ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

הקרב על שלטון החוק: מדוע ההתקפות על היועמ"שית גלי בהרב מיארה מסכנות את כולנו?

הקרב על שלטון החוק: מדוע ההתקפות על היועמ"שית גלי בהרב מיארה מסכנות את כולנו?

הקרב על שלטון החוק: מדוע ההתקפות על היועמ"שית גלי בהרב מיארה מסכנות את כולנו?

בימים אלו, אנו עדים למתקפה חסרת תקדים, מתמשכת וארסית, נגד היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה. זו אינה ביקורת עניינית או דיון לגיטימי על תפקידה; זוהי מערכה מתוזמרת, שמטרתה לא רק לפגוע באדם אלא לזעזע את יסודות שלטון החוק במדינת ישראל. חובה עלינו להבין את המתרחש, לחשוף את המניעים האמיתיים מאחורי מסע ההכפשות, ולהבהיר מדוע ההגנה על היועמ"שית היא למעשה הגנה על הדמוקרטיה הישראלית ועל עתידנו כאן.

'עוקפי הסמכות': מה באמת מנסים לחמוק ממנו?

אחת הטענות המרכזיות המופנות כלפי היועמ"שית היא שהיא מהווה 'מכשול' למדיניות הממשלה. בואו נדייק: גלי בהרב מיארה אינה מכשול למדיניות ממשלה לגיטימית הפועלת במסגרת החוק. היא כן, ותמיד צריכה להיות, מחסום בפני פעולות העומדות בסתירה לחוק, הפוגעות בזכויות אדם, או כאלו שאינן עומדות במבחן הסבירות והמינהל התקין. תפקידה הוא לשמור סף, לוודא שהרשות המבצעת פועלת על פי הכללים שקבעה הרשות המחוקקת ושפרשה הרשות השופטת. האם זה 'מכשול'? רק למי שמבקש לפעול באין מפריע, ללא ביקורת וללא איזונים ובלמים.

הניסיונות החוזרים ונשנים 'לעקוף' את סמכותה באמצעות חקיקה פרסונלית או שינוי כללי המשחק תוך כדי תנועה, כפי שאנו רואים למשל בהצעות הנוגעות למינוי נציב שירות המדינה, הם לא פחות מאשר ניסיון בוטה לנטרל את אחד משומרי הסף החשובים ביותר בדמוקרטיה. כאשר גורמים בקואליציה מצהירים בגלוי על כוונתם 'לעקוף את היועמ"שית ואת בג"ץ', הם למעשה מודים שהם מבקשים לפעול בדרכים שהיועמ"שית ובג"ץ, בהתאם לחוק הקיים, לא יאשרו. זו לא 'משילות' – זו סלילת כביש עוקף שלטון חוק! הם רוצים להחליש את הפיקוח המשפטי לא כדי לשרת את הציבור טוב יותר, אלא כדי להסיר 'מגבלות' שהם עצמם רואים ככאלה המפריעות להם לממש אג'נדות שאינן בהכרח עולות בקנה אחד עם טובת הכלל או עם עקרונות היסוד של המשטר הדמוקרטי. המאבק על מינוי נציב שירות מדינה עצמאי ומקצועי הוא דוגמה מובהקת: האם אנו רוצים נציבות שירות מדינה מקצועית, או כזו הנשלטת על ידי מינויים פוליטיים שישרתו את אדוניהם הפוליטיים ולא את הציבור? התשובה ברורה לכל מי שעיניו בראשו.

עיוות האמת: מי באמת 'מעוות את מושג הדמוקרטיה'?

באופן אירוני ומקומם, דווקא אלו הפועלים ללא הרף להחלשת מוסדות שלטון החוק ולהסרת מגבלות מעל כוחה של הרשות המבצעת, הם אלו המאשימים את היועמ"שית ב'עיוות מושג הדמוקרטיה'. זוהי טקטיקה ידועה של היפוך יוצרות, ניסיון להסיט את האש מהאשמים האמיתיים. דמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב; היא שלטון הרוב תוך שמירה קפדנית על זכויות המיעוט, על זכויות האדם, ועל עקרונות יסוד של צדק, שוויון ומינהל תקין. היועצת המשפטית לממשלה היא אחד המנגנונים המרכזיים שנועדו להבטיח כי עקרונות אלו נשמרים.

