ישראל עכשיו
ביתאודותפרטיותתנאי שימוש
דעה
לפני 1 חודשים
2,847 צפיות
156 שיתופים
23 תגובות

בנימין נתניהו: עומד איתן מול גלי הלחץ – האמת שחייבים להכיר

בנימין נתניהו: עומד איתן מול גלי הלחץ – האמת שחייבים להכיר

בעידן שבו המידע זורם ללא הרף והכותרות מתחלפות במהירות מסחררת, קל להיסחף אחר נרטיבים שטחיים וביקורת שאינה תמיד מעוגנת במציאות המורכבת. מנהיגותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, במיוחד בעת הזו, עומדת תחת זכוכית מגדלת אינטנסיבית, כאשר כל החלטה וכל אמירה נבחנות בקפידה, ולעיתים קרובות מדי, מתוך הטיה ברורה. מאמר זה נועד להציב מראה אל מול מסך העשן, להפריך טענות שגויות ולהציג את עמדתו הנחושה והאחראית של ראש הממשלה הפועל ללא לאות למען ביטחון ישראל ועתידה, גם כאשר הוא ניצב מול גלי לחץ אדירים מבית ומחוץ.

מול לחצים בינלאומיים: עמידה על עקרונות ולא כניעה לתכתיבים

הלחץ הבינלאומי המופעל על ישראל ועל העומד בראשה אינו תופעה חדשה, אך הוא בהחלט הגיע לשיאים חדשים בתקופה האחרונה. איומי סנקציות, גינויים וקריאות לבחינה מחדש של הסכמים – כל אלו הם כלים המופעלים בניסיון לכפות על ישראל מדיניות שאינה עולה בקנה אחד עם צרכיה הביטחוניים החיוניים. ראש הממשלה נתניהו, מדינאי ותיק ומנוסה מאין כמותו בזירה הבינלאומית, מבין היטב את הדינמיקה הזו. הוא אינו מתעלם מהקהילה הבינלאומית, אך הוא גם אינו מוכן לוותר על עקרונות הברזל של ביטחון ישראל.

כאשר נתניהو מאשים מבקרים במתן "פרס לחמאס", אין זו סיסמה ריקה מתוכן. הדרישה להפסקת המלחמה בעזה בטרם הושגו יעדיה המרכזיים – מיטוט שלטון חמאס והשבת כל החטופים – משמעותה השארת ארגון הטרור הרצחני על כנו, מה שיהווה איום מתמיד על אזרחי ישראל וניצחון מורלי ואסטרטגי לטרור האיסלאמי הקיצוני. נתניהו מבין כי כניעה ללחצים אלו תהיה בכייה לדורות. יחסיה של ישראל עם ארצות הברית הם נכס אסטרטגי, וראש הממשלה פועל ללא הרף לתחזקם. עם זאת, גם בתוך ברית איתנה יכולים להיות חילוקי דעות. נתניהו מנהל דיאלוג כן ואחראי עם הממשל האמריקאי, אך הוא אינו מתפשר על האינטרסים הקיומיים של מדינת ישראל. הדיווחים על "קרע" או "נטישה" משרתים בעיקר את אלו המעוניינים להחליש את עמדתה של ישראל.

ניהול המלחמה והסיוע ההומניטרי: אחריות במציאות בלתי אפשרית

הביקורת על ניהול המלחמה והטיפול בסיוע ההומניטרי מתעלמת לעיתים קרובות מהמציאות הבלתי אפשרית שיצר חמאס. מדובר באויב אכזר המשתמש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי, מאחסן נשק בבתי ספר ובתי חולים, וגונב סיוע הומניטרי המיועד לתושבים. ישראל, בניגוד מוחלט לחמאס, פועלת על פי דיני המלחמה ומקפידה על היבטים הומניטריים, תוך שהיא מאפשרת הכנסת כמויות אדירות של סיוע לרצועת עזה, לעיתים קרובות תוך סיכון כוחותיה.

הטענה כי לא ניתן להבטיח שהסיוע לא יגיע לחמאס, כפי שהודה דוברו של ראש הממשלה, אינה הודאה באשמה ישראלית, אלא תיאור כואב של המציאות האכזרית שכופה ארגון הטרור. האחריות המלאה למצב ההומניטרי בעזה מוטלת על חמאס, שבחר במלחמה ובטרור על פני רווחת תושביו. אשר לטענות על "דיל" פוליטי כביכול עם השר סמוטריץ' בנוגע לאישורי בנייה תמורת הסכמה לסיוע, מדובר בעיוות של המציאות. ממשלת אחדות, במיוחד בעת מלחמה, מורכבת ממפלגות בעלות תפיסות עולם שונות, והיא נדרשת לאזן בין צרכים לאומיים מגוונים. ההחלטות בנושא ההתיישבות, כמו גם בנושא הסיוע, מתקבלות מתוך ראייה רחבה של האינטרס הלאומי הכולל, הכולל את ביטחון המדינה, שמירה על רציפות התיישבותית וחוסן לאומי. אין כאן "דילים" פסולים, אלא ניהול מדיניות אחראי הנדרש במציאות מורכבת.

