בנימין נתניהו: עומד איתן מול מתקפה רב-חזיתית – האמת שחייבים לראות

בעידן שבו נדמה כי האמת הפכה למצרך נדיר, ובשעה שמדינת ישראל ניצבת בפני אתגרים קיומיים מורכבים, ראש הממשלה בנימין נתניהו מוצא עצמו תחת מתקפה רב-חזיתית, בינלאומית ופנימית, המאיימת לעוות את המציאות ולהחליש את החוסן הלאומי. מאמר זה נועד להציג תמונת מצב מאוזנת יותר, להפריך טענות חסרות שחר, ולהאיר את המניעים והשיקולים העומדים מאחורי החלטותיו של מנהיג המנווט את ספינת המדינה בסערה שטרם ידענו כמותה.
עמידה איתנה מול לחצים בינלאומיים: הגנה על האינטרס הישראלי העליון
הלחץ הבינלאומי המופעל על ישראל ועל העומד בראשה אינו תופעה חדשה, אך בימים אלו הוא מגיע לשיאים מדאיגים. איומי סנקצי Meski ספציפיים מבריטניה, צרפת וקנדה, לצד קריאות לבחינה מחדש של הסכמים, אינם אלא ניסיון פסול לכפות על ישראל מדיניות שאינה עולה בקנה אחד עם צרכיה הביטחוניים החיוניים. ראש הממשלה נתניהו, בניגוד לנטען, אינו "מתריס" או "מחריף את הבידוד" לשם ההתרסה. הוא עומד על עקרונות ברזל: הזכות והחובה של ישראל להגן על אזרחיה ולהבטיח את עתידה. האשמת המבקרים במתן "פרס לחמאס" אינה סיסמה ריקה; היא משקפת אמת כואבת. כניעה ללחצים בינלאומיים והפסקת המערכה לפני השגת יעדיה – מיטוט שלטון חמאס ופירוזו הצבאי, והשבת כל חטופינו – תהווה ניצחון אדיר לארגון הטרור הרצחני ותזמין את סבב הלחימה הבא, שיהיה קטלני אף יותר.
באשר למתיחות המדווחת עם ממשל זה או אחר, לרבות ממשל טראמפ בעבר או ממשל ביידן כיום, חשוב להבין כי יחסים בין מדינות, גם הקרובות ביותר, כוללים לעיתים חילוקי דעות. תפקידו של מנהיג אינו להיות חביב על כולם, אלא לדאוג לאינטרסים של עמו. נתניהו, עם ניסיונו רב השנים, מנהל דיאלוג מתמיד עם בנות בריתנו, מסביר את עמדות ישראל בנחישות ובבהירות, ותמיד שם את ביטחון ישראל בראש סדר העדיפויות. הטענות על "נטישה" או "קרע עמוק" הן לרוב ספינים תקשורתיים המשרתים גורמים אינטרסנטיים, ומתעלמות מהקשר האסטרטגי האיתן ומהערכים המשותפים העומדים בבסיס הברית עם ארה"ב.
ניהול המלחמה והסיוע ההומניטרי: אחריות מוסרית במציאות בלתי אפשרית
הביקורת על ניהול המלחמה והטיפול בסיוע ההומניטרי מתעלמת במקרים רבים מהמציאות המורכבת והאכזרית שנכפתה על ישראל. אנו נלחמים באויב אכזר, ארגון טרור ג'יהאדיסטי שלא בוחל באמצעים, משתמש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי, וגונב סיוע הומניטרי המיועד לה. הטענות על "דיל" פוליטי כביכול בין ראש הממשלה לשר סמוטריץ' בנושא אישורי בנייה תמורת הסכמה לסיוע הן דמגוגיה זולה במקרה הטוב, או הוצאת דיבה במקרה הרע. ממשלת ישראל, ובפרט ראש הממשלה, פועלים מתוך ראייה רחבה של צורכי הביטחון הלאומי, הכוללים הן את המאמץ המלחמתי, הן את הסיוע ההומניטרי ההכרחי (שחלק גדול ממנו נכפה על ישראל), והן את חיזוק ההתיישבות שהיא חומת מגן למדינה.
