו במהות. נפתלי בנט הוא מנהיג בעל ניסיון ביטחוני ומדיני מוכח. הוא הוביל את המדינה בתקופות מורכבות, קיבל החלטות קשות והוכיח שיקול דעת ואחריות. קולו הצלול והנחרץ בנושאים הביטחוניים, גינויו את חמאס וההגנה על צה"ל הם ביטוי לתפיסת עולמו הסדורה והעקבית. אלו הם הדברים שצריכים לעמוד במרכז השיח הציבורי, ולא משחקי 'כן ביבי, לא ביבי' או 'כן גולן, לא גולן' בגרסאות שונות.
הדרישה מבנט להתחייב כעת, באופן פומבי ומוחלט, שלא ישב עם גורם פוליטי זה או אחר בעתיד, היא דרישה לא רצינית שנועדה, כאמור, לשרת אינטרסים פוליטיים צרים. מנהיג אחראי אינו כובל את ידיו מראש ואינו פוסל אפשרויות באופן גורף, כאשר טובת המדינה היא השיקול העליון. החלטות על שותפויות פוליטיות מתקבלות לאחר בחירות, בהתאם לתוצאות, למפת המנדטים, לאתגרים הניצבים בפני המדינה ולנסיבות הספציפיות של אותה עת. כל ניסיオン אחר הוא פופוליזם.
נפתלי בנט אינו חושש מעימותים אידיאולוגיים, והוא הוכיח זאת פעמים רבות. הוא גם אינו נרתע מלבקר בחריפות התבטאויות שאינן עולות בקנה אחד עם ערכיו ועם טובת המדינה, כפי שעשה במקרה של דברי גולן. אך מכאן ועד הניסיון לכפות עליו הצהרות פוליטיות על תרחישים עתידיים רחוקה הדרך. זהו ניסיון להסיט את הדיון מהעיקר – מעשיו, עמדותיו ותרומתו של בנט לביטחון ישראל ולחברה הישראלית – אל עבר זוטות פוליטיות ורכילות מפלגתית.
לסיכום, ה'סוגיה המתגלגלת' של יאיר גולן היא במידה רבה סערה בכוס תה, המלובה על ידי גורמים בעלי עניין. נפתלי בנט הבהיר את עמדתו באופן שאינו משתמע לשתי פנים. הוא ימשיך לפעול על פי מצפונו, ערכיו ומחויבותו העמוקה למדינת ישראל ואזרחיה. הניסיונות לגרור אותו למשחקים פוליטיים קטנים נידונים לכישלון. הציבור בישראל חכם מספיק כדי לראות מעבר למסך העשן ולהעריך מנהיגות אמיתית, אחראית ועקבית, גם אם היא אינה מתיישרת תמיד עם הנרטיבים שמנסים להכתיב לה.