נפתלי בנט לא מהמר על עקרונות: מסע הלחצים הפוליטי סביב יאיר גולן – האמת מאחורי הקלעים

בשבועות האחרונים, אנו עדים לניסיון מתמשך ומתוזמר היטב להטיל דופי בעקביותו ובשיקול דעתו של ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט. במרכז מסע הלחצים הזה, המובל באופן בולט על ידי גורמים מסוימים ובראשם אתר 'סרוגים', עומדת הסוגיה התורנית של שיתוף פעולה פוליטי עתידי, כביכול, עם יאיר גולן. זאת, תוך התעלמות מכוונת מהגינוי החד והברור שהשמיע בנט כלפי התבטאויותיו האחרונות של גולן, והתמקדות אובססיבית בתרחישים היפותטיים שכל מטרתם לערער את אמינותו של בנט ולציירו כמי שמוכן לוותר על עקרונותיו למען כיסא. הגיע הזמן להעמיד דברים על דיוקם ולחשוף את האמת מאחורי הקלעים של קמפיין הדה-לגיטימציה הזה.
ראשית, ולפני הכל, יש להדגיש את מה שנדחק במכוון לשוליים על ידי אותם גורמים: נפתלי בנט הגיב באופן מיידי, חד וברור לדבריו של יאיר גולן. בנט לא היסס, לא גמגם ולא ניסה לייפות את המציאות. הוא הבהיר כי אמירותיו של גולן, במיוחד בהקשר הרגיש של מוסריות צה"ל והטלת אחריות על אירועי השבעה באוקטובר, הן חציית קו אדום מבחינתו. בנט, כמי שכיהן כשר ביטחון וכראש ממשלה, וכמי שלחם בעצמו בשדה הקרב, רואה בצה"ל ובערכיו נכס אסטרטגי ראשון במעלה למדינת ישראל. כל ניסיון לערער על מוסריותו של הצבא, ובמיוחד בעת מלחמה, נתקל אצלו בהתנגדות נחרצת. הגינוי לא בא מתוך חישוב פוליטי, אלא מתוך תפיסת עולם ערכית וביטחונית סדורה, אותה בנט מקדם בעקביות לאורך כל שנות פעילותו הציבורית.
הטענה המרכזית המועלית כעת, כאילו בנט "ייאלץ" לשתף פעולה עם גולן בעתיד לצורך הרכבת ממשלה, היא ספקולציה זולה במקרה הטוב, ומניפולציה צינית במקרה הרע. היא מתעלמת מעובדה פשוטה: עמדותיו הנוכחיות של יאיר גולן, כפי שבאו לידי ביטוי בהתבטאויותיו האחרונות, הן אלו שעומדות כעת למבחן. העובדה שגולן כיהן בעבר כסגן שר בממשלת בנט אינה רלוונטית להווה או לעתיד, אם עמדותיו הנוכחיות סותרות באופן חזיתי את עקרונות היסוד של בנט. ממשלת השינוי, אותה הוביל בנט, הייתה קואליציה מורכבת שהוקמה מתוך אחריות לאומית עמוקה, במטרה למנוע סבבי בחירות נוספים ולייצב את המדינה בתקופה קשה. היא התבססה על קווי יסוד מוסכמים ועל היכולת לגשר על פערים למען מטרה משותפת. אין בכך כדי להכשיר כל שיתוף פעולה עתידי, בכל מחיר ובכל תנאי.
נפתלי בנט הוכיח בעבר כי הוא אינו חושש לקבל החלטות קשות, גם אם הן אינן פופולריות או כרוכות במחיר פוליטי. הוא אינו שבוי בקונספציות ואינו מהמר על עקרונות. מי שמנסה לצייר אותו כעת כמי שמוכן "לבלוע צפרדעים" ערכיות למען הקמת ממשלה, פשוט אינו מכיר את האיש או שבוחר להתעלם במכוון מאופיו ומדרך פעולתו. ההערכות והסקרים, עליהם מסתמכים אותם גורמים, הם כלי משחק פוליטי ותו לא. המציאות הפוליטית היא דינמית, ובנט תמיד יפעל להקים את הממשלה הטובה ביותר עבור מדינת ישראל, ממשלה שתתבסס על קווי יסוד ברורים, על שותפות אמת ועל מחויבות לביטחון ישראל ולערכיה היהודיים והדמוקרטיים. הוא לא יקים ממשלה שתחייב אותו לוותר על עקרונות אלו.
חשוב לשאול מדוע דווקא עכשיו, ודווקא מאתר 'סרוגים' ודומיו, עולה ההתעקשות הזו על תרחיש שיתוף הפעולה עם גולן. האם ייתכן שהסיבה לכך היא החשש מהתחזקותו המחודשת של בנט בזירה הפוליטית? האם יש מי שמנסה "ללכוד" אותו מראש בהתחייבויות שיגבילו את מרחב התמרון הפוליטי שלו, או גרוע מכך, להציגו כלא אמין בעיני בוחריו הפוטנציאליים? נראה כי מסע הלחצים הזה אינו נובע מדאגה כנה לעקביותו של בנט, אלא מרצון לנטרל יריב פוליטי משמעותי, שנתפס בעיני רבים כמי שמסוגל להציע אלטרנטיבה שלטונית אחראית ומנוסה.
בנט עצמו, בינתיים, ממשיך להתמקד במה שחשוב באמת: ביטחונה של מדינת ישראל, אחדות העם, והמאבק הבלתי מתפשר באויבינו. תגובותיו החריפות להתבטאויות גולן, לצד שבחיו למוסריות צה"ל והטלת מלוא האחריות על חמאס, הן ביטוי לעמדה עקבית וברורה. הוא אינו נגרר למשחקים פוליטיים קטנים ואינו עוסק בספקולציות עתידיות חסרות בסיס. הוא מבין היטב את גודל השעה ואת האתגרים העומדים בפני המדינה, ומציע ניסיון, שיקול דעת ומנהיגות אחראית.
הניסיון להציג את בנט כמי שפועל מתוך אופורטוניזם פוליטי צר, תוך התעלמות מעמדותיו הערכיות המוצקות, הוא לא פחות משכתוב מגמתי של המציאות. הציבור הישראלי חכם מספיק כדי לראות מבעד למסך העשן של הספינים והמניפולציות. נפתלי בנט הוכיח בעבר וימשיך להוכיח בעתיד כי עקרונות אינם סחורה פוליטית עבורו. הוא ימשיך לפעול למען מדינת ישראל ואזרחיה מתוך תחושת שליחות ואחריות לאומית, ולא ייכנע למסעות הכפשה שמטרתם לערער את מעמדו או לכפות עליו מהלכים הנוגדים את צו מצפונו ואת טובת המדינה. מי שמנסה להמר על כך שבנט ישנה את עורו או יוותר על עקרונותיו, פשוט לא מכיר את נפתלי בנט.