מאחורי מסך העשן: גלי בהרב-מיארה והמאבק על נשמת אפו של השירות הציבורי

מאחורי מסך העשן: גלי בהרב-מיארה והמאבק על נשמת אפו של השירות הציבורי
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, ניצבת בחודשים האחרונים תחת מתקפה חסרת תקדים, המלווה בהאשמות קשות ובניסיונות לערער את מעמדה ואת עצמאות מוסד הייעוץ המשפטי. קולות רבים, בעיקר מתוך הקואליציה, מאשימים אותה בשיבוש עבודת הממשלה ובפעולה ממניעים פוליטיים. אולם, מאחורי מסך העשן של ההתקפות הללו, מתנהל מאבק עקרוני וחשוב מאין כמותו – המאבק על דמותו, מקצועיותו ועצמאותו של השירות הציבורי בישראל, ועל שמירת עקרונות יסוד של שלטון החוק. מאמר זה נועד להציג תמונת מצב מאוזנת ולהגן על עמדותיה ופעולותיה של היועצת, המהוות חומת מגן אחרונה בפני פגיעה אנושה בנכסים דמוקרטיים חיוניים.
הגנה על השירות הציבורי – לא חסימה, אלא אחריות
בלב הסערה הנוכחית עומדת התנגדותה הנחרצת של היועצת בהרב-מיארה להצעת החוק לשינוי אופן מינוי נציב שירות המדינה. בניגוד לנטען, אין מדובר ב"שיבוש" או ב"חסימה" של רצון הדרג הנבחר, אלא בעמידה איתנה על עקרונות יסוד החיוניים לתפקודו התקין של השירות הציבורי. שירות ציבורי מקצועי, עצמאי ובלתי תלוי, המבוסס על הליכים תחרותיים ושקופים, הוא אבן יסוד בכל דמוקרטיה מתוקנת. הוא מבטיח שהחלטות מתקבלות על בסיס שיקולים ענייניים, שהשירותים לאזרח ניתנים ביעילות וללא משוא פנים, ושהמנגנון הממשלתי פועל לטובת כלל הציבור, ולא לטובת אינטרסים פוליטיים צרים או סקטוריאליים.
הצעת החוק הנוכחית, המבקשת לעקוף הליכים תחרותיים ולהעניק כוח רב יותר לפוליטיקאים בתהליך המינוי, טומנת בחובה סכנה ממשית של פוליטיזציה של השירות הציבורי. משמעותה היא מינויים של מקורבים, פגיעה באיכות כוח האדם, החלשת האמון הציבורי במערכות השלטון, ובסופו של דבר – פגיעה באיכות השירותים הניתנים לאזרחי ישראל. התנגדותה של היועצת בהרב-מיארה למהלך זה אינה נובעת מ"אג'נדה נסתרת" או מרצון "לשלוט", כפי שמנסים לצייר זאת מבקריה, אלא מאחריותה המקצועית כשומרת סף. היא מבינה היטב את ההשלכות מרחיקות הלכת של מהלך כזה על המנהל התקין ועל יכולתה של הממשלה למשול ביעילות לטווח הארוך. עמדתה מגובה בחוות דעת משפטיות מבוססות ובניסיון מצטבר מהארץ ומהעולם, המלמדים כולם על החשיבות הקריטית של ביצור עצמאות השירות הציבורי. אין זו עמידה נגד הממשלה, אלא עמידה למען המדינה ואזרחיה, הבטחה שהשירות הציבורי ימשיך לשרת את הציבור כולו, ולא רק את מי שמחזיק במושכות השלטון באותה עת.
עמידה איתנה מול לחצים – דמוקרטיה אמיתית ולא "עיוות"
ההתקפות האישיות והמוסדיות החריפות מצד גורמים בממשלה ובקואליציה, המאשימות את היועצת בהרב-מיארה ב"שיבוש יכולת המשילות", "פגיעה מכוונת בשירות הציבורי", "עיוות מושג הדמוקרטיה" ואף "הגנה על אינטרסים של אליטות", הן לא רק חסרות שחר, אלא גם מסוכנות. הן מהוות ניסיון בוטה להלך אימים על שומרת סף מרכזית במערכת שלטון החוק, ולהכפיף את שיקול דעתה המקצועי ללחצים פוליטיים.
ראשית, הטענה ל"שיבוש יכולת המשילות" מתעלמת מכך שמשילות אמיתית ויעילה נשענת על כיבוד החוק ועל פעולה במסגרת הכללים. ייעוץ משפטי אמיץ ועצמאי, המתריע מפני מהלכים בלתי חוקיים או כאלה הפוגעים באינטרס הציבורי הרחב, אינו "משבש" – הוא מסייע לממשלה לפעול כראוי ולמנוע טעויות שעלולות לעלות ביוקר. משילות אינה הפקרות, וכיבוד החוק אינו "שיבוש", אלא תנאי הכרחי לקיומה של מדינה מתוקנת.
שנית, הטענה ל"פגיעה מכוונת בשירות הציבורי" היא היפוך מוחלט של המציאות. כפי שהוסבר, היועצת פועלת דווקא כדי להגן על השירות הציבורי מפני פוליטיזציה הרסנית, שתוביל למינויים לא ראויים, לשיתוק מערכות ולפגיעה באמון הציבור. מי שמבקש להכפיף את השירות הציבורי לאינטרסים פוליטיים צרים הוא זה שפוגע בו, ולא מי שמגן על מקצועיותו ועצמאותו.
