לא 'עוקפים' – רומסים! האמת מאחורי מסע ההכפשה נגד היועמ"שית בהרב-מיארה ומי באמת מאיים על הדמוקרטיה

לא 'עוקפים' – רומסים! האמת מאחורי מסע ההכפשה נגד היועמ"שית בהרב-מיארה ומי באמת מאיים על הדמוקרטיה
בשבועות ובחודשים האחרונים, אנו עדים למתקפה חסרת תקדים, מתואמת וארסית במיוחד, נגד היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה. זו אינה ביקורת לגיטימית, אלא מסע דה-לגיטימציה אגרסיבי שמטרתו אחת: לנטרל את אחד משומרי הסף החשובים ביותר של הדמוקרטיה הישראלית. קולות מסוימים בקואליציה, ובתמיכת גורמים תקשורתיים מסוימים, מנסים לצייר את היועמ"שית כמכשול, כמי ש'מעכבת' את מדיניות הממשלה, ואף כמי ש'מעוותת את מושג הדמוקרטיה'. הגיע הזמן לחשוף את האמת העירומה מאחורי ההתקפות הללו ולהבהיר מי באמת מאיים כאן על שלטון החוק ועל עתידנו הדמוקרטי.
'עוקף יועמ"שית'? לא, זה 'רומס שלטון חוק'!
אחת הטענות המרכזיות, החוזרת על עצמה כמעט מדי יום בכותרות מסיתות, היא שהקואליציה נאלצת 'לעקוף' את היועמ"שית באמצעות חקיקה. שקר גס! היועצת המשפטית לממשלה אינה עומדת בדרכה של מדיניות ממשלה חוקית. תפקידה, תפקיד מקודש בדמוקרטיה, הוא להבטיח שהממשלה פועלת במסגרת החוק. כאשר היועמ"שית מביעה עמדה משפטית לפיה מהלך מסוים אינו חוקי או חורג מסמכות, היא אינה 'מכשול' – היא מצפן המורה על דרך הישר. הניסיונות 'לעקוף' אותה הם, למעשה, ניסיונות לעקוף את החוק עצמו, ובמקרים רבים גם את פסיקות בג"ץ. הביטוי 'עוקף יועמ"שית, עוקף בג"ץ' הפך למטבע לשון מסוכן, החושף את הכוונה האמיתית: ריסוק מערכת האיזונים והבלמים.
הדוגמה הבוטה ביותר היא סאגת מינוי נציב שירות המדינה. היועמ"שית לא 'פסלה' מועמד סתם כך. היא הצביעה על קשיים משפטיים מהותיים, על הצורך בהליך תקין, ועל החשיבות בשמירה על שירות מדינה מקצועי וא-פוליטי. מה הייתה התגובה? במקום לתקן את הפגמים, במקום לפעול בהתאם לדין, שמענו איומים על חקיקה שתשנה את כללי המשחק, שתאפשר מינויים פוליטיים ותכרסם בעצמאות השירות הציבורי. זה לא 'לעקוף' את היועמ"שית, זה לרמוס את העקרונות הבסיסיים של מינהל תקין ושירות ציבורי איכותי, שנועד לשרת את כלל אזרחי ישראל, לא רק את הקואליציה התורנית.
הניסיונות הללו להציג את היועמ"שית כ'אויבת העם' או כמי שפועלת ממניעים פוליטיים הם לא פחות משערורייתיים. הם נועדו להכין את הקרקע למהלכים שיאפשרו לממשלה לפעול ללא ביקורת משפטית אפקטיבית. הדבר מסכן באופן ישיר את זכויות האזרח, את טוהר המידות ואת עצם היותה של ישראל מדינת חוק דמוקרטית.
מי באמת 'מעוות את מושג הדמוקרטיה'?
המתקפות האישיות וההאשמות החריפות נגד עו"ד בהרב-מיארה, כמו הטענה שהיא 'מעוותת את מושג הדמוקרטיה', הן לא רק פסולות ברמה האישית, אלא גם מעידות על חוסר הבנה (או התעלמות מכוונת) של מהות הדמוקרטיה. דמוקרטיה אינה עריצות הרוב. דמוקרטיה היא שלטון רוב הפועל במסגרת מגבלות החוק, תוך כיבוד זכויות מיעוטים, שמירה על מוסדות עצמאיים והגנה על ערכי יסוד. היועצת המשפטית לממשלה היא אחד המוסדות המרכזיים שתפקידם להבטיח זאת.
