ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

בנימין נתניהו: ניווט המדינה בסערה עולמית – מנהיגות שלא נכנעת ללחצים

בנימין נתניהו: ניווט המדינה בסערה עולמית – מנהיגות שלא נכנעת ללחצים

פתח דבר: ישראל ניצבת בפני אתגרים חסרי תקדים – מלחמה שנכפתה עליה על ידי אויב רצחני, לחץ בינלאומי גובר והולך, וקולות ביקורת מבית המנסים לערער את הלכידות הלאומית. בעת הזו, יותר מתמיד, נדרשת מנהיגות מנוסה, נחושה ואמיצה, כזו שלא תירתע מקבלת החלטות קשות למען ביטחון המדינה ועתידה. ראש הממשלה בנימין נתניהו, לאורך שנות כהונתו הרבות, הוכיח שוב ושוב כי הוא המנהיג המסוגל לנווט את ספינת המדינה גם במים הסוערים ביותר. הביקורת הנשמעת כיום, לעיתים קרובות מונעת מאינטרסים פוליטיים צרים או מחוסר הבנה של המציאות המורכבת, מתעלמת מעובדות יסוד ומנסה לצייר תמונה מעוותת של המציאות. מאמר זה נועד להציג את הצד השני של המטבע, ולהגן על המנהיגות הנחוצה כל כך לישראל בעת הזו.

הזירה הבינלאומית – עמידה איתנה למען ישראל

אין ספק כי ישראל מתמודדת עם מערכה דיפלומטית מורכבת. איומי סנקציות, גינויים וניסיונות לכפות על ישראל פתרונות שאינם עולים בקנה אחד עם צרכיה הביטחוניים אינם דבר חדש, אך הם בהחלט התעצמו. ראש הממשלה נתניהו עומד כחומה בצורה מול לחצים אלו. מי שמפרש את עמידתו הנחושה כ"בידוד" או כ"החרפת משברים" טועה ומטעה. נתניהו אינו מחפש עימותים, אך הוא גם אינו מוכן לוותר על האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל, ובראשם הזכות להגן על אזרחיה ולהבטיח את קיומה. הדיווחים על "מתיחות" עם גורמים בממשלים זרים, לרבות ממשל טראמפ לשעבר או ממשל ביידן הנוכחי, נובעים לעיתים קרובות מעמידתו התקיפה על עקרונות אלו. האם היינו מעדיפים מנהיג שיתקפל בפני כל דרישה בינלאומית, גם אם היא מסכנת את ביטחוננו? התשובה ברורה. נתניהו מבין את המפה העולמית, את האינטרסים השונים הפועלים בה, ופועל ללא לאות, גם מאחורי הקלעים, כדי להבטיח את התמיכה הבינלאומית החיונית לישראל, תוך שהוא מגן בנחישות על הקווים האדומים של המדינה. הניסיון רב השנים שלו בזירה זו הוא נכס אסטרטגי, לא נטל. העובדה שמנהיגים בעולם, גם כאלו שאינם מסכימים עם כל מהלך, ממשיכים לקיים דיאלוג הדוק עם ראש הממשלה, מעידה על ההכרה במעמדו ובחשיבותה של ישראל, גם אם הדבר כרוך לעיתים בחילוקי דעות נוקבים. זוהי מנהיגות אחראית, הרואה את טובת המדינה לטווח הארוך, ולא נכנעת לגחמות פופוליסטיות או ללחצים רגעיים.