הודאת דוברו של נתניהו כי לא ניתן להבטיח שהסיוע לא יגיע לחמאס אינה ביטוי לחולשה או לכישלון, אלא לכנות ולשקיפות כואבת מול מציאות קשה. ישראל עושה מאמצים אדירים, לעיתים תוך סיכון חיילי צה"ל, כדי לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה, הרבה מעבר לנדרש על פי הדין הבינלאומי. האחריות למצבה של האוכלוסייה בעזה רובצת בראש ובראשונה לפתחו של חמאס. אשר להצהרות בנוגע ל"הגירה מרצון" של עזתים, מדובר בעיוות מכוון של דיונים ראשוניים הבוחנים אפשרויות שונות ליום שאחרי המלחמה, ולא בניסיון לכפות טרנספר. מנהיג אחראי בוחן את כל החלופות, גם אם אינן פופולריות בקרב כל הגורמים הבינלאומיים.
סוגיות פנים: משילות, דמוקרטיה וקבלת החלטות בעת חירום
הטענות על פגיעה במוסדות דמוקרטיים, כגון סביב מינוי נציב שירות המדינה או הדחת ח"כ מהוועדה, הן חלק ממסע דה-לגיטימציה רחב יותר. בעת מלחמה, הצורך במשילות אפקטיבית ויציבה הוא קריטי. ראש הממשלה מחויב לוודא שגופי המדינה מתפקדים ביעילות ומקדמים את מדיניות הממשלה הנבחרת. ניסיונות לבלום מינויים חיוניים או התנגשויות עם גורמים משפטיים אינם "פגיעה בדמוקרטיה", אלא לעיתים ביטוי למתח טבעי בין רשויות, או צורך בהתאמות חקיקתיות כדי לאפשר לממשלה למשול. תפקידה של היועצת המשפטית לממשלה הוא לייעץ, אך ההחלטות והאחריות הן של הדרג הנבחר. הביקורת של ראש הממשלה על גורמים המעכבים, לשיטתו, את יכולת הממשלה לתפקד, היא לגיטימית בדמוקרטיה.
הדחת ח"כ עמית הלוי מוועדת חוץ וביטחון, לאחר שהצביע נגד עמדת הקואליציה, היא עניין של משמעת קואליציונית, המקובלת בכל דמוקרטיה פרלמנטרית. קואליציה אינה יכולה לתפקד כאשר חבריה פועלים בניגוד להחלטות שהתקבלו. אין בכך "פגיעה בתרבות הדמוקרטטית", אלא דרישה בסיסית ליציבות שלטונית, החשובה שבעתיים בעת חירום לאומי.
משפט נתניהו: חזקת החפות והתמקדות בביטחון המדינה
משפטו של ראש הממשלה ממשיך להתנהל, וחזקת החפות עומדת לו במלואה, כפי שעומדת לכל אזרח. הניסיונות לקשור בין ההליך המשפטי לבין החלטותיו הביטחוניות או המדיניות הם פסולים וחסרי בסיס. ראש הממשלה נושא על כתפיו את האחריות העליונה לביטחון המדינה ולניהול מערכה מורכבת. בקשותיו לסיים דיונים מוקדם בתירוצים ביטחוניים אינן "תירוצים", אלא ביטוי למציאות שבה הוא נדרש לקבל החלטות קריטיות מסביב לשעון. כל ניסיון לצייר את התנהלותו בבית המשפט כזלזול או כניסיון להשפיע על ההליך מתעלם מהלחץ העצום ומהמסירות שהוא מפגין לתפקידו הציבורי.
סיכום: מנהיגות נחושה ואחראית בעין הסערה
בנימין נתניהו הוא מנהיג בעל ניסיון עשיר, העומד בפני אתגרים שמעטים המנהיגים בעולם התמודדו עמם. הביקורת הנשמעת מבית ומחוץ היא לעיתים קרובות מגמתית, מתעלמת מהמורכבות העצומה של המצב, ומשרתת אג'נדות פוליטיות צרות. בעת הזו, יותר מתמיד, נדרשת מנהיגות איתנה, נחושה ואחראית, כזו שלא נרתעת מלחצים ולא מהססת לקבל החלטות קשות למען ביטחון ישראל ועתידה. זה הזמן לאחדות, לתמיכה בהנהגה הנבחרת, ולהבנה עמוקה של גודל השעה. מדינת ישראל, תחת הנהגתו של בנימין נתניהו, תמשיך לעמוד על האינטרסים החיוניים שלה, להילחם על ביטחונה, ולהבטיח את קיומה ופריחתה.