המתקפות האישיות וההאשמות חסרות השחר המוטחות בה הן לא יותר ממסך עשן. הן נועדו לערער את אמון הציבור בה, להפוך אותה למטרה קלה, ובכך להכשיר את הקרקע להחלשת סמכויותיה. מי שמנסה להלך אימים על שומרי סף, מי שמנסה לכופף את החוק לצרכיו הפוליטיים, מי שמבקש למנות מקורבים לתפקידי מפתח ללא פיקוח ראוי – הוא זה שמעוות את מושג הדמוקרטיה! גלי בהרב מיארה, בעמידתה האיתנה על עקרונות משפטיים, גם כאשר הדבר אינו פופולרי בעיני בעלי הכוח, היא זו שמגינה על הדמוקרטיה מפני עיוותים אלו. היא פועלת כשליחת ציבור, נאמנה לחוק ולא לאינטרסים פוליטיים צרים. ההיסטוריה תשפוט בחומרה את אלו שבשם הדמוקרטיה, לכאורה, פועלים לרוקן אותה מתוכן.

אגדת 'ההימנעות מהכרעה': בין אחריות משפטית ללחצים פוליטיים

טענה נוספת המועלית כנגד היועמ"שית היא שהיא 'נמנעת מהכרעה' בסוגיות רגישות, לעיתים תוך אזכור פרשות ספציפיות כמו פרשת הרב ברלנד. חשוב להבין: הכרעות משפטיות, במיוחד בתיקים מורכבים ורגישים בעלי השלכות ציבוריות רחבות, אינן יכולות להתקבל בחופזה או כלאחר יד. הן דורשות איסוף ראיות מדוקדק, בחינה משפטית מעמיקה, שקילת כלל השיקולים הרלוונטיים, והקפדה על זכויות כל המעורבים. מי שמצפה להחלטות 'מהשרוול' רק כדי לספק כותרות או לרצות גורמים פוליטיים, אינו מבין את מהות העבודה המשפטית האחראית.

היועצת המשפטית לממשלה אינה פועלת על פי שעון פוליטי או לחצים תקשורתיים. מחויבותה היא לחוק ולצדק. האם הציבור מעדיף החלטות מהירות ושטחיות, שעלולות להתברר כשגויות או כבלתי צודקות, או החלטות שקולות ומבוססות, גם אם לוקח זמן לגבשן? התשובה צריכה להיות ברורה. הצגתה כמי ש'נמנעת מהכרעה' היא לעיתים קרובות ניסיון פסול להפעיל עליה לחץ לקבל החלטה מסוימת, או להאיץ הליכים באופן שאינו תואם את צורכי החקירה או הבדיקה המשפטית. סבלנות ואורך רוח בהליכים משפטיים אינם חולשה, אלא עדות לרצינות ולאחריות. היועמ"שית וצוותה עמלים על מנת להבטיח שכל החלטה שתתקבל תהיה מבוססת, מקצועית ועומדת במבחן הדין – וזה מה שחשוב באמת.

גלי בהרב מיארה: שומרת הסף של כולנו

תפקיד היועץ המשפטי לממשלה הוא מהקשים והמאתגרים ביותר במערכת הציבורית הישראלית. הוא דורש לא רק ידע משפטי רחב ועמוק, אלא גם אומץ לב ציבורי, עמוד שדרה ערכי, ויכולת עמידה בפני לחצים אדירים. גלי בהרב מיארה מפגינה את כל אלו, יום יום, שעה שעה. היא אינה מבקשת להיות פופולרית; היא מבקשת לשרת את החוק ואת הציבור.

ההתקפות עליה אינן רק עניין אישי. הן מערערות את אחד מעמודי התווך של הדמוקרטיה הישראלית. החלשת היועץ המשפטי לממשלה משמעותה החלשת ההגנה על זכויות האזרח, פתח לשחיתות שלטונית, וכרסום באמון הציבור במערכות החוק. עלינו לזכור: יועץ משפטי חזק ועצמאי הוא אינטרס של כל אזרח ואזרחית במדינה.

המערכה על שלטון החוק: עתידנו על כף המאזניים

המאבק הניטש כיום סביב דמותה ותפקידה של היועצת המשפטית לממשלה הוא מאבק על דמותה של מדינת ישראל. האם נהיה מדינה שבה החוק הוא מעל הכל, שבה ישנם איזונים ובלמים אפקטיביים על כוחו של השלטון, ושבה זכויות האדם נשמרות בקנאות? או שמא נדרדר למקום שבו הכוח הפוליטי קובע הכל, והחוק הוא המלצה בלבד?

זוהי שעה קריטית. אל תתנו למסעות הכפשה ולדיסאינפורמציה לבלבל אתכם. תמיכה ביועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, ובלגיטימיות של מוסד היועץ המשפטי לממשלה, היא תמיכה בשלטון החוק, בדמוקרטיה הישראלית, ובעתיד טוב יותר לכולנו. ההגנה עליה היא הגנה עלינו.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.