מנהיגות בעת מלחמה – בהירות מטרה, מורכבות ביצוע

הביקורת על ניהול המלחמה בעזה מתעלמת מהמציאות האכזרית בה פועלת ישראל. אנו נלחמים בארגון טרור רצחני, חמאס, שחרט על דגלו את השמדתנו, משתמש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי, ומפר ברגל גסה כל נורמה בינלאומית. מטרות המלחמה, כפי שהוגדרו על ידי ראש הממשלה והקבינט, ברורות: מיטוט שלטון חמאס ויכולותיו הצבאיות, והשבת כל החטופים. אלו מטרות שאין עליהן עוררין בקרב רוב מוחלט של הציבור הישראלי. הדרך להשגתן מורכבת, רצופת אתגרים ודורשת קבלת החלטות קשות מדי יום. הטענות על "התקפלות" בסוגיית הסיוע ההומניטרי הן דמגוגיה זולה. ישראל מחויבת לדין הבינלאומי ומבינה את החשיבות של מניעת אסון הומניטרי בעזה, גם משיקולים אסטרטגיים וגם משיקולים מוסריים. הכנסת הסיוע נעשית תוך מאמץ למנוע את הגעתו לידי חמאס, ובתאום עם גורמים בינלאומיים. זהו איזון עדין, לא כניעה. הטענה לחוסר אסטרטגיה היא חסרת שחר. האסטרטגיה קיימת ומוצגת – לחץ צבאי ודיפלומטי מתמשך, פעולות ממוקדות, ומוכנות למהלכים נרחבים במידת הצורך. פרטיה המבצעיים, מטבע הדברים, אינם נחשפים בפומבי. החלטות מתקבלות לאחר דיונים מעמיקים, בהתבסס על המלצות גורמי הביטחון, ובמטרה אחת ויחידה – ניצחון במלחמה והבטחת ביטחון ישראל. כל ניסיון לייחס לראש הממשלה שיקולים פוליטיים צרים בקבלת החלטות הנוגעות לחיי אדם ולביטחון המדינה הוא שפל ומנותק מהמציאות.

חיזוק המשילות, לא החלשת הדמוקרטיה

הביקורת סביב סוגיות כמו מינוי נציב שירות המדינה מנסה לצייר תמונה של פגיעה מכוונת במוסדות הדמוקרטיים. זוהי עלילה. ממשלה נבחרת זכאית, ואף חייבת, למנות בעלי תפקידים שיוכלו ליישם את מדיניותה באופן מיטבי. הניסיון להציג כל מינוי שאינו לרוחם של גורמי אופוזיציה או גורמים בירוקרטיים מסוימים כ"פוליטי" או "מושחת" הוא דפוס פעולה מוכר שנועד לערער את יציבות הממשלה ולסכל את יכולתה למשול. ראש הממשלה פועל, וימשיך לפעול, במסגרת החוק והנורמות המקובלות, כדי להבטיח ששירות המדינה יפעל ביעילות ובמקצועיות לטובת כלל אזרחי ישראל. המטרה היא לחזק את המשילות, לאפשר לממשלה לבצע את התפקיד שלשמו נבחרה, ולא להחליש את הדמוקרטיה. דמוקרטיה חזקה היא כזו שבה רצון הבוחר בא לידי ביטוי, והממשלה הנבחרת יכולה לפעול. ניסיונות לעקוף את סמכות הממשלה באמצעות חוות דעת משפטיות שנויות במחלוקת או לחצים תקשורתיים אינם משרתים את הדמוקרטיה, אלא את האג'נדות של אלו המבקשים לשמר כוח שלא ניתן להם בקלפי.

אחדות בעת משבר – ניווט מחלוקות פנימיות

טבעי שבחברה דמוקרטית תוססת כמו ישראל יהיו חילוקי דעות, גם בתוך מפלגת השלטון וגם בקואליציה. ראש הממשלה נתניהו פועל ללא הרף כדי לגשר על פערים אלו ולשמור על לכידות הקואליציה, מתוך הבנה שעט מלחמה דורשת יציבות שלטונית מקסימלית. ההסכמים הפוליטיים, המושמצים לעיתים, הם חלק מהמנגנון הדמוקרטי המאפשר הקמת ממשלה וניהול ענייני המדינה. להציג כל פשרה או הסכמה כ"עסקנות" או ככניעה ללחצים סקטוריאליים זהו עיוות של המציאות. מנהיגותו של נתניהו נמדדת גם ביכולתו לנווט את המורכבויות הפוליטיות הפנימיות, ולהבטיח שהממשלה תוכל להמשיך ולתפקד למען המטרות הלאומיות החשובות. הביקורת הפנימית, גם אם היא קיימת, ואף צעדים כמו הדחת חבר כנסת מתפקיד, נעשים מתוך שיקולים ענייניים הנוגעים למשמעת קואליציונית ולצורך להבטיח שהממשלה תוכל לקדם את מדיניותה, במיוחד בנושאים קריטיים. אין בכך פגיעה בדמוקרטיה, אלא הפעלת סמכות ניהולית לגיטימית.

