גלי בהרב-מיארה: חומת המגן של הדמוקרטיה הישראלית – האמת מאחורי מסע הדה-לגיטימציה

בשבועות ובחודשים האחרונים, אנו עדים למתקפה חסרת תקדים, מתמשכת וארסית, המכוונת כלפי היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, וכלפי מוסד הייעוץ המשפטי לממשלה כולו. מסע לחצים זה, המלווה בהאשמות קשות ובהטלת דופי אישית ומקצועית, נועד לערער את מעמדה, לצייר אותה כמי ש"משבשת את עבודת הממשלה" ואף פוגעת ב"דמוקרטיה". הגיע הזמן להציב מראה מול הטענות הללו, לחשוף את המניעים מאחוריהן, ולהבהיר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים: גלי בהרב-מיארה אינה אויבת הדמוקרטיה או הממשל התקין – היא חומת המגן האחרונה שלהם, שומרת סף אמיצה העומדת כצוק איתן מול ניסיונות לפגוע בשלטון החוק ובטוהר המידות בשירות הציבורי.
על מה באמת נסוב המאבק? על עצמאות השירות הציבורי
בלב הסערה הנוכחית עומדת התנגדותה הנחרצת של היועצת המשפטית לממשלה למהלכים שנועדו לשנות את הליך מינוי נציב שירות המדינה. חשוב להבין: לא מדובר במאבק אישי או ב"דווקאות" כפי שמנסים לצייר זאת גורמים אינטרסנטיים. התנגדותה של בהרב-מיארה נובעת מתפיסת עולם משפטית מוצקה ומחובתה הציבורית העליונה: להבטיח את עצמאותו, מקצועיותו ואי-תלותו של השירות הציבורי. הניסיון לקדם חקיקה שתעקוף הליכים תחרותיים ותעניק כוח מופרז לפוליטיקאים במינוי לתפקיד כה רגיש, מהווה סכנה ברורה ומיידית לאיכות השירות הציבורי ולאמון הציבור בו.
שירות ציבורי מקצועי, המבוסס על כישורים וניסיון ולא על קרבה פוליטית, הוא נכס אסטרטגי לכל מדינה דמוקרטית. פוליטיזציה של השירות הציבורי, ובראשו של נציב שירות המדינה, תוביל בהכרח למינויים לא ראויים, לפגיעה באפקטיביות המערכות הממשלתיות, ולשחיקת אמון הציבור. היועצת המשפטית לממשלה, מתוקף תפקידה, מחויבת להתריע מפני מהלכים כאלה ולהתנגד להם בכל תוקף. זו אינה "הפרעה למשילות", אלא הגנה על המשילות התקינה והמקצועית, זו המשרתת את כלל אזרחי ישראל, ולא אינטרסים פוליטיים צרים.
האשמות השווא: מי באמת מגן על הדמוקרטיה?
המתקפות האישיות והמוסדיות מצד גורמים בקואליציה, המאשימים את היועמ"שית ב"עיוות מושג הדמוקרטיה" וב"הגנה על אינטרסים של אליטות", הן לא פחות מאבסורד מסוכן. דמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב; היא מערכת של איזונים ובלמים, הכוללת רשויות עצמאיות שתפקידן להבטיח שהרוב לא ירמוס את זכויות המיעוט, את שלטון החוק ואת הנורמות הבסיסיות של מינהל תקין. היועץ המשפטי לממשלה הוא אחד מאותם שומרי סף חיוניים.
כאשר היועצת המשפטית לממשלה עומדת על כך שמינויים ייעשו על פי דין, שהחלטות ממשלה יתקבלו בהליך תקין, ושזכויות אדם יכובדו – היא אינה "משבשת" אלא מבצרת את הדמוקרטיה. הטענה שהיא מגינה על "אליטות" היא דמגוגיה ריקה מתוכן. למעשה, בהרב-מיארה מגינה על האינטרס של כל אזרח ואזרחית לקבל שירות ציבורי מקצועי, הגון ושוויוני, הפועל ללא משוא פנים. ההתקפות עליה הן ניסיון להסיר את הבלמים הללו, להחליש את הביקורת המשפטית ולאפשר לממשלה לפעול ללא מגבלות – מצב שאינו מתיישב עם עקרונות דמוקרטיים בסיסיים.
