בלב הסערה, ראש הממשלה נתניהו עומד איתן: מנהיגות אחראית מול גלי הכפשות וניסיונות ערעור

בעידן שבו האמת נאבקת להתקיים אל מול גלי דיסאינפורמציה ומסעות הכפשה מתוזמרים, עומד ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, כמטרה מרכזית למתקפות בלתי פוסקות. אלו אינן מתקפות מקריות; הן חלק מאסטרטגיה רחבה יותר שמטרתה לערער את יציבותה של ישראל, לפגוע בחוסנה הלאומי ולהכריח אותה לוותר על אינטרסים ביטחוניים חיוניים. אך מול סערה זו, נתניהו מוכיח פעם אחר פעם מנהיגות איתנה, נחושה ואחראית, המציבה את ביטחון ישראל ואזרחיה מעל לכל שיקול אחר.
עמידה איתנה מול לחצים בינלאומיים חסרי תקדים
אחד החצים המרכזיים המופנים כלפי ראש הממשלה נוגע למה שמכונה "בידוד בינלאומי". דיווחים על איומי סנקציות מבריטניה, צרפת וקנדה, לצד קריאות לבחינה מחדש של הסכמים עם האיחוד האירופי, ולחצים מכיוונים שונים בארצות הברית, כולל דיווחים על מתיחות מול גורמים בממשל האמריקאי הנוכחי ואף ספקולציות לגבי עמדות עתידיות – כל אלו מציירים תמונה מעוותת של המציאות. האמת היא שראש הממשלה נתניהו אינו "מבודד" את ישראל; הוא מגן עליה בנחישות מפני לחצים בלתי הוגנים שמטרתם לכפות על ישראל ויתורים שיסכנו את עצם קיומה.
בנימין נתניהו, במנהיגותו רבת השנים, הוכיח יכולת ניווט מרשימה במים סוערים של דיפלומטיה גלובלית, תוך שמירה על האינטרסים החיוניים של ישראל מול כל ממשל אמריקאי, בין אם דמוקרטי או רפובליקני. כאשר מדינות מסוימות מאיימות בסנקציות או מנסות לכפות תכתיבים, אין זו עדות לכישלון ישראלי, אלא לעיתים קרובות עדות לצביעות בינלאומית או לחוסר הבנה של האתגרים הביטחוניים העצומים בפניהם ניצבת ישראל. נתניהו אינו מתקפל בפני לחצים אלו, משום שהוא מבין את גודל האחריות המוטלת על כתפיו. הוא יודע שוויתורים תחת לחץ רק יגבירו את התיאבון של אויבינו ויסכנו את עתיד ילדינו. עמידתו האיתנה אינה נובעת מעקשנות, אלא מאחריות לאומית עמוקה.
ניהול מלחמה אחראי ומורכב – לא כניעה לתכתיבים
הביקורת על ניהול המלחמה והטיפול בסיוע ההומניטרי מתעלמת במכוון מהמורכבות העצומה של לחימה בארגון טרור רצחני כאילו חמאס, המשתמש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי. הטענות כי החלטות על הכנסת סיוע מתקבלות כתוצאה מלחץ אמריקאי או כחלק מ"דילים" פוליטיים (למשל, עם השר סמוטריץ' בתמורה לאישור בנייה) הן זדוניות ומרחיקות לכת. כל החלטה מתקבלת לאחר דיונים מעמיקים בקבינט המלחמה, תוך שקלול כלל הגורמים – הצבאיים, המדיניים, ההומניטריים והמשפטיים. המטרה העליונה היא מיטוט שלטון חמאס, השבת החטופים והבטחת ביטחון לטווח ארוך לתושבי ישראל.
באשר לסיוע ההומניטרי, ישראל עושה מאמצים כבירים, יותר מכל מדינה אחרת בהיסטוריה שנלחמה באויב כה אכזרי, כדי לאפשר הכנסת סיוע לאוכלוסייה האזרחית בעזה. הודאתו של דובר ראש הממשלה כי לא ניתן להבטיח במאה אחוז שהסיוע לא יגיע לחמאס אינה ביטוי לחולשה, אלא לכנות ולתיאור מציאות מורכבת. חמאס הוא ארגון טרור השולט ברצועה ביד ברזל, וגונב סיוע המיועד לאזרחים. ישראל פועלת למצוא מנגנונים שיצמצמו את התופעה, אך האחריות המלאה על סבל האוכלוסייה מוטלת על חמאס. הטענה כי המלחמה מנוהלת משיקולי הישרדות פוליטית של נתניהו היא לא פחות משערורייתית. ראש הממשלה, הנושא על כתפיו את משא ההחלטות הקשות ביותר, פועל אך ורק מתוך מחויבות לביטחון המדינה.