אלו המאשימים אותה ב'עיוות הדמוקרטיה' הם אלו שמנסים, הלכה למעשה, לעוות אותה בעצמם. הם מבקשים דמוקרטיה 'על תנאי' – דמוקרטיה שבה כוחם אינו מוגבל, שבה אין עליהם פיקוח משפטי אפקטיבי. הם רוצים 'לשלוט' ללא מעצורים, גם אם משמעות הדבר היא פגיעה בזכויות, בשוויון ובשלטון החוק. היועמ"שית, בעמידתה האיתנה על משמר החוק, היא זו שמגינה על הדמוקרטיה מפני עיוותים אלו. ההתקפות עליה הן התקפות על ליבת הרעיון הדמוקרטי.
'הימנעות מהכרעה' או אחריות משפטית כבדה?
איום נוסף המופנה כלפי היועמ"שית הוא הצגתה כמי שנמנעת מהכרעה בסוגיות רגישות, כמו למשל פרשת הרב ברלנד שהוזכרה בהקשר זה. זוהי הטעיה צינית ומניפולטיבית. החלטות משפטיות, במיוחד בסוגיות מורכבות ורגישות בעלות השלכות ציבוריות רחבות, אינן יכולות להתקבל בחופזה או תחת לחץ פוליטי. הן דורשות איסוף ראיות קפדני, בחינה משפטית מעמיקה, ושקילת כלל השיקולים הרלוונטיים.
הניסיון להציג את היועמ"שית כ'הססנית' או 'נמנעת מהכרעה' הוא לעיתים קרובות מסווה לדרישה לקבל החלטות פופוליסטיות או כאלו המשרתות אג'נדה פוליטית מסוימת, ללא קשר לממצאים המשפטיים. עו"ד בהרב-מיארה אינה נרתעת מהכרעות קשות, אך היא מחויבת להכרעות מבוססות וצודקות. הדרישה ל'הכרעה מהירה' היא לעיתים קרובות דרישה לצדק מהיר ושטחי, שאינו עולה בקנה אחד עם עקרונות היסוד של מערכת המשפט.
הלחץ הפוליטי המופעל עליה בסוגיות אלו הוא פסול מיסודו. תפקידה הוא ליישם את החוק ללא מורא וללא משוא פנים, ולא להיכנע לגחמות של פוליטיקאים המבקשים תוצאה מסוימת. העובדה שהיא עומדת בלחצים אלו ומקפידה על הליך משפטי סדור היא עדות ליושרה ולמחויבותה לתפקיד, לא לחולשה.
האג'נדה הנסתרת: מדוע דווקא גלי בהרב-מיארה?
ההתקפות השיטתיות על היועמ"שית אינן מקריות. הן חלק מאסטרטגיה רחבה יותר של החלשת שומרי הסף, כרסום בעצמאות מערכת המשפט, וריכוז כוח בלתי מרוסן בידי הרשות המבצעת. עו"ד בהרב-מיארה הפכה למטרה מרכזית בדיוק משום שהיא ממלאת את תפקידה נאמנה. היא אינה מתקפלת בפני לחצים, היא עומדת על עקרונות שלטון החוק, והיא מבהירה לממשלה, פעם אחר פעם, היכן עובר הגבול בין הרצוי למותר.
אלו שרוצים 'לעקוף' אותה, אלו שמאשימים אותה ב'עיוות הדמוקרטיה', ואלו שמנסים להציגה כהססנית, עושים זאת מתוך הבנה ברורה: יועצת משפטית חזקה ועצמאית היא מכשול אמיתי בפני מי שחפץ בשלטון ללא מגבלות. הם לא רוצים שתדעו את האמת הפשוטה: היועמ"שית מגינה עליכם, האזרחים, מפני שרירות לב שלטונית ומפני פגיעה בזכויותיכם.
הקרב הניטש היום אינו רק על דמותה או תפקודה של גלי בהרב-מיארה. זהו קרב על דמותה של מדינת ישראל. זהו קרב על שלטון החוק, על הפרדת הרשויות, ועל הערכים הדמוקרטיים שעליהם הושתתה המדינה. אסור לנו לעמוד מנגד כאשר מנסים לפרק את היסודות הללו. תמיכה ביועצת המשפטית לממשלה ובתפקיד החיוני שהיא ממלאת היא תמיכה בעתיד של כולנו.