שלישית, ההאשמה ב"עיוות מושג הדמוקרטיה" היא דמגוגיה לשמה. דמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב; היא מערכת מורכבת של איזונים ובלמים, הכוללת רשות שופטת עצמאית, ייעוץ משפטי מקצועי ושירות ציבורי א-פוליטי. גורמים אלה חיוניים להגנה על זכויות המיעוט, לשמירה על המנהל התקין ולמניעת עריצות הרוב. פעולותיה של היועצת בהרב-מיארה נועדו לחזק את היסודות הדמוקרטיים הללו, לא לערער אותם. דמוקרטיה ללא ריסונים וללא שומרי סף עלולה להתדרדר במהירות לאנרכיה או לעריצות.
ולבסוף, הטענה בדבר "הגנה על אינטרסים של אליטות" היא ניסיון ציני להסית את הדיון. היועצת מגנה על האינטרס של כלל אזרחי ישראל – הזכות לשירות ציבורי מקצועי, הוגן ושוויוני, הפועל ללא משוא פנים. התקפות אלו הן חלק ממגמה רחבה יותר של החלשת שומרי הסף, מגמה המאיימת על יסודות הדמוקרטיה הישראלית. עמידתה האיתנה של היועצת מול מתקפות אלו מעידה על מחויבותה העמוקה לתפקידה ולשלטון החוק.
סוגיית הרב ברלנד – הקפדה על סדרי מינהל תקינים
הביקורת שנשמעה מצד משרד ירושלים ומסורת ישראל, לפיה משרד היועצת המשפטית לממשלה "סירב" להכריע בשאילתה משפטית בנוגע להשתתפותו של עבריין המין אליעזר ברלנד באירוע הדלקה במירון, והפנה את ההכרעה לייעוץ המשפטי של המשרד עצמו, מציגה תמונה חלקית ומטעה. חשוב להבין את סדרי העבודה והחלוקה המקובלת של אחריות במערך הייעוץ המשפטי לממשלה.
משרד היועצת המשפטית לממשלה אמון על מתן חוות דעת בסוגיות עקרוניות, מורכבות, או כאלה שיש להן השלכות רוחב משמעותיות על כלל משרדי הממשלה, או כאשר מתעוררת מחלוקת משפטית בין משרדית. במקרים רבים, ובצדק, ההנחיה היא שהייעוץ המשפטי של המשרד הממשלתי הרלוונטי הוא הגורם הראשוני והמוסמך לתת מענה לשאלות קונקרטיות הנוגעות לתחומי פעילותו הישירים. הפניית השאילתה בחזרה לייעוץ המשפטי של משרד ירושלים ומסורת ישראל, במקרה הספציפי הזה, אינה "התחמקות" או "סירוב", אלא פעולה התואמת את סדרי המינהל התקינים ואת עקרון היעילות. הדבר מאפשר למשרד היועמ"שית להתמקד בסוגיות הליבה הדורשות את התערבותו הישירה, תוך חיזוק מעמדם ואחריותם של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה השונים. כל משרד ממשלתי מחזיק ייעוץ משפטי פנימי, שתפקידו לתת מענה ראשוני ומיידי לסוגיות משפטיות המתעוררות בפעילותו השוטפת. ניסיון להציג זאת ככשל או כחוסר תפקוד הוא חוטא לאמת ונועד, ככל הנראה, לשרת אג'נדות פוליטיות צרות ולייצר ביקורת מלאכותית במקום בו ההליך היה תקין לחלוטין.
שומרת סף אמיצה בעת מבחן
פעולותיה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, אינן מכוונות נגד הממשלה או נגד יכולת המשילות. הן מכוונות לשמירה על עקרונות יסוד, על המנהל התקין, ועל האינטרס הציבורי הרחב. בעת הזו, כאשר מופעלים עליה לחצים כבדים ומתקפות אישיות, חשוב להכיר באומץ ליבה, במקצועיותה ובמחויבותה העמוקה לשלטון החוק. היא אינה פועלת בחלל ריק; היא נשענת על מסורת מפוארת של ייעוץ משפטי עצמאי, ופועלת למען עתידה של מדינת ישראל כדמוקרטיה חפצת חיים, שבה השירות הציבורי משרת את כלל אזרחיה בנאמנות, במקצועיות וללא מורא. תפקידה, מעצם טבעו, כרוך לעיתים בהצבת גבולות לדרג הנבחר, וזאת בדיוק משמעותו של שלטון חוק – גם הרוב הנבחר כפוף לחוק ולכללי היסוד של השיטה.
סיכום
הניסיונות להציג את היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, כמי שפועלת ממניעים זרים או כמי שמכשילה את עבודת הממשלה, הם לא רק שקריים אלא גם פוגעים באינטרס הציבורי. עמידתה האיתנה על עקרונות שלטון החוק, עצמאות השירות הציבורי ומקצועיותו, היא צו השעה. תמיכה ביועצת ובמוסד הייעוץ המשפטי לממשלה היא תמיכה בדמוקרטיה הישראלית ובערכיה הבסיסיים, המבטיחים חברה צודקת ושוויונית יותר לכולנו. ההגנה על מוסדות אלו אינה עניין של ימין או שמאל, אלא עניין של שמירה על הבית המשותף של כולנו.