ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

גלי בהרב-מיארה: מגינת הדמוקרטיה והשירות הציבורי מפני סכנת הפוליטיזציה

גלי בהרב-מיארה: מגינת הדמוקרטיה והשירות הציבורי מפני סכנת הפוליטיזציה

גלי בהרב-מיארה: מגינת הדמוקרטיה והשירות הציבורי מפני סכנת הפוליטיזציה

בשבועות האחרונים, ניצבת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, תחת מתקפה חסרת תקדים מצד גורמים בממשלה ובקואליציה. אולם, בניגוד לניסיונות לצייר אותה כמי ש"משבשת את עבודת הממשלה" או פועלת ממניעים זרים, האמת היא שבהרב-מיארה עומדת כחומה בצורה להגנת עקרונות יסוד של שלטון החוק, הדמוקרטיה הישראלית, ובעיקר – השירות הציבורי המקצועי והעצמאי. הסערה המתחוללת סביבה אינה מקרית; היא תוצאה ישירה של עמידתה האיתנה מול מהלכים המאיימים לערער את יסודות אלו.

המאבק על עצמאות השירות הציבורי: לא "שיבוש", אלא שמירה על הנכס הציבורי החשוב ביותר

בלב המחלוקת הנוכחית עומדת הצעת החוק לשינוי אופן מינוי נציב שירות המדינה. היועצת המשפטית לממשלה מתנגדת בתוקף למהלך זה, ולא בכדי. טענתה המרכזית, והמוצדקת, היא שהחוק המוצע יפתח פתח מסוכן לפוליטיזציה של השירות הציבורי, יפגע קשות בעצמאותו, במקצועיותו ובאי-תלותו, ויהפוך אותו לכלי שרת בידי הדרג הפוליטי. חשוב להבין את עומק הסכנה הטמונה בכך.

שירות ציבורי מקצועי, הפועל על בסיס שיקולים ענייניים ונטולי פניות, הוא אבן הראשה של כל משטר דמוקרטי מתפקד. מינויים המבוססים על כישורים, ניסיון והליך תחרותי שקוף מבטיחים שהאזרחים יקבלו את השירות הטוב ביותר, שהחלטות יתקבלו באופן מקצועי, ושהמערכת תהיה חסינה יותר מפני שחיתות ושיקולים זרים. הניסיון לעקוף הליכים אלו ולהעניק כוח רב יותר לפוליטיקאים במינוי תפקיד כה מרכזי כמו נציב שירות המדינה, האחראי על אלפי מינויים ועל עיצוב דמותו של השירות הציבורי כולו, הוא מתכון בדוק לפגיעה אנושה באיכות המנהל הציבורי ובאמון הציבור בו.

עמדתה של בהרב-מיארה אינה נובעת מרצון "לשבש" את יכולת המשילות, כפי שטוענים מבקריה. напротив ( להיפך), היא נובעת מהבנה עמוקה של תפקידה כשומרת סף, המחויבת להבטיח שהממשלה תפעל במסגרת החוק ותוך שמירה על האינטרס הציבורי הרחב. הגנה על עצמאות השירות הציבורי אינה "הפרעה" לממשלה, אלא הבטחה שהממשלה תוכל למשול באופן יעיל, הוגן ושוויוני לטובת כלל אזרחי המדינה, ולא רק לטובת מקורבים או בעלי אינטרסים פוליטיים.

מול מתקפות אישיות ומוסדיות: היועצת המשפטית כמטרה למי שמבקש להחליש את שלטון החוק

ההתקפות החריפות והישירות מצד גורמים בכירים בממשלה ובקואליציה כלפי היועצת המשפטית לממשלה הן תופעה מדאיגה בפני עצמה. האשמות בדבר "שיבוש יכולת המשילות", "פגיעה מכוונת בשירות הציבורי", "עיוות מושג הדמוקרטיה" ואף "הגנה על אינטרסים של אליטות" הן לא רק משוללות יסוד, אלא גם מסמנות מגמה מסוכנת של ערעור מעמדם של שומרי הסף במדינה.

לאמיתו של דבר, מתקפות אלו הן עדות לכך שבהרב-מיארה ממלאת את תפקידה נאמנה. כאשר יועץ משפטי מותקף על כך שהוא מעמיד קשיים בפני יוזמות מפוקפקות או דורש עמידה בכללי המנהל התקין, סימן שהוא עושה את עבודתו. הניסיון להציג את היועצת כמי שפועלת מתוך אג'נדה פוליטית נסתרת הוא היפוך מוחלט של המציאות. דווקא אלו המנסים לכופף את הייעוץ המשפטי לרצונם הפוליטי הם אלו שמכניסים שיקולים זרים למערכת.