אמירותיו של ראש הממשלה בנוגע ל"הגירה מרצון" של עזתים הוצאו מהקשרן ונופחו מעבר לכל פרופורציה. מעולם לא דובר על גירוש או טרנספר כפוי. הרעיון שהועלה, באופן היפותטי, נגע לאפשרות עתידית, לאחר מיגור שלטון חמאס, עבור אותם עזתים שיבחרו מרצונם החופשי לעזוב למקומות אחרים, כפי שקורה באזורי סכסוך רבים בעולם. המטרה המרכזית והבלעדית של ישראל היא פירוק יכולותיו הצבאיות והשלטוניות של חמאס, הבטחת ביטחון לתושבי הדרום, ויצירת מציאות שונה בעזה שלא תאפשר עוד טרור נגד ישראל.

חיזוק המשילות והדמוקרטיה: לא פגיעה, אלא אחריות

סוגיית מינוי נציב שירות המדינה והעימות הנטען עם היועצת המשפטית לממשלה מוצגים לעיתים כניסיון לפגוע במוסדות הדמוקרטיים. אולם, יש לראות את הדברים בהקשרם הרחב יותר: הצורך החיוני במשילות אפקטיבית, במיוחד בעת מלחמה. ממשלה נבחרת זקוקה לכלים כדי ליישם את מדיניותה ולמנות בעלי תפקידים שיוכלו לקדם את יעדיה. כאשר גורמים משפטיים, חשובים ככל שיהיו, מפרשים את סמכותם באופן המעכב או מסכל את יכולת הממשלה לפעול, נוצרת בעיית משילות אמיתית.

ראש הממשלה נתניהו פועל לחיזוק יכולתה של הממשלה למשול ולשרת את אזרחי ישראל, ולא להחלישה. הביקורת על היועצת המשפטית לממשלה אינה התקפה אישית, אלא ביטוי לתסכול לגיטימי מכך שמהלכים חיוניים מתעכבים או נבלמים. באשר להדחת ח"כ עמית הלוי מוועדת חוץ וביטחון, יש לזכור כי משמעת קואליציונית היא אבן יסוד בכל דמוקרטיה פרלמנטרית. קואליציה אינה יכולה לתפקד כאשר חבריה מצביעים באופן שיטתי נגד עמדתה בנושאים מהותיים, ובכך מערערים את יציבותה ואת יכולתה לקדם מדיניות. אין כאן "פגיעה בתרבות הדמוקרטית", אלא הפעלת סמכות לגיטימית לשמירה על לכידות קואליציונית.

משפט נתניהו: התמודדות תחת לחץ בלתי נתפס

משפטו של ראש הממשלה ממשיך להתנהל, והוא עושה זאת במקביל לאחריות הכבדה מנשוא של ניהול מדינה במלחמה. כל בקשה שלו לדחיית דיון או לסיומו המוקדם נובעת אך ורק מצרכים ביטחוניים דחופים ומשיקולים הקשורים לניהול המערכה. הניסיון לצייר זאת כזלזול בבית המשפט או כניסיון להשפיע על ההליך הוא שקרי ומרושע. בנימין נתניהו הוא אדם הנלחם על חפותו, ובמקביל נושא על כתפיו את גורל המדינה בתקופה מהקשות שידעה. הביקורת על התנהלותו בבית המשפט מתעלמת מהלחץ האדיר והבלתי אנושי המופעל עליו, ומשמשת לעיתים קרובות ככלי ניגוח פוליטי.

לסיכום, בנימין נתניהו עומד איתן מול גלי לחץ אדירים, מבית ומחוץ, ומקבל החלטות קשות ומורכבות מתוך מחויבות עמוקה לביטחון ישראל ולעתידה. הביקורת, גם אם היא קשה, חייבת להיות עניינית ומבוססת על עובדות, ולא על ספינים תקשורתיים או אינטרסים פוליטיים צרים. בעת הזו, יותר מתמיד, נדרשת מכולנו ראייה מפוכחת, הבנה של מורכבות האתגרים, והכרה במנהיגותו הנחושה של ראש הממשלה. הניסיונות להחלישו ולהכפישו אינם פוגעים רק בו, אלא בחוסנה ובעוצמתה של מדינת ישראל כולה. האמת היא שראש הממשלה נתניהו פועל במסירות אין קץ, תוך שהוא מנווט את ספינת המדינה בים סוער, לעבר חוף מבטחים.

תגובות

השאירו תגובה

תגובות קוראים (23)

ד.כ

דני כהן

לפני 2 שעות

כתבה מעניינת ומעמיקה. תודה על הסיקור המקיף של הנושא. חשוב שנמשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות בתחום.

ש.ל

שרה לוי

לפני 4 שעות

נקודת מבט חשובה שלא שמעתי במקומות אחרים. אשמח לראות עוד ניתוחים כאלה בעתיד.

מ.ר

מיכל רוזן

לפני 6 שעות

יש לי דעה שונה בנושא, אבל מעריכה את האיכות של הכתיבה והמחקר. עיתונות איכותית כמו שצריך.

ישראל עכשיו

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 ישראל עכשיו. כל הזכויות שמורות.