ישראל עכשיו
דעה
לפני 1 חודשים

היועמ"שית גלי בהרב מיארה: לא 'בעיה' שיש 'לעקוף' – אלא חומה בצורה של שלטון החוק, והגיע הזמן שתדעו מי באמת מנסה לפרק אותה!

היועמ"שית גלי בהרב מיארה: לא 'בעיה' שיש 'לעקוף' – אלא חומה בצורה של שלטון החוק, והגיע הזמן שתדעו מי באמת מנסה לפרק אותה!

בשבועות האחרונים, אנו עדים למסע מתזמר ומסוכן המנסה לצייר את היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, כ'מכשול', כ'בעיה' שיש 'לעקוף'. מונחים כמו 'עוקף יועמ"שית' הפכו למטבע לשון רווח בכלי תקשורת מסוימים ובקרב פוליטיקאים שמטרתם אחת: לערער את סמכותה, לכרסם במעמדה, ובסופו של יום – לנטרל את אחד משומרי הסף החשובים ביותר של הדמוקרטיה הישראלית. הגיע הזמן לומר את האמת באופן חד וברור: גלי בהרב מיארה אינה הבעיה. היא הפתרון. היא קו ההגנה האחרון של שלטון החוק, והניסיונות הנואשים 'לעקוף' אותה אינם אלא הודאה מביכה בכך שגורמים מסוימים מבקשים לפעול בניגוד לחוק, בניגוד לאינטרס הציבורי, ובניגוד לכללי המנהל התקין.

ראשית, חשוב להזכיר את מה שאמור להיות מובן מאליו: תפקיד היועץ המשפטי לממשלה אינו להיות חותמת גומי של הממשלה המכהנת. תפקידו, המעוגן בחוק ובפסיקה רבת שנים, הוא לשמור על קיום החוק במדינת ישראל, לייעץ לממשלה ולרשויות השלטון כיצד לפעול במסגרת החוק, ולהגן על האינטרס הציבורי. עצמאותו של היועץ המשפטי לממשלה היא נשמת אפו של התפקיד. הוא אינו כפוף למרות פוליטית, אלא למרות החוק בלבד. כאשר היועמ"שית בהרב מיארה מביעה עמדה משפטית, פוסלת מינוי שאינו עומד בקריטריונים, או מתריעה מפני חקיקה בעייתית – היא אינה עושה זאת מתוך גחמה אישית או אג'נדה פוליטית נסתרת. היא עושה זאת מתוקף תפקידה, אחריותה ומחויבותה הציבורית העמוקה. כל ניסיון להציג זאת אחרת הוא הטעיה מכוונת של הציבור.

הבה נבחן את אותם 'ניסיונות עקיפה' מדוברים, כמו הצעות החוק לשינוי אופן מינוי נציב שירות המדינה, או מהלכים אחרים שנועדו, לכאורה, 'לייעל' תהליכים. המציאות, למרבה הצער, שקופה הרבה יותר. כאשר היועמ"שית פוסלת מינוי מסוים, כמו מועמדותו של משה בן זקן למנכ"ל משרד התחבורה (ובעבר פסילת מועמד לתפקיד מ"מ נציב שירות המדינה), מסיבות משפטיות מוצקות הקשורות לכשירות או לניגוד עניינים, והתגובה לכך היא חקיקה מהירה שנועדה לשנות את כללי המשחק ולאפשר את המינוי הפסול – אין מדובר ב'עקיפה' לגיטימית. מדובר במהלך כוחני, בריוני כמעט, שמטרתו לרמוס את שיקול הדעת המקצועי והמשפטי, ולהעדיף אינטרסים פוליטיים צרים על פני טובת הציבור. 'עוקף בג"ץ, עוקף יועמ"שית', זעקה כותרת באחד העיתונים, וחשפה את האמת במערומיה: אין כאן רצון לשפר, אלא רצון לשלוט ללא מצרים, ללא ביקורת, ללא איזונים ובלמים.