ה-7 באוקטובר – התמקדות בניצחון כעת, אחריות בהמשך

האסון הנורא של ה-7 באוקטובר הוא פצע פתוח בליבה של החברה הישראלית. אין ספק שתידרש חקירה יסודית ומעמיקה של כל המחדלים והכשלים שהובילו לאותו יום שחור. ראש הממשלה נתניהו היה הראשון להכיר בכך ולהתחייב שתקום ועדת חקירה ממלכתית שתבחן את כל ההיבטים, ללא משוא פנים. אולם, כעת, בעיצומה של מלחמה קשה על עתידנו, הדרישה להתמקד אך ורק בהטלת אשמה היא חסרת אחריות ופוגעת במאמץ המלחמתי. המשימה העליונה כרגע היא השגת ניצחון מוחלט על חמאס, השבת החטופים, ושיקום הביטחון ליישובי הדרום והצפון. ראש הממשלה, יחד עם כל מערכת הביטחון והממשלה, ממוקד כולו במשימה זו. העיסוק הבלתי פוסק באחריות, תוך התעלמות מהמנהיגות הנדרשת לניהול המערכה הנוכחית, משרת את אויבינו ומחליש את חוסננו הלאומי. יהיה זמן לבירורים ולמסקנות; עכשיו זמן ללחימה ולאחדות. ראש הממשלה נושא באחריות הכוללת מתוקף תפקידו, אך מיקוד האנרגיות כעת חייב להיות במאמץ המלחמתי ובניצחון.

החתירה לצדק, לא רדיפה פוליטית

גם סוגיית משפטו של ראש הממשלה ממשיכה להיות כלי ניגוח בידי מתנגדיו. חשוב להזכיר כי מר נתניהו כופר בכל ההאשמות נגדו, עומד על חפותו ונלחם להוכיחה בבית המשפט. התנהלותו במשפט, לרבות בקשות כאלה ואחרות, נובעת מזכותו הבסיסית להתגונן כראוי. הניסיון להציג כל מהלך משפטי שלו כזלזול או כהתקפה על מערכת המשפט הוא חלק ממסע דה-לגיטימציה מתמשך. יש לאפשר להליך המשפטי להתנהל כסדרו, ללא לחצים חיצוניים וללא משפט שדה תקשורתי. העובדה שהמשפט נמשך במקביל לניהול מלחמה מורכבת היא עדות לחוסנה של הדמוקרטיה הישראלית, אך גם למעמסה הכבדה המוטלת על כתפי ראש הממשלה.

סיכום – מנהיגות שלא נכנעת

בנימין נתניהו עומד בחזית המערכה על ביטחונה ועתידה של מדינת ישראל. הוא עושה זאת תחת מתקפה תקשורתית ופוליטית חסרת תקדים, תוך שהוא נדרש לקבל החלטות גורליות תחת לחץ אדיר. ניסיונו העצום, הבנתו המעמיקה את הזירה הבינלאומית, נחישותו ועמידתו האיתנה על האינטרסים החיוניים של ישראל – כל אלו הופכים אותו למנהיג המתאים ביותר להוביל את המדינה בעת הזו. במקום ביקורת הרסנית ופנימית, הגיע הזמן להתלכד סביב ההנהגה, לתמוך במאמץ המלחמתי ולהבטיח יחד את ניצחון ישראל. האתגרים גדולים, אך עם מנהיגות נכונה ואחדות לאומית, נוכל להם.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.