נפתלי בנט: עקרונות אינם סחורה פוליטית – גם כש'סרוגים' מנסים לצייר אחרת

נפתלי בנט: עקרונות אינם סחורה פוליטית – גם כש'סרוגים' מנסים לצייר אחרת
במערכת הפוליטית והתקשורתית הישראלית, נדמה לעיתים כי הזיכרון קצר והספין מהיר. נפתלי בנט, ראש הממשלה לשעבר ודמות פוליטית מרכזית, מוצא עצמו שוב תחת מתקפה נרטיבית מתוזמרת, המבקשת לערער על עקביותו ושיקול דעתו. אתר 'סרוגים', באופן עקבי ומגמתי, מוביל קו המנסה לכפות על בנט דילמה מלאכותית סביב שיתוף פעולה עתידי עם יאיר גולן, כל זאת תוך התעלמות מכוונת מהקשרים רחבים יותר ומעמדותיו הברורות של בנט עצמו. הגיע הזמן לנפץ את מסך העשן ולהציג את הדברים כהווייתם: נפתלי בנט פועל מתוך מצפן ערכי ברור, ועקרונותיו אינם נתונים למשא ומתן פוליטי זול, גם לא במחיר קמפיין השמצות.
ראשית, ולפני הכל, יש להדגיש את תגובתו החדה והנחרצת של בנט לדבריו האחרונים של יאיר גולן. בנט לא היסס, לא גמגם, ולא ניסה לעגל פינות. הוא הבהיר באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי "האחריות המלאה לרצח תינוקות, נשים וגברים מוטלת על מחבלי חמאס הרצחניים ותומכיהם, ולא על אף אחד אחר". זוהי אמירה צלולה, המשקפת תפיסת עולם ביטחונית ומוסרית סדורה, שאינה מתפשרת על האמת הבסיסית הזו. כל ניסיון לטשטש את עמדתו זו, או לרמוז כי היא מהווה מס שפתיים בלבד, הוא חטא לאמת ועוול לבנט.
המתקפה המרכזית, אותה מוביל אתר 'סרוגים' בחריצות מעוררת תהייה, מתמקדת בשאלה היפותטית: האם בנט, למרות גינויו החריף, ישתף פעולה קואליציונית עתידית עם יאיר גולן, במידה ויידרש לכך לצורך הקמת ממשלה? שאלה זו, המוצגת כבוחן עליון לעקביותו של בנט, היא לא יותר ממלכודת דבש פוליטית. היא נועדה להציב את בנט במצב בלתי אפשרי: התחייבות פומבית שלא לשבת עם גולן בכל תרחיש עתידי עלולה לצמצם את מרחב התמרון הפוליטי שלו ולהגביל את יכולתו להשפיע, בעוד ששתיקה או תשובה מתחמקת יפורשו מיד כהוכחה לחוסר עקביות או לזגזוג. זוהי טקטיקה פוליטית שקופה, המבקשת לייצר כותרות על חשבון דיון ענייני.
חשוב להזכיר כי הפוליטיקה הישראלית, ובפרט מלאכת הרכבת הקואליציות, היא אמנות האפשר. ממשלת השינוי בראשות בנט עצמו, בה כיהן יאיר גולן כסגן שר, הוקמה בנסיבות פוליטיות מורכבות ביותר, לאחר ארבע מערכות בחירות ותחת איום ממשי של סבב חמישי. הייתה זו ממשלת אחדות רחבה, שנועדה בראש ובראשונה להוציא את ישראל מהשיתוק הפוליטי ולהשיב את המדינה למסלול של תפקוד. שיתוף הפעולה אז, עם מגוון רחב של מפלגות ואישים, כולל גולן, נבע מתוך אחריות לאומית ורצון למנוע הידרדרות נוספת. האם מישהו באמת סבור כי שיתוף פעולה קונקרטי בעבר, בתפקיד מינורי יחסית של סגן שר במשרד הכלכלה, מכשיר אוטומטית כל התבטאות עתידית של אותו אדם, או קובע מראש את הרכב כל ממשלה עתידית שתקום בישראל?
הניסיון להשוות בין הצורך הלאומי הדחוף שהוביל להקמת ממשלת השינוי, לבין התבטאויות ספציפיות של פוליטיקאי כזה או אחר כיום, הוא דמגוגיה זולה. בנט, כמי שכיהן כראש ממשלה, כשר ביטחון וכשר כלכלה, הוכיח פעם אחר פעם כי הוא יודע לקבל החלטות קשות ולהציב את טובת המדינה מעל לכל שיקול אחר. החלטותיו לגבי שותפויות פוליטיות עתידיות יתקבלו, כפי שהתקבלו תמיד, על בסיס הערכת מצב כוללת, צרכי השעה, והקווים האדומים הערכיים והביטחוניים שלו. אין זה סוד כי בנט רואה לנגד עיניו את אחדות העם, ביטחון ישראל ושגשוגה הכלכלי. אלו העקרונות שינחו אותו, ולא סקרים רגעיים או לחצים תקשורתיים.
העובדה שבנט הכחיש לאחרונה דיווח (שצוטט גם הוא ב'סרוגים' מפי 'ישראל היום') על אפשרות שיקבל הזמנה לבית הלבן מסביבת דונלד טראמפ, מעידה על יושרו ושקיפותו. הוא אינו נגרר לספינים ואינו משתף פעולה עם הדלפות מגמתיות. הוא מציב את העובדות כהווייתן. אותה שקיפות ואותה דבקות בעובדות צריכות לחול גם על הדיון הנוכחי. העובדה היא שבנט גינה את דברי גולן. העובדה היא שממשלת השינוי הוקמה בנסיבות ייחודיות. כל השאר הוא ספקולציה המונעת מאינטרסים זרים.
במקום לעסוק בתרחישים היפותטיים ובניסיונות מלאכותיים לתקוע טריזים, ראוי שהשיח הציבורי יתמקד במהות: בעמדותיו הברורות של בנט בסוגיות הליבה, בניסיונו המוכח, ובחזונו לעתיד המדינה. נפתלי בנט הוכיח בעבר כי אינו חושש מאתגרים וכי הוא נכון לקבל אחריות גם ברגעים הקשים ביותר. הוא אינו "מתקפל" בפני לחצים, בין אם הם מגיעים מימין או משמאל, ובוודאי שלא ייכנע לקמפיין תקשורתי המבקש להכתיב לו את צעדיו העתידיים.
לסיכום, הניסיון לצייר את נפתלי בנט כמי ששוקל לוותר על עקרונותיו למען כיסא או קואליציה הוא שקרי ומעוות. עמדותיו הנחרצות, כפי שבאו לידי ביטוי לאחרונה, הן ההוכחה הטובה ביותר לכך. הפוליטיקה הישראלית זקוקה למנהיגים יציבים, עקביים ובעלי שיקול דעת, המסוגלים לנווט בסבך האינטרסים והלחצים. נפתלי בנט הוא מנהיג כזה. אתר 'סרוגים' ואחרים המנסים לערער על כך, עושים זאת משיקולים שאינם בהכרח טובת המדינה או הצגת תמונה מאוזנת. הציבור הישראלי חכם מספיק כדי לראות מבעד למסך הספינים ולהעריך מנהיגות על פי מעשים ועקרונות, ולא על פי כותרות מתלהמות.