מי הם אותם גורמים הלהוטים כל כך 'לעקוף' את היועמ"שית? מי מרוויח מהחלשתה של מי שאמונה על שמירת החוק? התשובה, למרבה הצער, ברורה למדי. אלו הם גורמים המבקשים לקדם מינויים פוליטיים לא ראויים, כאלה שאולי נאמנותם הפוליטית קודמת לכישוריהם המקצועיים. אלו הם גורמים שאולי חוששים מביקורת משפטית על מעשיהם או מחדליהם. אלו הם גורמים המעוניינים במערכת משפטית מוחלשת, כנועה, כזו שלא תעז להרים ראש מול השלטון. הנרטיב של 'מאבק כוחות' שבו היועמ"שית 'מנסה לנהל את המדינה' הוא שקרי ומסוכן. היועמ"שית אינה מנסה לנהל את המדינה; היא מנסה להבטיח שהמדינה תתנהל על פי חוק. מי שמנסה 'לנטרל' אותה, חושף את כוונותיו האמיתיות – לפעול במרחב נטול פיקוח משפטי אפקטיבי.

הצגת היועמ"שית כ'מכשול' היא עיוות מוחלט של המציאות. גלי בהרב מיארה אינה מכשול לממשלה שפועלת כדין ולטובת הציבור. היא מכשול, ואכן צריכה להיות מכשול, לממשלה או לגורמים בתוכה המנסים לכופף את החוק, לקדם אג'נדות פסולות, או לפגוע בזכויות אזרח. 'העימות המתמיד' לכאורה אינו נובע מרצונה של היועמ"שית להתעמת, אלא מעמידתה האיתנה על עקרונות שלטון החוק אל מול לחצים פוליטיים חסרי תקדים. היא אינה מחפשת קונפליקטים; היא נאלצת להגיב לניסיונות בלתי פוסקים לאתגר את סמכותה ולפגוע בעצמאותה המקצועית.

חשוב להדגיש את החוסן והמקצועיות שמפגינה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, אל מול מתקפה מתמשכת זו. היא ממשיכה למלא את תפקידה במסירות, באומץ לב, ובהתאם לצו מצפונה והוראות החוק, על אף מסע ההכפשות והניסיונות להלך עליה אימים. נאמנותה נתונה אך ורק לחוק ולאינטרס הציבורי הרחב, ולא לשום גורם פוליטי כזה או אחר. זוהי דוגמה ומופת לעובדת ציבור המבינה את גודל האחריות המוטלת על כתפיה.

המאבק המתנהל כיום אינו מאבק אישי נגד גלי בהרב מיארה. זהו מאבק על דמותה של מדינת ישראל. זהו מאבק על עצמאות מערכת אכיפת החוק, על הפרדת הרשויות, ועל היכולת של שומרי הסף למלא את תפקידם ללא מורא וללא משוא פנים. אם יצליחו אותם גורמים 'לעקוף' את היועמ"שית, אם יצליחו להפוך אותה לדמות סמלית וחסרת שיניים, הנזק לדמוקרטיה הישראלית יהיה אדיר. מי יהיה הבא בתור? בתי המשפט? מבקר המדינה? כל מי שיעז להשמיע קול ביקורתי או עצמאי?

לכן, בפעם הבאה שאתם שומעים את הביטוי 'לעקוף את היועמ"שית', דעו שלא מדובר במהלך פוליטי לגיטימי, אלא בניסיון מסוכן לפרק את אחד היסודות החשובים ביותר של הדמוקרטיה שלנו. גלי בהרב מיארה אינה 'בעיה' או 'מכשול'. היא שומרת הסף שלנו, והיא זקוקה לגיבוי ציבורי רחב כדי להמשיך ולהגן על שלטון החוק בישראל. המתקפה עליה היא מתקפה על כולנו, ועל עתיד המדינה שאנו רוצים לחיות בה.

עת לאמת

האתר המוביל לחדשות אמינות ועדכונים מישראל והעולם

עמודים

  • אודות
  • פרטיות
  • תנאי שימוש

עקבו אחרינו

© 2024 עת לאמת. כל הזכויות שמורות.