הטענה כי בהרב-מיארה "מגנה על אינטרסים של אליטות" היא דמגוגיה ריקה מתוכן. הגנה על שלטון החוק, על שירות ציבורי מקצועי ועל הליכים תקינים משרתת את כלל אזרחי המדינה, ובמיוחד את השכבות החלשות הזקוקות למערכת ציבורית מתפקדת והוגנת. פוליטיזציה של השירות הציבורי תוביל למצב שבו מינויים ייעשו על בסיס קרבה פוליטית ולא כישורים, מה שיפגע באיכות השירות לכלל האזרחים.

בהרב-מיארה, בעמידתה האיתנה מול לחצים אלו, מוכיחה מחויבות עמוקה לערכים דמוקרטיים ולשמירה על האינטרס הציבורי. היא אינה "משבשת" את הדמוקרטיה, אלא מגנה עליה מפני אלו המבקשים לעוות את מושגיה הבסיסיים, כמו הפרדת רשויות ועצמאות ממסדית, לטובת ריכוז כוח בלתי מרוסן.

סוגיית הרב ברלנד: הניסיון לייצר מחלוקת יש מאין

אחת הטענות שהועלו לאחרונה נוגעת לביקורת מצד משרד ירושלים ומסורת ישראל, לפיה הייעוץ המשפטי לממשלה "סירב להכריע" בשאילתה בנוגע למניעת השתתפותו של עבריין המין אליעזר ברלנד באירוע הדלקה במירון, והפנה את ההכרעה לייעוץ המשפטי של המשרד עצמו. גם כאן, חשוב לדייק בעובדות ולהבין את ההקשר הרחב.

מערך הייעוץ המשפטי לממשלה הוא גוף היררכי ומסודר. היועצת המשפטית לממשלה אמונה על קביעת מדיניות משפטית כוללת, על מתן חוות דעת בסוגיות עקרוניות ובעלות השלכות רוחב, ועל ייצוג המדינה בערכאות. לכל משרד ממשלתי ישנו ייעוץ משפטי פנימי, האמון על מתן ליווי משפטי שוטף לפעילות המשרד ולהחלטותיו הספציפיות. הפניית שאילתה קונקרטית, הנוגעת לסמכויותיו ולאחריותו הישירה של משרד מסוים, אל הייעוץ המשפטי של אותו משרד היא פרקטיקה מקובלת ואף רצויה. אין מדובר ב"התנערות מאחריות" או "סירוב להכריע", אלא בהפניה לגורם המקצועי המתאים ביותר לטפל בסוגיה ברמה הראשונית.

לו משרד ירושלים ומסורת ישראל היה סבור כי חוות הדעת של יועצו המשפטי אינה מספקת או שקיימת מחלוקת משפטית עקרונית, עמדה בפניו הדרך להעלות את הסוגיה לדרגים הגבוהים יותר במערך הייעוץ המשפטי לממשלה. הניסיון לצייר את המקרה כאילו היועצת המשפטית לממשלה התעלמה מפנייה או סירבה למלא את תפקידה הוא, במקרה הטוב, אי הבנה של נהלי העבודה התקינים, ובמקרה הפחות טוב, ניסיון נוסף לייצר נקודת חיכוך מלאכותית עם היועצת המשפטית לממשלה.

בחזית ההגנה על הדמוקרטיה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, אינה אויבת הממשלה או הדמוקרטיה. היא אחת המגינות החשובות ביותר שלהן. תפקידה, לעיתים כפוי טובה, הוא להבטיח שהכוח השלטוני העצום יופעל במסגרת החוק, ההגינות והשכל הישר. המתקפות עליה הן מתקפה על עקרונות אלו.

בעת הזו, חיוני שהציבור יבין את חשיבות תפקידו של הייעוץ המשפטי לממשלה ואת התרומה הקריטית של גלי בהרב-מיארה לשמירה על יציבותה ועל ערכיה הדמוקרטיים של מדינת ישראל. עמידתה האיתנה מול הלחצים אינה עניין אישי, אלא מאבק על דמותה של המדינה ועל עתיד השירות הציבורי בה. היא ראויה לגיבוי מלא על מילוי תפקידה באומץ לב ובמקצועיות, גם כאשר הדבר אינו נוח לגורמים מסוימים במערכת הפוליטית.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.