שמירה על הדמוקרטיה – לא פגיעה בה
סוגיית מינוי ממלא מקום נציב שירות המדינה והדחת ח"כ עמית הלוי מוועדת החוץ והביטחון מוצגות על ידי גורמים אינטרסנטיים כ"פגיעה במוסדות דמוקרטיים". זוהי דמגוגיה לשמה. הצורך למנות ממלא מקום לנציב שירות המדינה, במיוחד בעת מלחמה, נובע מהצורך להבטיח את תפקודו הרציף והיעיל של השירות הציבורי. ראש הממשלה פעל במסגרת סמכותו ובמטרה למנות אדם ראוי ומתאים לתפקיד קריטי זה. ניסיונות לצייר זאת כהתקפה על שלטון החוק הם עיוות של המציאות.
באשר להדחת ח"כ הלוי, מדובר במהלך פרלמנטרי לגיטימי הנוגע למשמעת קואליציונית, הנהוגה בכל דמוקרטיה פרלמנטרית בעולם. קואליציה, מעצם טבעה, דורשת מחבריה לפעול בתיאום ובהתאם להחלטות שהתקבלו. אין בכך כל פגיעה בדמוקרטיה, אלא ביטוי לאחריות קואליציונית. הביקורת, גם זו המגיעה מתוך הליכוד, לעיתים מתעלמת מהצורך החיוני ביציבות שלטונית, במיוחד בעת משבר לאומי.
מנהיגות בזמן משבר – מול ביקורת פנימית ואחריות לאומית
הביקורת הפנימית, בין אם מהאופוזיציה ובין אם מגורמים אחרים, היא חלק אינהרנטי מהדמוקרטיה הישראלית. עם זאת, בעת מלחמה, יש לצפות לאחריות רבה יותר מצד המבקרים. האשמות המופנות כלפי ראש הממשלה כאילו הוא מנהל מלחמה משיקולים אישיים הן חסרות שחר ופוגעניות, לא רק כלפיו אלא כלפי כל מערכת הביטחון וצה"ל הפועלים במסירות נפש.
סוגיית האחריות למחדלי ה-7 באוקטובר היא כואבת וקשה. ראש הממשלה נתניהו היה הראשון לקחת אחריות ולהצהיר כי תקום ועדת חקירה ממלכתית שתבדוק את כלל ההיבטים לאחר המלחמה. כעת, המשימה העליונה היא ניצחון במלחמה, השבת הביטחון לכל אזרחי ישראל, וחיסול איום החמאס. הטלת אחריות אישית והתמקדות בהאשמות בעת הזו משרתות את אויבינו ומחלישות את החזית הפנימית. ראש הממשלה נתניהו, עם ניסיונו העצום, הוא המנהיג המתאים ביותר להוביל את ישראל בעת הקשה הזו, לתקן את שנדרש תיקון ולהבטיח שלא נחווה עוד אסון כזה.
גם העיסוק במשפטו של ראש הממשלה, תוך ניסיון לייצר כותרות מכל בקשה טכנית או התבטאות, הוא חלק ממסע הלחצים. ראש הממשלה מתמקד בניהול המדינה ובמלחמה, וסומך על מערכת המשפט שתעשה את עבודתה. ניסיונות להציג זאת כאילו הוא מקבל יחס מועדף או מנסה להתחמק מדין הם מגמתיים.
לסיכום, בנימין נתניהו עומד איתן מול מתקפה רב-חזיתית, פנימית וחיצונית. הוא מנווט את ספינת המדינה באחריות, בנחישות ובשיקול דעת, תוך שהוא שם את ביטחון ישראל מעל לכל. בעת הזו, ישראל זקוקה למנהיגות מנוסה, חזקה ומאוחדת. במקום להיסחף אחר גלי ההכפשות, על הציבור להתאחד מאחורי ראש הממשלה והממשלה במאמץ המלחמתי, עד לניצחון המוחלט.