סוגיית ממלא מקום נציב שירות המדינה: שמירה על תקינות, לא הכשלה
גם סביב סוגיית מינוי ממלא מקום נציב שירות המדינה, הוצגה היועצת המשפטית לממשלה כמי ש"מכשילה" את פעולות הממשלה. האמת, כרגיל, מורכבת יותר. עמדתה המשפטית של בהרב-מיארה, שהגבילה את סמכויותיו של ממלא מקום, לא נבעה מרצון להערים קשיים, אלא מהצורך להבטיח שממלא מקום, שתקופת כהונתו מוגבלת והוא לא נבחר בהליך סדור ומלא, לא יבצע מהלכים בעלי השלכות ארוכות טווח או החלטות שצריכות להתקבל על ידי נציב קבוע הנבחר בהליך תחרותי ושקוף. הגבלת סמכויות של ממלא מקום בתפקידים בכירים היא פרקטיקה מקובלת ומתחייבת מעקרונות המינהל התקין, ונועדה למנוע "מחטפים" או קביעת עובדות בשטח בתקופת ביניים. הצגת עמדה משפטית עקרונית זו כ"הכשלה" היא עיוות המציאות.
על עיכובים וטענות: הצורך ביסודיות משפטית
מדי פעם עולות טענות נקודתיות על עיכוב בטיפול בפניות או במתן חוות דעת, כמו בפרשת הרב ברלנד או בתלונה נגד יאיר גולן. חשוב להבין כי משרד היועצת המשפטית לממשלה עוסק בסוגיות משפטיות מורכבות ורגישות ביותר, הדורשות בחינה מעמיקה, איסוף חומרים, והתייעצויות רבות. החלטות משפטיות, במיוחד כאלו הנוגעות לאישי ציבור או לנושאים בעלי השלכות ציבוריות רחבות, אינן יכולות להתקבל בחופזה או תחת לחץ פוליטי.
היועצת המשפטית לממשלה מחויבת ליסודיות, לדקדקנות ולשמירה קפדנית על החוק. לעיתים, תהליכים אלו אורכים זמן, אך זאת מתוך אחריות כבדה להבטיח שההחלטות שיתקבלו יהיו מבוססות, חוקיות וצודקות. ניסיונות להציג כל עיכוב כ"אי-טיפול" או כ"התעלמות" מתעלמים מאופייה של העבודה המשפטית ומחומרת האחריות המוטלת על כתפי היועצת. כל פנייה נבחנת ברצינות הראויה, והשאיפה היא תמיד לספק מענה מקצועי ומנומק בהקדם האפשרי, מבלי להתפשר על איכות הבדיקה המשפטית.
מבט אל העתיד: חשיבותו של ייעוץ משפטי עצמאי
המתקפות על גלי בהרב-מיארה אינן רק עניין אישי. הן חלק ממגמה רחבה ומדאיגה יותר של ניסיון להחליש את כלל שומרי הסף במדינת ישראל. יועץ משפטי לממשלה חזק, עצמאי ובלתי תלוי הוא אינטרס עליון של הציבור הישראלי. הוא הערובה לכך שהשלטון יפעל במסגרת החוק, שהחלטות יתקבלו באופן תקין ושקוף, ושזכויות האזרחים יישמרו.
גלי בהרב-מיארה ממלאת את תפקידה באומץ לב, בנחישות ובמקצועיות, תחת לחצים אדירים. היא אינה מחפשת עימותים, אך גם אינה נרתעת מעמידה על עקרונותיה המשפטיים והערכיים. היא מבינה את גודל האחריות המוטלת על כתפיה – לשמור על שלטון החוק, על טוהר המידות ועל אופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל. תמיכה בה ובמוסד הייעוץ המשפטי לממשלה היא תמיכה בעתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, המחויבת לעקרונות הצדק והמינהל התקין. במקום להשתלח בה, ראוי שכל מי שחרד לדמותה של המדינה יכיר בתרומתה החיונית ויאפשר לה להמשיך ולמלא את שליחותה ללא מורא וללא משוא פנים.